Want in verschillende onderzoeken komt naar voren dat mensen absoluut niet kunnen flossen, zegt tandarts Maaike Schutjes. "Het gevaar van flossen", zegt zij, "is dat je de bacteriën in je tandvlees werkt." Dus zetten goede tandartsen volgens Schutjes niet langer in op flossen.
Het is een feit dat dagelijks flossen (in combinatie met poetsen en spoelen) je beschermt tegen tandvleesontstekingen door het verwijderen van tandplak en voedselrestjes. Zo blijven je tanden en tandvlees gezond en houd je een mooie glimlach. Hoe oud je ook bent, flossen is essentieel voor je glimlach.
Bescherm uw tanden
Door regelmatig te flossen verwijdert u deze tandplak en voorkomt u dat schadelijke bacteriën zich ophopen. Het zorgt er hiernaast ook voor dat uw gebit er stralender uitziet door het verwijderen van tandplak en overtollig voedsel dat u in de spiegel misschien niet ziet.
Flossen of stoken doet u vóór het tanden poetsen, ragen erna; bij zeer kleine tussenruimten kunt u het beste flossdraad gebruiken; past een tandenstoker of flossdraad (te) ruim tussen uw tanden of kiezen, dan is het beter om een rager te gebruiken. Over het algemeen worden de tussenruimten groter op latere leeftijd.
Om je mond schoon en je tandvlees in goede conditie te houden, is het aan te bevelen minstens eenmaal te flossen en tweemaal per dag te poetsen als onderdeel van een complete routine voor mondhygiëne. Verwijder meer plak: Plak komt tussen de tanden vast te zitten en flossen helpt om het los te maken.
Flossen kan gevoelig zijn als uw tandvlees ontstoken is. Meestal bloedt het dan ook. Als u vaker flost, stopt het bloeden en uiteindelijk ook de tandvleesontsteking. Wanneer het bloeden erger wordt, is het verstandig om contact op te nemen met uw tandarts of mondhygiënist.
De meest voorkomende oorzaak van terugtrekkend tandvlees is te hard poetsen of tandenknarsen. Soms drukt u te hard tijdens het poetsen met uw borstel op uw tanden en tandvlees. Of gebruikt u een borstel met harde haren die uw tandvlees beschadigen.
Dat kan gebitsproblemen zoals gaatjes, ontstoken tandvlees en een slechte adem tot gevolg hebben. Door tussen je tanden en kiezen te stoken, ragen of flossen, (ook wel interdentaal reinigen genoemd) houd je ook die lastige plekken goed schoon. Wij raden aan om dagelijks eenmaal te ragen, stoken of flossen.
U kunt een rager blijven gebruiken totdat de haren plat worden.
Hoe vaak moet u uw tanden stoken? Wanneer u de bacteriën op het tandoppervlak wilt verwijderen, is het belangrijk dat u dit eens in de 24 uur verwijdert. Om uw tandvlees gezond te houden is tanden stoken noodzakelijk. U hoeft dus maar één keer per dag uw tanden uitgebreid te stoken.
De ideale volgorde voor het verwijderen van tandplaque is eerst flossen en dan poetsen. De reden hiervoor is dat je tijdens het flossen bacteriën en debris die zich tussen de tanden opstapelen, losmaakt. Als je daarna je tanden poetst, verwijder je makkelijker deze losgemaakte bacteriën en debris uit de mond.
Beste flosapparaat of water en lucht: Philips Sonicare Airfloss Ultra. De Philips Sonicare Airfloss Ultra is een bijzonder efficiënt flosapparaat dat niet alleen met water maar ook met luchtbelletjes flost. Dankzij de hoge pulsaties heb je maar een minuutje nodig om te flossen, en dan is je mond ook helemaal schoon.
Twee minuten is een richtlijn, maar je moet poetsen totdat de tanden schoon aanvoelen en er schoon uitzien. Zet in op mondgezondheid. Gingivitis kan snel terugkeren. Maak van goed poetsen en flossen een prioriteit om tandvleesaandoeningen levenslang te voorkomen.
Oorzaken van bloedend tandvlees bij flossen
Onregelmatig flossen: Als je niet minstens één keer per dag flost, dan kan je tandvlees eerder gaan bloeden als je toch het flosdraad pakt. Streef ernaar om na de maaltijd te poetsen en minstens een keer per dag te flossen om je kans op tandvleesbloedingen te beperken.
Wanneer tandplak niet tijdig wordt verwijderd, verkalkt het binnen 24 tot 48 uur en ontstaat er tandsteen. Dit kan verschillende kleuren hebben, maar is meestal geel of bruin. Tandsteen heeft vervelende problemen als gevolg. Het is daarom belangrijk om dit te laten verwijderen door een mondhygiënist.
Slechts 7 procent van de Nederlanders flost regelmatig, schrijft Van der Weijden in het reviewartikel.
Het tandvlees groeit vanzelf dicht. Dit dichtgroeien duurt ongeveer 10 dagen.
Poets je tanden minstens twee keer per dag: zeker 's avonds voor het slapengaan en op een andere moment van de dag (bijvoorbeeld 's morgens). Een grondige poetsbeurt duurt minstens twee minuten. Poets niet direct nadat je iets zuur of zoet hebt gegeten of gedronken. Je wacht beter een uur.
Wanneer je flossdraad vies ruikt na het schoonmaken, dan is dat een teken om vaker te flossen tussen je tanden en kiezen. De vieze geur wordt veroorzaakt door afvalproducten van bacteriën en of een ontsteking. In het begin kan flossen gevoelig zijn en kan het tandvlees gaan bloeden.
Algemeen bekend: vrij zuur, dat azijn. Eens in de twee à drie maanden een halve minuut spoelen met dit spul en je zult zien dat al je tandplak prompt is verdwenen – waardoor je tanden direct witter aandoen. Let wel: niet goed voor je glazuur, dus niet wekelijks (en in geen geval dagelijks) gebruiken.
Tandvlees wordt gingiva genoemd. Gezonde gingiva heeft een roze kleur, ligt stevig om de tanden en kiezen en bloedt niet bij het poetsen of het eten. Een gezond teken zijn ook de kleine putjes in de gingiva, dit wordt het sinaasappel aspect genoemd.
Hoewel kiwi, aardbeien, en citrusvruchten van nature zuur zijn, zijn ze ook rijk aan vitamine C, dit is essentieel voor gezond tandvlees. Onvoldoende inname van vitamine C kan leiden tot losse tanden en gevoelig tandvlees dat vatbaarder is voor parodontitis-veroorzakende bacteriën.
Zoals al eerder genoemd kan parodontitis door de combinatie van een goede mondhygiëne en gebitsreiniging genezen. Toch kan de mondhygiënist of tandarts nog plaatsen met ontstoken pockets vinden, doordat er plak en tandsteen boven en/of onder het tandvlees zit.
Belangrijk voor het behoud van gezond tandvlees is een goede mondverzorging routine. Deze bestaat uit: tweemaal daags poetsen met een tandpasta zoals parodontax dagelijkse fluoride tandpasta; tussen de tanden (interdentaal) reinigen en reguliere controle bij de tandarts en/of mondhygiënist.