Omdat de prostaat en zaadblaasjes verwijderd zijn, is het niet meer mogelijk een zaadlozing te krijgen. Het is nog wel mogelijk een orgasme te krijgen, dit noemt men ook wel een 'droog orgasme'. Ook kunnen er tijdens de operatie zenuwen beschadigd zijn, waardoor een erectiestoornis kan optreden.
De prostaat, die het vocht aanmaakt, is immers verwijderd. Er ontstaat dan een 'droog orgasme'; U komt klaar met alle daarbij behorende gevoelens, maar zonder zaadlozing. Algemeen kan men stellen dat bij 60 op de 100 mannen de erecties na een operatie terug komen.
Prostaatkanker kan veel invloed hebben op je seksleven. Klachten die vaak voorkomen zijn problemen met een erectie en een droog orgasme. Dit kan ook impact hebben op je relatie.
Heeft de prostaat invloed op erectie? Een erectie ontstaat doordat de zwellichamen in de penis met bloed gevuld worden. De prostaat zelf speelt geen rol bij de erectie.
Incontinentie na een prostaatoperatie. Na een prostaatoperatie kunt u last krijgen van incontinentie. De duur en de aard van dit ongewilde urineverlies kunnen per persoon verschillen. Veelal houdt deze klacht enkele maanden tot een jaar aan voordat ze vanzelf weer verdwijnen.
De eerste zes weken adviseren wij u: • weinig alcohol te drinken; • geen zware lichamelijke arbeid te verrichten; • niet meer te tillen dan ongeveer vijf kilo; • niet te fietsen; • geen lange autoritten te maken; • dagelijks ontlasting te hebben; • niet seksueel actief te zijn (alleen de eerste twee weken).
De wand van de prostaat (het kapsel) blijft achter. Alleen het prostaatweefsel dat de plasbuis dichtdrukt, wordt weggehaald. Het prostaatweefsel kan weer aangroeien, maar naar verwachting wordt deze niet meer zo groot dat er opnieuw klachten ontstaan.
Er is wetenschappelijk nog geen bewijs gevonden dat fietsen daadwerkelijk de oorzaak is van het ontstaan van prostaatklachten. Wel is het zo dat mannen die reeds bepaalde prostaatklachten hebben, voorzichtig moeten zijn met fietsen om verergering van de klachten te voorkomen.
De operatie
De uroloog die u opereert verwijdert de prostaat en de zaadblaasjes. Hierna maakt hij een nieuwe verbinding tussen de plasbuis en de blaas. In deze nieuwe verbinding plaatst de arts een katheter om deze te laten genezen. De operatie duurt ongeveer 1,5 tot 2,5 uur.
Bij verminderde eetlust kan u enkele dagen iets minder eten, forceren is niet nodig. Zorg wel dat u steeds voldoende water blijft drinken. Bij pijn in de buik kan u een pijnstiller nemen, maar controleer ook zeker de afloop van urine en zorg voor een regelmatig stoelgangspatroon.
Twee tot vier weken na de operatie kun je je normale werkzaamheden weer verrichten. Na zes weken ben je, als alles naar wens verloopt, volledig hersteld van de prostaatoperatie.
Binnen het voortplantingssysteem is er een belangrijke functie weggelegd voor de prostaat. De klier maakt vocht aan dat samen met de zaadcellen het sperma vormt. In dat prostaatvocht zitten stoffen die de zaadcellen beschermen, waardoor die in staat zijn om te overleven in de vagina en zo de eicel te bereiken.
RALP is een radicale prostatectomie via robot
Meer dan 90% van alle prostaatoperaties worden nu uitgevoerd via robot geassisteerde technieken: RALP (Robot Assisted Laparoscopic Prostatectomy). Een goede getrainde robot-uroloog kan een dergelijke ingreep vlot uitvoeren zonder (ernstige) complicaties.
De PSA-waarde ligt, afhankelijk van de leeftijd, gemiddeld tussen nul en vier microgram per liter bloed. Ook mannen met een normale PSA-waarde kunnen echter prostaatkanker hebben.
Een PSA-waarde hoger dan 3 kán een aanwijzing zijn voor prostaatkanker. PSA is een zogenaamde tumormarker. Het kan ook iets zeggen over de grootte van een tumor en of er wel of geen uitzaaiingen zijn. Maar een verhoogde PSA-waarde kan ook wijzen op bijvoorbeeld een ontsteking of prostaatvergroting.
Nee, het is niet mogelijk om zelf de prostaat te onderzoeken. Onderzoek is wel mogelijk door een huisarts. Een huisarts kan de buitenkant van de prostaat bevoelen met een vinger via de anus. Ook kan de huisarts de PSA waarde laten bepalen door uw bloed te laten onderzoeken in een laboratorium.
Het geslachtsverkeer zelf is relatief belastend voor het totale bekkengebied en wordt dus tot 6 - 8 weken na de operatie afgeraden. Wanneer de erectie ontbreekt is het mogelijk een orgasme te krijgen, omdat de gevoelszenuwen door de operatie niet zijn beschadigd.
Bij de ene man gaat het plassen staand beter, bij de ander zittend. Probeer uit wat voor u het beste gaat. Zorg dat u uw blaas en plasbuis zo goed mogelijk leeg plast. Probeer tijdens het plassen te ontspannen en niet te persen.
Een vergrote prostaat is een goedaardige aandoening die ontstaat als de prostaat gaat groeien bij de ouder wordende man. Dit kan leiden tot veel en vaak plassen, of juist tot moeilijk plassen.
Na het verwijderen van de katheter moet u in een fles plassen en na iedere plas de verpleegkundige waarschuwen. Deze meet dan met een echoapparaat op uw buik of de blaas wel goed leeg geplast is. Indien u goed kunt plassen na het verwijderen van de katheter, mag u naar huis.
In principe kunt u 24 uur na de narcose weer autorijden indien er volgens de behandelend arts geen contra-indicatie is. Ons advies hieromtrent is dat u de dag na het verwijderen van de blaaskatheter (één week na de operatie) weer mag autorijden.
Na een prostaatverwijdering moet de PSA waarde na ongeveer 2 maanden naar minder dan 0,1 ng/ml (eigenlijk dus onmeetbaar) dalen. Indien dit niet het geval is of indien na enige tijd de PSA weer boven de 0,1 ng/ml stijgt, is er bijna altijd sprake van een teruggekeerde tumor.
Eten en drinken
van het operatiegebied. Door het eten van goede vezelrijke voeding met voldoende groente en fruit, maar ook door voldoende te drinken kan de ontlasting zachter worden. Ook voldoende beweging is hierbij belangrijk.