Kwallen bijten niet De tentakels van een kwal bevatten netelcellen met gif. Als een kwal je aanraakt, springen deze cellen kapot en kan het gif dus in je huid komen.
Kwallen hebben tentakels met netelcellen die gif bevatten. Als je in aanraking komt met een kwal, komen de netelcellen en het gif op de huid. Dit geeft een brandend en prikkend gevoel.
Na een kwallensteek kunnen er verschillende reacties ontstaan: Een lichte reactie: branderige jeuk, pijn en rode bultjes op de huid.Een mild ernstige reactie: misselijkheid, kortademigheid, maagklachten, verwarring. Dit komt voor bij kleine kinderen of als de kwal veel gif heeft afgegeven.
De meeste kwallen leven zo nog een tijdje voordat hun leven tot een einde komt. Dit geldt niet voor Turritopsis dohrnii. Dit diertje kan namelijk de taken van zijn cellen volledig veranderen om van zichzelf weer een poliep te maken. De kwal kan dan even niet meer zwemmen, maar hij wordt wel weer jonger.
Bij veel kwallen aan de kust is de kans op een kwallenbeet bij je kind dus aanzienlijk groter. Kinderen worden niet alleen in zee gestoken door kwallen, maar ook aan land. Een kwal die is aangespoeld gaat dood, maar de tentakels blijven nog lang werken. Laat je kind dus nooit een aangespoelde kwal aanraken of oppakken.
Zijn ze gevaarlijk? Een honderdtal soorten staat bekend als gevaarlijk voor de mens. De gevaarlijkste kwallen zijn tropische soorten, waarvan de giftigste de Australische zeewesp (Chironex fleckerii) is, die dodelijk kan zijn voor de mens. Langsheen onze kustlijn komen geen soorten voor die dodelijk zijn voor de mens.
Volgens de Wet op dierproeven valt onderzoek met ongewervelde dieren, zoals insecten, kreeften en zeesterren, niet onder proefdieronderzoek. De wet beschouwt ongewervelde dieren -die geen ruggengraat hebben- als dieren zonder een (grote) hersencapaciteit, die ook geen stress of pijn ervaren.
De tardigrade, die ook wel beerdiertje wordt genoemd, kan vrijwel onmogelijk sterven. Beerdiertjes overleven namelijk extreme temperaturen, zowel hitte als kou. Ook kunnen zij lange tijd zonder voedsel en water en overleven zelfs bij gebrek aan zuurstof. Beerdiertjes zijn echter niet groot.
Waarom steekt een kwal? Een kwal steekt met zijn netelcellen. Als hij een prooi of vijand in het oog krijgt, zet een kwal deze cellen stand-by. Deze zitten aan de buitenkant van de tentakels.
Kwallen spoelen aan wanneer er sprake is van oostenwind. Bij een oostenwind blaast de wind de bovenste laag water land afwaarts, waardoor de onderstroom landinwaarts gaat. Door de dusdanige sterke stroming worden de kwallen meegezogen waardoor ze aanspoelen op het strand.
Na een beet van een kwal kan de pijn even aanhouden. Ook kan de huid flink jeuken. Azijn op de plek van de beet wrijven helpt hiertegen, maar ook een pijnstiller kan helpen.
Wat is het? De gangbare naam voor een irritatie na contact met een kwal is kwallenbeet, maar eigenlijk bijten kwallen niet. Het zijn de netelcellen op hun tentakels die kunnen steken. Aan onze kustlijn komen geen dodelijke soorten voor, maar contact met hun netelcellen kan zeer onaangenaam zijn.
Een kwal aanraken doe je dus het best aan de gladde bovenkant, want de tentakels zitten op de rand of onderaan.” De kwal in onze contreien die wél gemene brandwonden kan veroorzaken, is de kompaskwal.
In tegenstelling tot wat je zou verwachten is kwal niet blubberig en zacht van textuur, maar juist knapperig met een crunchy beet, met een hartige, licht zilte smaak. Het wordt voornamelijk gewaardeerd vanwege de textuur. Het is wel even wennen dat kwal ook lekker kan zijn in plaats van alleen maar griezelig.
Het is elk jaar weer de schrik van badgasten: kwallen! Vooral de kompaskwal, de blauwe haarkwal en de kruiskwal kunnen voor flink wat overlast zorgen. Maar de meeste kwallen steken niet, die kriebelen hooguit.
Irukandji veroorzaakt een hartstilstand
Dit kwalletje wordt in het algemeen gezien als het giftigste dier ter wereld en in tegenstelling tot andere kwallen heeft de irukandji ook netelcellen op het lichaam.
Hoe herken je een kwallenbeet? Je ziet rode vlekken en kleine, rode bultjes op de huid. Het slachtoffer heeft pijn, jeuk en een branderig gevoel op de plaats van de kwallenbeet.
De meeste kwallensoorten die je in Nederland tegenkomt, kunnen geen kwaad. Eigenlijk is alleen de kompaskwal gevaarlijk. Deze kwal heeft bruine V-vormige strepen.
Als u in aanraking komt met de tentakels van een kwal, wordt u gestoken. De delen van de kwal die kwallenbeten kunnen veroorzaken, worden nematocysten genoemd. Dit zijn gifklieren die door middel van holle naalden gif in uw huid kunnen injecteren.
Dieren Behalve mensen zijn er ook veel dieren die hersenen hebben. Gewervelde dieren zoals honden, katten, vissen en vogels hebben bijvoorbeeld hersenen, maar ook krabben, insecten en inktvissen. Dieren zoals ringwormen, slakken, sponzen, anemonen en kwallen hebben geen hersenen.
Ratelslangen (tot 24 uur)
Daarom probeert een mannetje de paring zo lang mogelijk te rekken, opdat zijn rivalen opgeven en hun geluk elders beproeven.
Kwallen blijken nog ouder dan gedacht. De oudste vondsten dateren nu van 500 miljoen jaar geleden uit midden van het Cambrium (488 – 542 miljoen jaar geleden). In deze periode ontstonden veel van de huidige levende organismen. Er waren al fossiele kwallen bekend van zo'n 300 miljoen jaar oud.
Kwallen hebben geen botten, geen bloed, geen hart of hersenen en bestaan voor ruim 95 procent uit water.
De kwallen in het meer zijn afgesloten van de Stille Oceaan, waardoor ze geen vijanden hebben. Hun tentakels zijn de afgelopen honderd jaar verzwakt en een aanraking doet geen pijn!