Wat gebeurde er 66 miljoen jaar geleden?

De vernietigende klap van een meteorietinslag 66 miljoen jaar geleden vaagde vrijwel alle leven van de aardbodem. Het maakteeen abrupt einde aan het tijdperk van de dinosauriërs. Een spectaculaire fossielenvindplaats laat zien wat er feitelijk gebeurde.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nwo.nl

Waar was de inslag 65 miljoen jaar geleden?

Ongeveer 66 miljoen jaar geleden zorgde de inslag van een meteoriet met een doorsnede van tien kilometer voor bevingen en golven in een rivier in de huidige Amerikaanse staat North Dakota.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nationalgeographic.nl

Wat gebeurde er 65 miljoen jaar geleden?

De Chicxulubkrater is het 180 kilometer brede restant van een planetoïdeinslag die ongeveer 65 miljoen jaar geleden heeft plaatsgevonden. De krater werd in 1991 ontdekt. De inslag ervan heeft waarschijnlijk (mede) geleid tot het einde van het tijdperk der dinosauriërs.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikipedia.org

Wat gebeurde er na de meteorietinslag?

Ook veel zeedieren zijn uitgestorven. De stofwolk die de meteoriet moet hebben veroorzaakt, zorgde ervoor dat het een jaar donker was op aarde. "Daardoor ging de hele voedselketen kapot. Zowel het leven op land als op zee, want ook plankton stierf af omdat het geen licht meer kreeg."

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rtlnieuws.nl

Hoe groot is de kans dat een meteoriet inslaat?

Vanavond scheert er een asteroïde langs de aarde. Voor het eerst in de moderne geschiedenis komt zo'n grote asteroïde zo dichtbij. De kans dat het rotsblok de aarde raakt is slechts 0,16 procent en dat gebeurt niet voor 5 februari 2040.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op welingelichtekringen.nl

Nieuw bewijs voor hoe dino's zijn uitgestorven

23 gerelateerde vragen gevonden

Waar komt een vallende ster terecht?

Een meteoor of vallende ster is een meteoroïde op ca. 100 km hoogte die met een enorme snelheid (tot tientallen kilometers per seconde) in de atmosfeer van de Aarde terechtkomt. Soms heeft men het over het stofdeeltje maar een meteoor verwijst naar de lichtflits die wordt veroorzaakt door een meteoroïde.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikipedia.org

Kan de aarde botsen?

Kort antwoord: Nee, tenzij het een botsing met een andere planeet betreft. Langer antwoord: De aarde is een grote, zware planeet.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op allesoversterrenkunde.nl

Welke dieren overleefde de meteoriet?

Nadat de meteoriet op aarde stortte, verdwenen vrijwel alle soorten schildpadden van onze planeet. Alleen de zogenaamde 'gehoornde schildpadden' (of meiolaniidae) slaagden er op het huidige zuidelijk halfrond in om te overleven.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op scientias.nl

Hoe kwamen de dino's op aarde?

Tijdens het Trias, 251 tot 200 miljoen jaar geleden, lag vrijwel alle continentale massa bij elkaar in het supercontinent Pangea. Uit reptielen van de groep der Archosauria — waarvan tegenwoordig alleen nog de krokodillen en de vogels over zijn — ontstonden de eerste dinosauriërs.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikipedia.org

Wat leefde er na de dinosaurus?

In de tijd dat de dinosauriërs heersten over de aarde, moesten de zoogdieren zich gedeisd houden. Ook in evolutionair opzicht. Pas toen een meteoriet de dino's had weggevaagd, 66 miljoen jaar geleden, bloeiden hun opvolgers op en ontstonden de vele soorten zoals knaagdieren, walvissen en primaten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op trouw.nl

Kunnen dino's terugkomen?

Kan/mag het? Dinosaurussen tot leven wekken kunnen we dus niet. Nog niet. “Deze tak van de wetenschap evolueert echt gigantisch snel, de genetica en de celbiologie.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nieuwsblad.be

Hoe groot was de asteroïde die de dinosaurus?

Dat is de stelling van een onderzoek naar de gebeurtenissen van 66 miljoen jaar geleden, toen een asteroïde van twaalf kilometer doorsnede zich in de zee voor de kust van het huidige havenplaatsje Chicxulub in Mexico boorde.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nationalgeographic.nl

Hoe stierven de dino's uit?

65 miljoen jaar geleden slaat er een meteoriet in op aarde. Niet zo fijn voor de dinosaurussen die dan op aarde wonen. Door de inslag ontstaat er een tsunami, wordt het ijskoud en sterven veel dieren uit. De meteorietinslag is dus op meerdere manieren fataal voor de dinosauriërs.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op schooltv.nl

Waren er dinosaurussen in Nederland?

De Sint-Pietersberg in Limburg bestaat uit materiaal dat zo'n 70 miljoen jaar geleden werd afgezet, toen Nederland nog zee was. Toch is er ook hier een echte dino gevonden, die zoals alle dinosaurussen op het land leefde.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op natuurwijzer.naturalis.nl

Wat als een komeet de aarde raakt?

Volgens dokter Amito duurt het nog wel 100 miljoen jaar voordat er een een meteoriet op aarde in kan slaan. Geen reden tot paniek! Maar als er een meoriet op aarde in zou slaan hebben we wel een probleem. Door de inslag zou er veel stof in de lucht komen waardoor de zon ons niet kan opwarmen en het heel koud wordt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op willemwever.kro-ncrv.nl

Kan een komeet inslaan op aarde?

Hoewel de mogelijkheid wel degelijk bestaat dat JF1 inslaat op de Aarde, is die kans uiteindelijk klein. NASA schat de kans op 0,026%, oftewel 1 op 3.800.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.metrotime.be

Wat is de gevaarlijkste Dino ter wereld?

Je denkt misschien dat Tyrannosaurus rex de gevaarlijkste dino ooit was, maar dat hangt er helemaal vanaf aan welke tijdgenoot van T- rex, zo'n 67 miljoen jaar geleden, je het zou vragen. Een Triceratops zou het daarmee waarschijnlijk wel eens zijn. Die was er als de dood voor.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ikhebeenvraag.be

Welk dier lijkt het meest op een dinosaurus?

De kip is wel vaker de pineut als proefdier. Alle vogels stammen af van de dinosaurus, maar de kip lijkt genetisch nog het meest op een dinosaurus.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nemokennislink.nl

Hoe zag de T Rex eruit?

Tyrannosaurus was een reusachtige vleeseter, die tot veertien meter lang en acht ton zwaar kon worden. Hij liep op sterke, hoge achterpoten waarbij de horizontale, brede romp in evenwicht gehouden werd door een korte, zware staart. De voorpoten waren heel klein.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikipedia.org

Welke zee Dino bestaat nog steeds?

De Plesiosauria zijn een groep van uitgestorven in zee levende reptielen, behorend tot de Sauropterygia. De Plesiosauria ontstonden vermoedelijk op het eind van het Trias, zo'n 210 miljoen jaar geleden, als een deelgroep van de Pistosauria. De oudste bekende fossielen stammen uit het vroege Jura.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikipedia.org

Hoe is de T Rex uitgestorven?

De Tyrannosaurus Rex was een best wel grote en sterke dinosaurus, maar volgens sommige onderzoekers is de Tyrannosaurus Rex (en natuurlijk ook de andere dinosaurussen) uitgestorven door een meteoriet die op de Aarde terechtkwam, en heel veel vieze gassen zoals zwavel opwierp.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op wikikids.nl

Hoe lang geleden leefden de dino's?

Dinosauriërs hebben zo'n 165 miljoen jaar geleefd, kunnen wij mensen het ook zo lang uithouden? - NEMO Kennislink.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nemokennislink.nl

Wat zou er gebeuren als de maan verdwijnt?

De maan remt de aarde af, waardoor deze 24 uur nodig heeft om een rondje rond de as te voltooien. Zou de maan nooit bestaan hebben, dan zou de aarde veel sneller draaien: een rondje rond de as zou dan vandaag de dag maar ongeveer zes uur duren. Een dag zou dan dus 75 procent korter zijn dan we gewend zijn.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op scientias.nl

Kan je de baan van de aarde veranderen?

De aarde draait niet altijd hetzelfde rondje om de zon. In de loop van duizenden jaren verandert zowel de baan als de oriëntatie van de aardas. De elliptische baan van de aarde draait als een hoelahoep rond de zon. Bovendien wordt deze hoelahoep soms ronder, soms meer uitgerekt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op newscientist.nl

Kunnen planeten botsen?

De vorming van een planetenstelsel is vaak een wat rommelige aangelegenheid. Zo is het bijvoorbeeld niet ongebruikelijk dat objecten botsen. Wanneer dit gebeurt, kunnen de hemellichamen samensmelten, waardoor er nog grotere planeten ontstaan.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op scientias.nl

Populaire vragen

Volgende artikel  
Hoe duur is eten in Polen?