Suiker is een zoetstof die nooit over de datum gaat. Zowel bruine, witte als in poedervorm. Let wel op bij met name basterdsuiker dat je het écht luchtdicht verpakt: zodra er vocht bij komt ontstaan er harde klonten. Helaas zijn niet alle soorten azijn oneindig houdbaar, maar witte azijn gelukkig wel!
Geen datum
azijn. verse, niet-gesneden groenten, aardappelen en fruit. vers brood en banket (wat op dezelfde dag gegeten wordt) keukenzout.
Denk aan water in flessen of pakken, lang houdbare melk, havermout, pinda's, pasta of rijst en ingeblikte groente, fruit, bonen en vis. Voordeel van zo'n noodrantsoen is dat je er voedzame maaltijden mee kunt samenstellen die vrij goed smaken en bij je voorkeur passen.
Bijvoorbeeld gedroogde pasta, bloem, koekjes, conserven, UHT-melk, plantaardige oliën, chocolade, koffie, frisdrank, sterk zure producten, snoep... Deze producten kunnen ook na die datum nog veilig gebruikt worden, op voorwaarde dat ze goed bewaard werden en dat de verpakkingen niet beschadigd zijn.
THT staat voor 'ten minste houdbaar tot'. De THT-datum vind je op minder bederfelijke producten die je lang niet allemaal in de koelkast hoeft te bewaren. Bijvoorbeeld groente in een pot, soep in blik, chips, broodbeleg, koekjes, eieren en frisdrank.
Houdbaarheidsdatum eieren
Wanneer is een ei bedorven? Niet meteen na deze termijn, stelt het Voedingscentrum. Wanneer de houdbaarheidsdatum van eieren verlopen is, kunt u ze een paar dagen erna nog eten, mits de eieren hardgekookt of goed doorbakken zijn.
Wat is de kortste bewaartermijn voor welk product? Staat er op de verpakking 'na openen koel bewaren', dan kan het product na openen in een kelder of koele voorraadkast bewaard worden. Bijvoorbeeld droogwaren, zoals meel, pasta en rijst kunnen na openen het beste afgesloten bewaard worden in de voorraadkast.
Op elk levensmiddel moet een houdbaarheidsdatum staan, tenzij specifiek is aangegeven dat een houdbaarheidsdatum niet verplicht is. Bij bederfelijke producten is dat een uiterste consumptiedatum ('te gebruiken tot'). Op alle andere levensmiddelen de datum van minimale houdbaarheid ('ten minste houdbaar tot (einde)').
Ten minste houdbaar tot: langer bewaren
Het betekent dat de fabrikant garandeert dat het product tot de genoemde datum lekker smaakt en veilig te eten is. Is de datum voorbij dan kan de smaak, geur of kleur achteruitgaan. Na het verstrijken van de THT-datum mag je een product nog gebruiken.
Jazeker! Je kunt bloem ongeveer 1 jaar bewaren. Hou er wel rekening mee dat met de tijd de bakkwaliteit achteruit gaat: deeg gemaakt van ouder bloem rijst bijvoorbeeld minder goed. Bewaar bloem op een donkere, koele en droge plek.
Suikerrijk broodbeleg tot 1 jaar en mogelijk langer na THT, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product wat achteruitgaan. Je kunt het product dan vaak nog wel veilig eten of drinken. Gebruik je zintuigen om te beoordelen of de kwark, melk of yoghurt nog goed is.
“Er ontstaan dan ontledingsproducten die giftig kunnen zijn voor bijvoorbeeld uw lever. Hierdoor kunt u nierschade, maag- darmklachten of hoofdpijn krijgen.” Een paracetamol waarvan de datum is verlopen zou dus omgekeerd kunnen werken.
De TGT-datum geeft aan dat het product tot de vermelde datum veilig te gebruiken is, daarna kunnen er risico's voor de gezondheid optreden. Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees bacteriën snel kunnen groeien. Is het over de datum, geopend of ongeopend, gooi het dan weg.
Hoewel pindakaas door het hoge vetgehalte uitermate geschikt is om lang mee te gaan, kun je het net als deze specerijen niet oneindig lang bewaren. Want na een tijdje gaat de kwaliteit en smaak ook bij pindakaas achteruit.
Ligt er nog gehakt in je koelkast dat morgen vervalt, bak het dan op: je kunt het daarna nog twee dagen in de koelkast bewaren – en in de diepvriezer wel 3 maanden. Opgebakken gehakt kun je later nog perfect gebruiken in spaghettisaus of in een ovenschotel.
"De textuur, smaak en kleur van het voedingsmiddel kunnen licht veranderen na de houdbaarheidsdatum, maar het product blijft nog steeds veilig om te consumeren." Met andere woorden: het kan geen kwaad om voedingsmiddelen te drinken of te eten na de "ten minste houdbaar tot"-datum. Je zal er niet ziek van worden.
De houdbaarheid van chocolade heeft te maken met het type chocolade. Massieve chocolade is ongeveer 1 jaar houdbaar. Onder massieve chocolade verstaan we naast chocoladerepen en chocoladeletterrepen ook holle figuren zoals paashazen en paaseieren. Bij chocolade met vullingen ligt dit anders.
Omdat de meeste micro-organismen zich niet vermenigvuldigen onder het vriespunt, bederft bevroren voedsel niet gevaarlijk. Micro-organismen blijven echter wel leven in de vriezer en bij ontdooien groeien ze verder. Je kunt een bedorven levensmiddel dus niet 'redden' door invriezen.
Pasta, rijst en peulvruchten
Rijst en droge pasta (spaghetti, macaroni e.d.) kunnen jarenlang bewaard blijven en nog prima te eten zijn. In het ergste geval is het een tikkie muf, maar dat is niet erg. Peulvruchten zijn ook lekker lang houdbaar. Zowel gedroogd als in blik/pot.
Het beste antwoord
Bij voorkeur wordt vis bewaard bij ca. 0 graden. Eventueel is verse vis 2-3 dagen houdbaar door het in vershoudfolie te verpakken en te bedekken met een dikke laag ijsblokjes, maar wie doet dat? Ook overgebleven vlees van de barbecue is snel bederfelijk.
Gekoeld bewaren
In de koelkast groeien micro-organismen zoals bacteriën en schimmels niet zo snel. Bederfelijke producten, zoals rauw vlees, rauwe vis, vleeswaren, slagroomgebak, zachte kaas en gesneden groente moeten altijd gekoeld worden bewaard. Ook eieren horen in de koelkast.