Klassieke smaakcombinatie zijn niet voor niets klassiekers geworden. Vaak weten we al honderden jaren dat ingrediënten samen extra lekker zijn. Denk aan krab met avocado of chocolade met koffie. Klassieke smaakcombinaties kan je prima gebruiken als basis voor jouw gerechten.
Broccoli gaat bijvoorbeeld goed samen met bloemkool, wortels en uien; spinazie gaat goed samen met tomaten, champignons en paprika's; en aardappelen gaan goed samen met erwten, maïs en sperziebonen.
De rijke, zoete en romige smaak van witte chocolade past goed bij fruit met een zuurgraad, zoals citrus, en pittig, zoals bessen. Het past ook heel erg goed bij zoete vruchten, zoals meloenen en perziken. Donkere chocolade, bekend om zijn bittere bite, helpt bij het neutraliseren van zeer zoete vruchten, zoals bananen.
Mango past goed bij fruitsoorten zoals sinaasappel, watermeloen, ananas, banaan en papaja. Mango combineert ook met kaas. Wat dacht u van een zomerse mango-kaassalade? U kunt de mango pureren in een fruit sorbet.
Zoet én hartig: deze ingrediënten passen bij Elstars
Bekende zoete smaakvrienden van de Elstar-appel zijn natuurlijk kaneel, citroen, vanille, rozijntjes en ga zo maar door.
Hazelnotensmaak wordt ook verwerkt in siropen voor in koffies en is een hoofdbestanddeel van praliné, de heerlijke bonbonvulling. Naast deze heerlijke zoetigheden zijn hazelnoten ook erg lekker door salades, bij couscous en bij koolgroentes zoals spruitjes en groene kool.
Kaneel past goed bij appels, dus de cake is smakelijk, sappig en weelderig. Niet om te zeggen dat dit gerecht feestelijk is, maar het is snel klaargemaakt en daarvoor worden de meest gewone producten gebruikt.
Citroen heeft een stevig zure citrussmaak. Een citroen is voor de meeste mensen te zuur om zo uit de hand te eten. Van citroen kun je het vruchtvlees, het sap en de schil gebruiken. Het sappige, lichtgele zure vruchtvlees versterkt de smaak van ander voedsel.
Van de mandarijn gebruik je de rasp van de schil en de sap van het vruchtvlees. Naast de gebruikelijke kruiden zoals kaneel, gember, kardemom en kruidnagel zorgt de mandarijn voor een lekker zoetje.
Lekker voor in een marinade of in een salade met feta en walnoten. Andere lekkere smaakcombinaties: witte chocolade, vanille, aardbeien, champagne, mint, slagroom, pistache, kaneel.
Omdat je met enkel met cacao en wat suiker ook al honderden verschillende smaken kunt proeven, puur vanuit de cacao & afhankelijk van de herkomst.
Perziken hebben lekker zoet vruchtvlees en ze zijn heerlijk om als gezond tussendoortje op te eten. Verwerkt in een frisse salade of meegebakken in bijvoorbeeld een kip-, varkensvlees- of rijstgerecht is perzik ook erg lekker.
Perzik kun je gebruiken in zowel hartige als zoete gerechten. De hartige combinatie van perzik en burrata is ontzettend lekker in een salade. Het fruit is ook een lekker zoet contrast in diverse rijst- en pastagerechten, zoals deze pilav met kipgehaktballetjes of een pastasalade.
Zelf chocola kleuren kan, maar daar heb je wel speciale kleurstoffen voor nodig. De meeste kleurstoffen zijn op waterbasis, dat mengt niet goed met chocola. Deze zijn bedoeld voor marsepein en fondant, maar ook voor bijvoorbeeld cakebeslag. Hiervoor kun je kleurstoffen op waterbasis prima gebruiken.
Chocolade kun je op verschillende manieren smelten: au bain-maire, in de oven of in de magnetron. Hiervoor kun je melkchocolade, pure chocolade, en witte chocolade gebruiken. Belangrijk bij het smelten van chocolade is dat je het niet laat aanbranden.