Van Oranjekoek tot Beerenburg en van Dúmkes tot Sûkerbôle (suikerbrood), Meer Fries kun je het bijna niet krijgen. Naast deze Friese lekkernijen die in de hele provincie bekend en geliefd zijn, zijn er in Waterland van Friesland ook veel streekproducten te vinden.
DE FRIESE CUISINE
Vis neemt een prominente plaats in, met gerechten zoals vers gerookte paling. Maar ook vleesgerechten, zoals suddervlees, zijn geliefd in Friesland. En laten we natuurlijk de typische Friese specialiteiten dúmkes, sûkerbôle, droge worst en oranjekoek niet vergeten.
De stad staat bekend om de scheve toren Oldehove, die een symbool is van de stad. Daarnaast is Leeuwarden een van de elf steden van de beroemde Elfstedentocht. In 2018 werd Leeuwarden uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad van Europa, wat de stad nog meer op de kaart heeft gezet.
De Beerenburg van Sonnema en Weduwe Joustra zijn vanwege hun zachte smaak het meest gewild. Officieel komt dit drankje uit Amsterdam, maar aangezien het zo geliefd is in Friesland is het benoemd tot een Fries drankje. Bij het nuttigen van een Beerenburg wordt de ervaring met het fûgeltsje aangeraden.
Een typisch Friese lekkernij. De oranjekoek dankt zijn naam aan de gecarameliseerde sinaasappelsnippers welke in de oranjekoek zijn aangebracht. De bodem is gemaakt van een plaatvormige koek gevuld met echte amandelspijs, met daarop roze glazuur, opgespoten met crème of met slagroom.
De West-Friezen beschouwen zichzelf over het algemeen niet als onderdeel van een grotere groep Friezen. Volgens een peiling uit 1970 identificeren zij zich meer met de Nederlanders dan met de Oost- of Noord-Friezen .
Stoer, stug en eigenzinnig; zo staan Friezen alom bekend. Een cliché natuurlijk, of zit er een kern van waarheid in?
Friezen voelen zich veilig, er is een grote sociale samenhang of mienskipsgevoel. Fryslân telt een hoog aandeel vrijwilligers, de inwoners zijn tevreden met het leven en het gelukkigst van Nederland. Het zorggebruik is soms wat hoger, ondanks dat de ervaren gezondheid van inwoners van Fryslân hoog is.
Friese paarden zijn over het algemeen makkelijk te houden. Dat betekent dat ze relatief weinig voer nodig hebben en tevreden zijn met een standaard paardendieet van goed hooi, granen, groenten en fruit .
De Fries is vriendelijk en levendig, mak, intelligent, leergierig en trouw, en is een gewillige werker. Ook heeft het Friese paard een koel hoofd en is daardoor geschikt voor recreatief rijden en buitenritten. Het ras is ook geschikt voor dressuur vanwege de hoge knieactie en zijn betrouwbare gedrag.
Nog steeds een favoriet voor menwedstrijden vanwege zijn schoonheid en krachtige draf, maakt de Friesian de laatste jaren ook zijn opwachting in de dressuurwereld. Saddle Seat, Hunter Seat en Western ruiters hebben allemaal de Friesian een match gevonden in hun respectievelijke klassen.
Typische Friese specialiteiten zijn ondermeer: Fryske Sûkerbôle (suikerbrood), Oranjekoeke (oranjekoek), Drabbelkoeken uit Sneek, Fryske dûmkes, het biertje Us Heit en natuurlijk de enige echte Sonnema Beerenburg of conculega Weduwe Joustra uit Sneek. Heerlijk na een doorwaaide dag op het water.
Fries suikerbrood of Fryske sûkerbôle is misschien wel een van de bekendste Friese gerechten. Het baksel is zo bekend dat je het eigenlijk in heel Nederland wel kunt kopen volgens mij. Maar het lekkerst smaakt het toch in Friesland. Het is wit brood waarin korrels parel- of greinsuiker zijn meegebakken.
Friezen (mannelijk enkelvoud: Fries, vrouwelijk enkelvoud: Friezin of Friese) zijn de inwoners van de Nederlandse provincie Friesland of daaruit afkomstig, die zichzelf in meer of mindere mate beschouwen als onderdeel van een grotere Friestalige gemeenschap.
Hallo zeggen
Fries: Hoi, hoe giet it? In de ochtend kun je zeggen 'goemoarn' (goedemorgen), in de middag kun je zeggen 'goemiddei (goedemiddag) en in de avond kun je zeggen 'goejûn' (goedenavond).
Jongeren die zeggen dat ze in Friesland (willen) blijven, kiezen bewust voor de omgeving waar vrienden en familie wonen, met rust en ruimte en vaak ook de Friese taal. Dat ze een baan hebben die niet helemaal past nemen ze dan voor lief. Jongeren die er voor kiezen om niet in Friesland te blijven, zijn ambitieuzer.
In grote lijnen gaat het erom dat je een 'echte' Fries bent als de hele zin, in het Fries dus, zonder fouten kan opdreunen. Andere varianten van deze uitspraak zijn: Bûter, brea en brune sûker (bruine suiker) wa't dat net sizze kin is gjin oprjochte Fries.
Het Fries is de taal die het nauwst verwant is aan het Engels en het Schots , maar na minstens vijfhonderd jaar onder invloed van het Nederlands te hebben gestaan, vertoont het moderne Fries in sommige opzichten meer gelijkenis met het Nederlands dan met het Engels. Ook moet rekening worden gehouden met de eeuwenlange verwijdering van het Engels van het Fries.
Friesland werd in 1581 een onafhankelijk lid van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden . Tegenwoordig is het een Nederlandse provincie , die in 1996 de naam Fryslân kreeg.