Uit onderzoek blijkt namelijk dat het daadwerkelijke ontbijt van onze Oosterburen doorgaans bestaat uit een kopje koffie, broodjes, verschillende plakjes vlees, jam en hardgekookte eitjes. Een Duits ontbijt bevat zo'n 340 kcal en kost gemiddeld €2,70.
Het ontbijt (Frühstück) bestaat doorgaans uit (geroosterd) brood of broodjes met boter of margarine, vleeswaren, kaas, jam (Konfitüre of Marmelade), honing en (meestal gekookte) eieren. Veelvoorkomende dranken zijn koffie, thee, melk, chocolademelk (warm of koud) of vruchtensap.
Naast brood is ook kwark en yoghurt een populaire optie voor het ontbijt in Duitsland.Dit wordt dan meestal gegeten met muesli of cornflakes erdoor, en soms fruit zoals bosbessen. Naast het ontbijt drinken de meeste Duitsers iets warms, zoals koffie of thee.
Het typische Duitse ontbijt is meestal een korte en soms zoete aangelegenheid. Brood en broodjes met vleeswaren en kaas of zoet beleg vormen een snelle en gemakkelijke maar vullende maaltijd om uw dag mee te beginnen. Maar u hoeft het niet te haasten. U kunt urenlang genieten van een Duits ontbijt en tegelijkertijd uw Duitse vaardigheden oefenen.
Ontdek lekkere Duitse hapjes
Maak bijvoorbeeld een Duitse borrelplank met pretzls, aardappelsalade, knakworstjes, gebakken uitjes en mosterd. Ook typisch Duits: zuur, zoals augurken en zilveruitjes. Rookkaas, leverworst, gebraden gehakt, Schwarzwalder ham en salami mag ook niet ontbreken.
Typische Duitse kenmerken en eigenaardigheden worden weerspiegeld in verschillende aspecten van het dagelijks leven en de cultuur. Deze omvatten een uitgesproken punctualiteit en efficiëntie, een voorkeur voor orde en bureaucratie, een toewijding aan de autocultuur en een liefde voor bier en worst.
De meest populaire Duitse drank voor volwassenen is de bier. Broodje worst De bekende duitse 'bratwurst' is een worst van fijngehakt varkensvlees, volgestopt in een darm, dat vervolgens vers, gekookt of gefrituurd gegeten wordt. Je kan het eten met aardappels of op een broodje, meestal in een bar of op straat.
Lunch is doorgaans de grootste maaltijd van de dag. Normaal gesproken bestaat een maaltijd uit een soort vlees geserveerd met groenten of salade en noedels, rijst, aardappelen of broodjes. Enkele veelvoorkomende thuisgekookte maaltijden die Duitsers graag eten voor de lunch zijn Schnitzel of Wurst.
Door hun dieet te frontloaden , verbranden de Duitsers het leeuwendeel van de calorieën die ze consumeren tijdens hun dagelijkse activiteiten. En door alleen een lichte avondmaaltijd te eten, gaan ze met een bijna lege maag naar bed, waardoor de calorieën die ze eten minder snel worden opgeslagen als vet. Ga wandelen.
Zimtschnecken, of kaneelbroodjes, zijn een populair ontbijtgebak in Duitsland .
Een typisch Duits brood is de Oberländer. Het is een stevig brood met roggemeel en een zuurtje door het gebruik van karnemelk óf desem.
Belgische maaltijdgewoontes
Het ontbijt is meestal een broodmaaltijd met zoet en hartig beleg, melkproducten zoals kaas en ontbijtgranen. Als lunch gaan Belgen vaak voor de traditionele boterhammen met hartig beleg zoals kaas of hesp, samen met soep.
Traditionele kazen kunnen ook Goudse, Emmentaler, Bergkäse (kaas uit de Alpen), brie en Cambozola zijn. Zachte kazen zoals kwark verschijnen vaak op Duitse ontbijttafels, evenals zachte kaasspreads met kruiden of tomaten.
Typisch Duits snoep kennen we van twee ontzettend populaire merken: Haribo en Milka. Sinds 1922 werden de populaire gummibeertjes geïntroduceerd.
"Duitsers zijn gek op Nederlandse producten. Denk aan warme stroopwafels, drop, lekkere kaas, kibbeling en Nederlandse koffie. Ook kun je hier op veel markten echt even gaan zitten om iets te eten en dat kennen ze niet op die manier in Duitsland."
Diner. In Duitsland wordt de avondmaaltijd Abendessen of Abendbrot genoemd – de laatste is eigenlijk meer een avondmaal en betekent letterlijk 'avondbrood'. Na een stevige lunch genieten Duitsers traditioneel van een lichter diner, waarbij brood, ham, worst, kaas en augurken allemaal heel gebruikelijk zijn.
Ochtendroutine
Ontbijt (natuurlijk, na het douchen), of 'Frühstück', is een belangrijke maaltijd voor Duitsers . Dit omvat doorgaans verschillende soorten brood (waar ze erg trots op zijn), kaas, vleeswaren en soms eieren. Een sterke kop koffie is altijd aanwezig, aangezien Duitsers meer van koffie houden dan van water en bier.
Volgens cultuurwetenschappers dateert de Duitse gewoonte om 's avonds koud te eten uit de jaren 1920. In die tijd veranderden de eisen - in tegenstelling tot de meer agrarische structuren in landen als Italië en Frankrijk. Kantines kwamen steeds vaker voor in fabrieken.
Het warme, rustgevende Underberg-digestief is de ultieme traktatie na de maaltijd waarmee u indruk maakt op uw gasten.
Uit onderzoek blijkt namelijk dat het daadwerkelijke ontbijt van onze Oosterburen doorgaans bestaat uit een kopje koffie, broodjes, verschillende plakjes vlees, jam en hardgekookte eitjes. Een Duits ontbijt bevat zo'n 340 kcal en kost gemiddeld €2,70.
Duitsers houden niet van half werk en slechte kwaliteit: “Of je doet het “gründlich” (grondig), of je doet het niet”. Duitsers willen alles graag heel goed doen en stellen hoge eisen aan zichzelf en hun omgeving.
We komen oorspronkelijk uit het noorden en wonen in het zuiden van Duitsland. We eten meestal tussen 17:00 en 19:00 uur, maar voor zover ik heb begrepen, eten mensen hier aanzienlijk later.
Vanuit een Duits perspectief
De Nederlanders worden gewaardeerd om hun innovatiekracht, hun handelsgeest en hun cultuur. Voor velen is de grens nauwelijks merkbaar; mensen gaan winkelen, uit eten, brengen hun vakantie in Nederland door – en redden zich prima. De meeste Duitsers weten echter heel weinig over Nederland.