Buiten Spanje kennen we de Spaanse keuken vooral door gerechten als paella, tortilla, tapas, gazpacho en gerechten met de Spaanse worst chorizo. Bekende Spaanse dranken zijn sangria en tinto de verano. Maar de Spaanse keuken heeft nog zo veel meer te bieden! Wat dacht je van albondigas of Iberico secreto?
Het bekendste gerecht uit de Spaanse keuken is ongetwijfeld Paella. Het gerecht is wereldwijd bekend en door de jaren heen zijn er dan ook eindeloze variëteiten van deze specialiteit gemaakt.
Spaans ontbijt
De Spanjaarden beginnen hun dag graag met een licht broodje, zoals tostada con mermelade y mantequilla (geroosterd brood met jam en boter), pan con tomate (geroosterd brood met tomaten en olijfolie) of een croissant. Daarbij wordt vaak koffie met melk of chocolademelk gedronken.
Er zijn talloze typische pastagerechten in Catalonië en Valencia . Fideua, Canalons, Sopa de Galets (escudella o carn d'olla), macarrons del cardenal en waarschijnlijk meer.
Diner (cena)
Het diner wordt pas rond 21.oo á 22.00 uur in Spanje gegeten, véél later dan wij gewend zijn.
Een typische Spaanse lunch bestaat uit drie gangen: 'entrantes' of 'primer plato', 'segundo plato' en 'postre' (voorgerecht, hoofdgerecht en dessert) . Entrantes zijn doorgaans lichte salades of soepen. Segundo plato zijn zwaardere maaltijden, zoals vis- of vleesgerechten.
Lunch (La Comida) De middagmaaltijd of la comida, zoals het in Spanje heet, is de grootste maaltijd van de dag. Het is absoluut een grote maaltijd en bestaat meestal uit meerdere gangen en wijn.
Zeevruchten en vooral schelpdieren, vlees, een breed scala aan kazen, smaakvolle kruiden zoals paprika en saffraan en zorgvuldig geselecteerde wijnen maken de lijst met ingrediënten die de essentie van de Spaanse keuken vormen compleet.
Spaanse eetgewoonten: maaltijden
De lunch, comida, wordt tussen 14.00 en 16.00 uur gegeten. Het is de belangrijkste maaltijd van de dag en daarom ook uitgebreider dan het avondeten, cena.
Spaanse ontdekkingsreizigers zijn verantwoordelijk voor de introductie van aardappelen in Europa vanuit wat nu Zuid-Amerika is , dus het is logisch dat de Spaanse keuken de wortelgroenten in vele vormen laat zien. Van traditionele Spaanse tapasgerechten en snelle snacks tot voedzame stoofschotels, Spaanse recepten zitten vol met aardappelen.
Stokbrood wordt traditioneel veel gegeten in Zuid-Europa: Spanje, Frankrijk en Italië. Elk land heeft voor het stokbrood zo zijn eigen benamingen. Ook de diverse broodfabrieken hebben vaak nog hun eigen namen voor de 'barras de pan' en de traditionele ronde “pan de país”.
Bonus: Traditionele Spaanse ontbijtdrankjes
Het populairste type koffie in Spanje is de klassieke café con leche (koffie met melk) . Andere koffieopties zijn: café solo (espresso)
Enkele typische gerechten die in heel Spanje voorkomen, zijn croquetas (kroketten), paella (een rijstgerecht uit de regio Valencia), ensaladilla rusa (salade van Olivier), gazpacho (een koude groentesoep) en tortilla de patatas (Spaanse omelet).
De Spaanse passie voor yoghurt – van klassiek tot bevroren – bewijst dat deze zuivellekkernij niet alleen gezond is; het is een smakelijke traktatie waar we geen genoeg van kunnen krijgen!
Verder zie je qua eten in Spanje veel gegrilde vis, gamba's, verschillende vleessoorten en salades op de kaart staan. En paella natuurlijk, een typisch Spaans gerecht van granen met vis, vlees en/of groenten dat wordt geserveerd in een grote pan. Een populair nagerecht is crema catalana, wat erg lijkt op crème brûlée.
Bovendien werken Spaanse werknemers doorgaans 11 uur per dag, van 9.00 tot 20.00 uur. Met het avondeten om 21.00 uur en een paar uur tv kijken, gaan ze meestal niet voor middernacht naar bed.
Een fooi is in Spanje, net als in Nederland en België, een vrijwillige bijdrage om je blijk van waardering te tonen. Geen verplichting dus. Servicio (bedieningsgeld) is vaak al inbegrepen op de restaurantrekening, maar daarnaast is een fooi van 5 tot 10 % gebruikelijk.
Lunch. De lunch – comida – is de belangrijkste maaltijd van de dag. Deze vindt plaats tussen twee en vier uur 's middags. Vaak is de lunch uitgebreider dan het avondeten en heeft het meerdere gangen.
Vers vlees. In Spanje worden alle soorten runderen en pluimvee gefokt , wat de grote geografische en klimatologische diversiteit van het land weerspiegelt. Over het algemeen is Spanje een droog land en hoewel er groene weidegronden in het noorden zijn, wordt een groot deel van het vee dat de Spaanse vleesindustrie bevoorraadt, intensief gefokt op granen.
Spaghetti
Het meest populaire gerecht wat hiermee gemaakt wordt is spaghetti bolognese. Natuurlijk kun je er nog veel meer kanten mee op.