Spaans ontbijt De Spanjaarden beginnen hun dag graag met een licht broodje, zoals tostada con mermelade y mantequilla (geroosterd brood met jam en boter), pan con tomate (geroosterd brood met tomaten en olijfolie) of een croissant. Daarbij wordt vaak koffie met melk of chocolademelk gedronken.
Een typisch Spaans ontbijt bestaat uit koffie (café con leche of café cortado) met wat gebak (churros en croissants zijn het populairst), koekjes (Maria galletas), cake (meestal bizocho), geroosterd brood (diverse tostadas), sandwiches (bocadillos), of aardappelomelet (Tortilla Espanola).
Ontbijt (desayuno)
Hier in Spanje geeft men de voorkeur aan een zoet ontbijt. Dit bestaat dan uit cakejes zoals magdalena of een variëteit aan koekjes. Dit eten ze dan op aan de ontbijttafel met een kop chocomelk (cola cao) of koffie.
Niet één, maar twee keer ontbijten is in veel delen van Spanje heel gewoon. Begin met een koffie en iets kleins zoals een gebakje als je voor het eerst opstaat, en maak halverwege de ochtend tijd voor een uitgebreider ontbijt, misschien met geroosterd brood met tomaten en olijfolie.
Wat zijn typische Spaanse ontbijtproducten? Populaire Spaanse ontbijtproducten zijn toast met tomaat en olijfolie of boter en jam, gebak, churros, sandwiches en tortilla de patatas (aardappelomelet) . Het is ook gebruikelijk om koffie en/of sap te drinken bij het ontbijt.
De lunch is de grootste maaltijd van de dag in Spanje. Een typisch Spaanse comida (lunch) bestaat uit een tapa (voorgerecht), een voorgerecht, een hoofdgerecht van vis of vlees en een dessert, dat vers fruit of een flan (custard met karamel) kan bevatten .
De avondmaaltijd begint er meestal pas vanaf 20.00 uur. In Spanje eet de lokale bevolking over het algemeen nog later. Daar vindt de lunch veelal tussen 14.00 en 15.00 uur plaats en het diner tussen 21.00 en 22.00.
Buiten Spanje kennen we de Spaanse keuken vooral door gerechten als paella, tortilla, tapas, gazpacho en gerechten met de Spaanse worst chorizo. Bekende Spaanse dranken zijn sangria en tinto de verano. Maar de Spaanse keuken heeft nog zo veel meer te bieden! Wat dacht je van albondigas of Iberico secreto?
Zuivel vaker op ontbijttafel
Brood en crackers worden nog steeds verreweg het meest gegeten tijdens het ontbijt, al blijkt uit dit onderzoek dat de populariteit afneemt.
Het meest typische om te bestellen is una tostada, wat een stuk geroosterd brood is. Vaak is het wit stokbrood, maar je kunt bijvoorbeeld ook om meergranen of volkoren vragen. Heb je meer honger, bestel dan een bocadillo. Dit is een broodje, waar je vervolgens zelf de ingrediënten voor kunt kiezen.
Lunch (La Comida) De middagmaaltijd of la comida, zoals het in Spanje heet, is de grootste maaltijd van de dag. Het is absoluut een grote maaltijd en bestaat meestal uit meerdere gangen en wijn.
Lunch. De lunch – comida – is de belangrijkste maaltijd van de dag. Deze vindt plaats tussen twee en vier uur 's middags. Vaak is de lunch uitgebreider dan het avondeten en heeft het meerdere gangen.
Dat men in Spanje zo laat eet, komt door verschillende factoren. Een daarvan is dat de werkdagen in Spanje langer duren dan in de meeste Europese landen , en dat bedrijven vaak een paar uur in de middag gesloten zijn.
croissant (zn): cruasán.
Brunch was tot een paar jaar geleden nooit een onderdeel van de rijke culinaire gebruiken van Spanje . Gezien het strikte werkschema van het land en de naleving van tradities, aten Spanjaarden in het verleden geen maaltijd halverwege de ochtend.
Meest populaire ontbijtproducten onder consumenten in de VS in 2023. In februari 2022 gaf bijna 33 procent van de respondenten in de Verenigde Staten aan dat eieren hun favoriete ontbijtproduct zijn. Bovendien gaf ongeveer 18 procent aan dat spek of worst hun favoriete ontbijtgerecht is.
Dan Buettner gelooft dat hij het gezondste ontbijt ter wereld heeft gevonden. De inwoners van het schiereiland ontbijten dagelijks met verse gallo pinto: rijst met bonen en tortilla's van maisdeeg. Het voedingspatroon van mais en bonen wordt aangevuld met tropisch fruit en veel groenten.
Eten in Spanje is niet per se goedkoper dan in Nederland. Als je ervoor kiest om in restaurants te dineren, kun je gemiddeld tussen de €13 en €25 per persoon verwachten. Deze kosten kunnen snel oplopen als je elke dag uit eten gaat.
Spaans ontbijt
De Spanjaarden beginnen hun dag graag met een licht broodje, zoals tostada con mermelade y mantequilla (geroosterd brood met jam en boter), pan con tomate (geroosterd brood met tomaten en olijfolie) of een croissant. Daarbij wordt vaak koffie met melk of chocolademelk gedronken.
Een draaiende motor is not done in Spanje. Moet je langer dan twee minuten wachten, in de file of bij een spoorwegovergang, dan moet je de motor afzetten.
In de zomer hanteert Spanje effectief de “dubbele zomertijd ” waarbij het om 22:30 uur ’s avonds nog licht is. Wie wil er dan naar bed? En dus doen de Spanjaarden dat niet!