De Afrikaanse wilde hond is een roofdier en jaagt voornamelijk op kleine en middelgrote antilopesoorten. Prooien kunnen variëren van zo klein als een haas tot zo groot als een zebra.
Bijna elk dier dat zwemt, vliegt, loopt of kruipt, kunnen ze eten: vis, insecten, reptielen, knaagdieren, vogels, varkens en andere zoogdieren zoals herten, schapen, koeien, geiten enz. Met andere woorden, onze honden vragen om rauwe botten en vlees van veel verschillende dieren.
Er zijn twee soorten wilde honden: de Afrikaanse wilde hond en de Aziatische wilde hond/Dhole (zie foto boven). De Afrikaanse wilde hond jaagt op de savannes van Afrika ten zuiden van de Sahara. Hij leeft voornamelijk in Zambia, Zuid-Afrika, Tanzania en Zimbabwe, waar hij regelmatig wordt gezien op onze reizen.
De Aziatische wilde hond jaagt overdag in horden op kleine dieren en middelgrote hoefdieren, zoals herten, en eet ook vruchten. Bij het jagen brengt het dier een karakteristiek, knorrend geluid voort. De groepen zijn territoriaal ingesteld en bevatten meestal 5 tot 12 individuen.
Je moet een roedelleider zijn, honden kunnen goed met elkaar overweg (hebben zelfs gezelschap van andere honden nodig) omdat het roedeldieren zijn. Er zijn zelfs complete trainingsmethodes compleet gebaseerd op roedelgedrag. Honden leven volgens een strikte rangorde, ze stammen af van wolven die in roedels leven.
Tegenwoordig vooral in Zuid-Afrika (o.a. Kruger National Park) en Oost-Afrika (o.a. Serengeti en Masai Mara). Mogelijk overleven kleine groepen Afrikaanse wilde honden in West- Afrika. Leeftijd: In het wild tot zo'n 10 jaar oud. In dierentuinen tot 15 jaar oud.
Wilde honden zijn jagers
Terwijl gestreepte hyena's en aardwolven vaak alleen op zoek naar voedsel gaan, trekken wilde honden er samen op uit om aan eten te komen. Groepen wilde honden vangen prooien die een stuk groter kunnen zijn dan zijzelf: impala's of oude of gewonde zebra's bijvoorbeeld.
Meer dan 500.000 wilde honden liepen ooit vrij rond op het Afrikaanse continent. Vandaag leven er nog maar 6.600 verdeeld over 14 landen. Slechts 1.400 van de 6.600 Afrikaanse wilde honden kunnen een nest jongen op de wereld zetten. Dat komt omdat alleen het alfapaar van een roedel zich kan voortplanten.
Het kunnen dorpshonden zijn, maar ook zwerfhonden, wilde honden en gewone straathonden. De wilde honden groeien op zonder socialisatie, terwijl zwerfhonden dat wel doen. Alleen al het aantal zwerfhonden wordt wereldwijd al op 200 miljoen geschat.
Jakhalzen zijn alleseters, maar kleine dieren vormen de basis van hun dieet. Daarbij gaat de voorkeur uit naar knaagdieren, waaronder hazen, muskusratten en beverratten.
De Afrikaanse wilde hond krijgt van alle hondachtigen de grootste worpen: gemiddeld tien welpen per worp. De meeste welpen worden geboren aan het einde van de regentijd in een ondergronds hol, meestal het verlaten hol van een aardvarken. De welpen zijn bij de geboorte blind en hulpeloos.
De familie van hondachtigen (Canidae) omvat circa 35 soorten, waaronder de vossen, wolven en jakhalzen. Er leven zes soorten in het wild in Europa: de gewone jakhals, wolf, vos, poolvos, steppevos en wasbeerhond.
Hoe vaak per dag een hond voeren? Wilde honden jagen dagelijks. Toch betekent dit niet dat ze elke dag een prooi vangen. Het komt regelmatig voor dat ze dagenlang tot wel twee weken lang geen voedsel vinden.
Gekookte runderhart. Gekookte runderreepjes. Knakworst (geen varkensvlees dus kip of rund) Een tube smeerkaas, leverworst of zalmpasta waar de hond aan mag likken als beloning.
In absolute aantallen, maar bedenk daarbij de grote van het landoppervlak, is Rusland de koploper met 16,4 miljoen honden. Met ruim 9 miljoen staat Duitsland op plek 2, Engeland op 3 met 8,6 miljoen, en dan gevolgd door Polen, Frankrijk en Italië.
In Noord-Brabant bevinden zich de postcodes met de meeste gechipte honden. De hoge scores zijn te verklaren door de aanwezigheid van fokkers. Op postcode 5527 in Hapert staan liefst 8311 honden geregistreerd. De honden zijn er in de meerderheid, want in het postcodegebied wonen aanzienlijk minder (5245) mensen.
Alles bij elkaar opgeteld houden 3,8 miljoen huishoudens in Nederland ongeveer 27,3 miljoen gezelschapsdieren. Honden en katten nemen het voortouw: 23,4% van de huishoudens heeft een kat; 17,8% heeft een hond.
Onberekenbaar. Natuurlijk, een wild dier blijft onberekenbaar. Na de leeuw is de gevlekte hyena het gevaarlijkste roofdier ter wereld en met zijn kaken breekt hij gemakkelijk een menselijk ledemaat, zegt Abbas. Maar zíjn hyena's hebben nog nooit een toerist aangevallen, verzekert hij.
De grootste vijand van de hyena is de leeuw. De leeuw is een stuk sterker en zwaarder dan een hyena, waardoor hij een prooi gemakkelijk kan afpakken én een hyena gemakkelijk kan doden.
De hyena maakt het dreigende, lachende geluid met name wanneer hij met anderen om voedsel kibbelt. Maar volgens de onderzoekers kan ook frustratie of een roep om help uitmonden in deze tonen. “De lach van de hyena geeft de ontvanger een idee van de sociale status van het dier,” legt onderzoeker Frederic Theunissen uit.
Ongeveer 62% van de honden in het onderzoek was raszuiver. Het bleek dat berghonden gemiddeld het kortst leven, ook als de grootte van de hond, grote honden leven korter, werd gecorrigeerd. De reden waarom deze rassen een kortere gemiddelde levensduur hebben, is niet bekend.
Een gezonde hond heeft per dag tussen de 40-60 ml per kg lichaamsgewicht per 24 uur aan vocht nodig om te kunnen leven. Een kleine hond heeft wat meer nodig dan een grote hond. We zeggen dat een hond teveel drinkt als hij meer dan een liter per tien kilogram lichaamsgewicht per dag drinkt.
Elk ras heeft zo zijn eigen gemiddelde levensverwachting.
Voor kleine honden geldt een gemiddelde leeftijd van 12 à 13 jaar, hoewel uitschieters naar 15+ jaar mogelijk zijn. Middelgrote honden leven gemiddeld 10 à 11 jaar. Bij grote honden is het slechts 7 tot 8 jaar.