De groene stinkwants is een planteneter die verschillende soorten planten eet. Het insect is er dus niet op uit om ergens naar binnen te gaan, maar kan wel aangetrokken worden door bijvoorbeeld tegen het pand groeiende brandnetels.
WAGENINGEN - Het beestje is maar anderhalve centimeter groot maar brengt heel wat teweeg; de grauwe schildwants. Een op het oog klein en onschuldig diertje, maar hij kan behoorlijk stinken als ze zich in het nauw gedreven voelen. Verder is het diertje ongevaarlijk voor mensen.
Zowel de nimfen als de volwassen exemplaren leven van allerlei kleine insecten die ze uitzuigen, zoals zilvervisjes en vliegen. Binnenshuis kunnen ze daarom als nuttig worden beschouwd.
De meeste soorten wantsen leven van plantensappen, maar een aantal soorten jaagt actief op andere insecten. Het komt voor dat plantenetende soorten, althans de zwangere vrouwtjes, toch andere insecten grijpen om proteïnen te verkrijgen voor de ontwikkeling van de eitjes.
Eitjes van bedwantsen
Een eitje is ongeveer 1 mm groot. De eitjes liggen meestal in naden en zomen van matrassen. Vaak zie je meerdere eitjes op elkaar liggen.
Ze leven het grootste deel van hun leven onder water maar zodra ze uit het water komen zijn ze letterlijk ten dode opgeschreven want ze kunnen in dat stadium niet meer eten. Het volwassen stadium heeft enkel de voortplanting als doel en ze leven daarom slechts enkele uren tot enkele dagen.
Wants met een geurtje
Zolang je de grauwe schildwants met rust laat, activeert hij zijn geurklieren niet. Maar bij gevaar (denk aan: plattrappen, vastklemmen, nieuwsgierige kattenpoten …) komt er een stevig stinkend, wit goedje vrij uit het lichaam van de wants.
Nog een opvallend verschil: terwijl kevers een mond hebben waarmee ze bijten, hebben wantsen een zuigsnuit. Dat is een soort rietje waarmee ze vanalles opzuigen.
De wants is een planteneter en zuigt als nimf en volwassen dier sap uit bladeren en vruchten. De schildwants kent meer dan tweehonderd gerapporteerde waardplanten. Het is nog moeilijk om precies te schatten welke schade het insect hier zal veroorzaken.
Zowel de bladpootwants als de grauwe veldwants worden toevallige binnendringers genoemd. Deze beestjes leven beiden buiten en komen 'per toeval' huizen binnen in hun zoektocht naar een plek om te overwinteren. Daarnaast vormen deze wantsen geen bedreiging voor mens en huisdier.
Wantsen eten meestal plantensap, de bedwants (=wandluis) zuigt echter bloed. In zoet water kunnen de zwemwants, de rugzwemmer (=bootsmannetje), de waterschorpioen en de staafwants een pijnlijke beet opleveren.
De wantsen overwinteren als volwassen insect en komen tijdens de koude maanden graag overwinteren op een warm beschut plekje in huis. Deze wantsen steken niet en zorgen ook niet voor schade aan het huis. Ze leven voornamelijk van de sappen van coniferen, maar kunnen ook leven van andere planten.
De wants dankt het eerste deel van zijn naam aan de groene kleur, alleen de punten van de vleugels aan de achterzijde van het lichaam zijn bruin. Vlak voor de winterslaap kleurt de wants echter geheel bruin om in de lente weer groen te worden.
De stinkwantsen danken hun naam aan de geurklieren op hun lichaam, deze ruiken naar koriander. De reden dat stinkwantsen deze geur hebben, is omdat de geur hen beschermt tegen hagedissen en vogels. Als iets het insect maar aanraakt, laat het de geur los.
Ze kunnen wel flink stinken
Veel mensen zien de schildwants als een ongevraagde gast in huis, maar je hoeft er niet bang voor te zijn. 'Het is een onschuldig diertje, maar ze kunnen wel flink stinken', vertelt Aukema. 'Als ze zich in het nauw gedreven voelen scheiden ze een vloeistof af en dat ruikt niet fris.
Hoe kunt u beten van bedwantsen krijgen? U wordt door bedwantsen gebeten als u ergens slaapt waar bedwantsen zijn. Omdat ze klein en plat zijn, kunnen ze zich goed verstoppen. Vooral in de naden en kieren van bedden en matrassen.
Voorop gesteld: schildwantsen doen feitelijk weinig verkeerd. Ze steken of bijten niet, en maken je niet ziek.
De grauwe schildwants heeft een steeksnuit waar hij overigens niet mee steekt. Hij valt geen mensen aan en u kunt er ook niet ziek van worden. Wanneer hij bang is laat hij een enorm vervelende lucht vrij. Dus probeer hem niet dood te slaan!
Was beddengoed op 60 graden
Haal kussenslopen, lakens en dekens voorzichtig van het bed en plaats ze direct in een plastic zak. Sluit de zak goed af, zodat je niet met bedwantsen 'strooit' als je naar de wasmachine loopt. Daar leeg je de zak in de trommel. De zak gooi je meteen weg in de afvalbak buiten.
Bedwantsen beten zitten vaak op een rijtje, alwaar de mug doorgaans maar één keer toehapt. Op de plek van de beet ontstaat een klein rood bultje, net zoals bij een muggenbeet. Sommige mensen reageren heftiger op een insectenbeet dan andere. Ze krijgen grotere bultjes, roodheid op de huid rondom de beten en meer jeuk.
Bedwantsen bijten, waardoor je rode bultjes krijgt. De bultjes zien eruit als muggenbulten en ze jeuken. Kenmerkend zijn 3 beten op een rij.
Bedwantsen zijn schuw en komen alleen tevoorschijn om te eten. Ze kunnen zich echter verstoppen in kleding, schoenen, boeken, enz. in de buurt van het bed. Hierdoor kunnen bedwantsen mensen naar nieuwe plekken volgen, zelfs als ze niet direct op de huid of het haar zitten.
Ze prikken in je huid om bloed te zuigen. Bedwantsen kunnen ook op andere plekken zitten, bijvoorbeeld in het ziekenhuis, de bioscoop, de bus of de trein. De bedwantsen kunnen je bijten op de plek waar je bent, zoals in het hotel.
De vuurwants leeft zowel van plantaardig voedsel als van roof op kleine insecten, zoals bladluizen. Ze zullen zo nu en dan ook mee eten van dode insecten. De vuurwants komt dikwijls in groten getale voor op of in de nabijheid van lindebomen.
Dat kan zijn omdat de bedwantsen overdag zich niet laten zien. Dat betekent niet dat u ze niet kunt vinden. Ga op zoek naar de bedwantsen op de plekken waar zij zich het liefst bevinden.