Het visje eet garnalen, viseitjes en kleine bodemdiertjes.
De stralen van de rugvin en de grote stekel op de kieuwdeksels bevatten een zeer giftige stof, waardoor de pieterman tot de meest giftige dieren van Europa behoort. Wanneer men de vis vastpakt of er bij toeval op trapt, kan men geprikt worden.
Hij heeft een giftige stekelige rugvin. Maar die halen wij natuurlijk al voor u weg. Het is een heerlijke vis die met smaak doet denken aan de tong. Met een puree van zongedroogde tomaten en pesto, komt de pieterman in dit gerecht goed naar voren.
Dit is een heel smakelijk visje en gemakkelijk te fileren. De Pieterman laat zich koken, bakken of grillen.
Hoe herken je een steek van een Pieterman? Een steek van de Pieterman vis zorgt voor felle pijn, zwelling en roodheid bij de plek waar gestoken is en een aantal wondjes op een rij. Meestal zal er geen bloed te zien zijn. Ook kan het wel eens zorgen voor hartklachten, ademhalingsstoornissen en bewusteloosheid.
Symptomen. Direct na de steek van zowel de grote als de kleine pieterman treedt een hevige, als ondraaglijk omschreven pijn op, na enkele minuten tot uren gevolgd door zwelling en roodheid rond de steekplek, die zich uitbreiden tot het hele gestoken lichaamsdeel of zelfs de gehele extremiteit.
Een pieterman schoonmaken is dan ook heel eenvoudig: snij de kop af van de giftige rugstekels tot aan de aars en klaar is Kees. De uitlevering, de hoeveelheid vlees die overblijft na het schoonmaken, is dan ook vrij hoog. Veel hoger dan bij duurdere vissoorten.
Kies voor een frisse chardonnay met wat houtlagering. Bijvoorbeeld een witte Bourgogne uit Frankrijk, zoals een Pouilly Fuissé of Saint Véran. Frisse zuren in de wijn sluiten aan op het frisse van de Granny Smith-appel, de zachte houtlagering past bij het nootachtige van de aardpeer.
Pietermannen (Trachinidae) is de naam voor een familie van vissen uit de orde van Baarsachtigen (Perciformes). Men onderscheidt de kleine pieterman en de grote pieterman.
De pieterman komt voornamelijk voor in landen zoals Spanje en Marokko. Hij ligt met zijn kop net boven het zand in het water ingegraven. In het troebele water van de Noordzee, is hij dus zo goed als onzichtbaar. Wie erop stapt loopt de kans gestoken te worden.
De grote pieterman zwemt tot op een diepte van 100 m en trekt er vooral 's nachts op uit. Pieterman komt voor ten oosten van de Atlantische Oceaan van Noorwegen tot aan de Canarische eilanden. Pieterman komt ook voor in de Middellandse Zee tot aan de Zwarte zee.
De bekendere witte wijnen van de druivenrassen chardonnay en sauvignon blanc gaan de riesling voor qua omvang, maar qua kwaliteit behoort de riesling zeker tot de top. Ook daarom wordt de Riesling gewaardeerd door veel sommeliers en wijnliefhebbers.
Een Chablis wijn is er een die erg herkenbaar is aan zijn smaak en kwaliteit. De wijnen worden gemaakt van de Chardonnay druif en toch is het een heel andere wijn als een standaard Chardonnay wijn. Het is een wijn met een frisse smaak die heerlijk droog is, en erg bijzonder is om te drinken.
het in stukken verdelen van vis op zo'n manier dat de stukken volledig graatloos zijn. Maar ook het los snijden van borstfilets van gevogelte en het ontbenen van wild wordt 'fileren' genoemd.
Het dier komt voor in ondiep tropisch zeewater, in de Grote Oceaan en in de Indische Oceaan en ook in de Rode Zee. Het vaakst wordt de steenvis gezien bij de eilanden Réunion en Mauritius en aan de westkust van Australië. De gemiddelde lengte van de volwassen steenvis ligt tussen de 35 en 50 centimeter.
Relatief bekende voorbeelden zijn beten en steken van kwallen. Van sommige soorten, zoals kubuskwallen, Portugese oorlogsschepen, blauweringoctopussen, en stekels van steen- en schorpioenvissen, kunnen de gevolgen fataal zijn. Je kan ook per ongeluk trappen op stekelhuidigen, zoals bepaalde zeesterren en zee-egels.
De kleine pieterman wordt 10 tot 18 cm lang en heeft een aantal stekels op zijn rugvin, die zeer giftig zijn. Wandelaars of zwemmers raken meestal gewond doordat ze accidenteel op een pieterman trappen, die zich verschanst in het zand van het ondiepe water, of omdat ze deze stekel aanraken met de hand.
De kogelvis is een delicatesse die in vele landen verboden is. Het eten van fugu – de Japanse benaming voor de vis – is namelijk als Russische roulette; een verkeerd bereid exemplaar leidt tot de dood en een tegengif is er niet. Toch is het de kogelvis die een foodtrend lijkt te worden in China.
Het vlees van de snoek is heel stevig van structuur maar heel zacht van smaak, ontzettend lekker! Het bevat wel vrij veel kleine graten, sommigen zelfs gevorkt. Maar dat is het helemaal waard.
Zoek dan van te voren goed uit bij welk restaurant je dit gaat doen en neem een goed gevulde portemonnee mee, één portie kogelvis sashimi kan al snel meer dan €200,- kosten.
Vis kan ook rauw worden gegeten, zoals in sushi. Het is dan wel belangrijk dat hij goed vers is. Bij hele vis is het belangrijk de ingewanden te verwijderen. Meestal kun je de vis ook laten schoonmaken door de verkoper.