Gaasvliegen voeden zich met stuifmeel en nectar terwijl hun larven schadelijke insecten eten.
De volwassen gaasvliegen leven van nectar, honingdauw en pollen. Gaasvliegen overwinteren in het volwassen stadium. In de herfst komen ze vaak op licht af en vinden we ze op verlichte ramen of rond buitenlampen. Van de ruim 50 inheemse soorten is vooral de Groene Gaasvlieg Chrysopa carnea (synoniem C.
Een gaasvlieg voedt zich onder andere met bladluis en de nectar van bloemen en planten. Door het eten van bladluizen worden de insecten als zeer nuttig beschouwd. Zo worden gaasvliegen bijvoorbeeld vaak uitgezet in kassen om de bladluizen van gewassen te eten.
Gaasvliegen hebben zeer kleine kaken en kunnen niet bijten en hebben daarnaast geen angel zoals de vliesvleugelige insecten en kunnen dus niet steken.
De groene gaasvlieg komt in alle werelddelen voor, behalve Australië en Antarctica. Hij is nuttig omdat deze gaasvlieg enorme hoeveelheden bladluizen eet, vooral als larve. De imago eet voornamelijk de uitwerpselen van bladluizen (honingdauw) en pollen of stuifmeel.
Omdat Groene Gaasvliegen nuttige insecten zijn, is een goede wering een pré. Een bestrijdingsactie met chemische bestrijdingsmiddelen tegen deze insecten is dan ook in eerste instantie af te raden. Wilt u de gaasvliegen bestrijden, dan is de stofzuiger in dit geval uw beste vriend!
Uiterlijk. De volwassen gaasvlieg, veelal groenkleurig, is 2-4 cm lang. Ze hebben bijtende monddelen, grote ver uit elkaar staande ogen en lange slanke poten. Het meest typerende kenmerk blijft toch de glazige vleugels.
Zoekgedrag en voeding
Een volwassen lieveheersbeestje eet gemiddeld 80 bladluizen per dag en zijn larve maar liefst 120! Lieveheersbeestjes grijpen een bladluis met hun kaken vast en zuigen deze leeg. De oudere larven en de volwassen lieveheersbeestjes eten een niet al te grote bladluis zelfs volledig op.
Schildzaad, ajuga (zenegroen), venkel, duizendblad, potentilla (ganzerik) en boerenwormkruid zijn de planten die lieveheersbeestjes aantrekken.
Als de vliegjes in huis relatief klein zijn, dan heb je waarschijnlijk te maken met fruitvliegjes of fruitvliegjes. De fruitvliegjes vind je vooral rondom de fruitschaal of rondom fruitresten. Dat is waar deze vliegjes dol op zijn. Rouwvliegjes zijn eigenlijk geen vliegjes, maar muggen.
Ervaar je kleine vliegjes voor je gezicht buiten of in de tuin? Vaak gaat het om rouwvliegjes. Deze leven van plantaardig materiaal en paddenstoelen. Je komt ze dus ook in de herfst tegen.
Rouwvliegjes, ook wel rouwmug, dondervlieg, mosvlieg, humusvlieg, varenrouwmug of varenrouwvlieg genoemd, zijn kleine zwarte vliegjes in huis die leven van allerlei plantaardig materiaal en paddenstoelen. In huis zijn rouwvliegjes vaak afkomstig van de aarde van kamerplanten.
Onweersvliegjes staan meer bekend onder de naam trips (meervoud: tripsen). Het gaat hier om smalle insecten met vleugels die nauwelijks zichtbaar zijn. Ondanks dat onweersvliegjes vleugels hebben kunnen ze niet echt vliegen. Ze laten zich door de wind en thermiek meedrijven.
Een mix van water en afwasmiddel doet bijvoorbeeld wonderen! Ook kun je knoflook, rode peper en citroensap mixen met water. Dit zouden de luizen niet lekker vinden en dus vertrekken. Je kunt ook andere planten in de tuin zetten om zo de bladluizen weg te lokken van je mooie plant.
De virusoverdracht die veroorzaakt wordt door de bladluis geeft de meeste schade aan planten. Maar door de afname van bouwstoffen kan een plant ook geel worden, minder goed groeien en zelfs uitdrogen en afsterven.
Afwasmiddel is totaal niet giftig voor de plant noch voor de mens maar wel voor de bladluis. Vul een verstuiver met water en doe er een scheut afwasmiddel bij. Kies daarbij wel voor een natuurlijk afwasmiddel. Goed schudden.
De beestjes waarschuwen daarom met hun felle kleuren. Als een vogel ze toch oppikt, dan maakt zo'n lieveheersbeestje een vies smakend geel goedje. Zo gauw de vogel dat proeft, laat deze het kevertje meestal meteen vallen. Lieve kriebelbeestjes Er zijn grote groepen insecten die we liever zien gaan dan komen.
Lieveheersbeestjes lijken heel onschuldig en ze zien er zélfs wat schattig uit, met hun stipjes. Maar ze kunnen behoorlijk gevaarlijk zijn, blijkt. Een man is bijna overleden aan de gevolgen van een bloedvergiftiging, veroorzaakt door een beet van het rood-zwarte insect.
De ontwikkeling van een larve tot een volwassen lieveheersbeestje duurt 2 tot 5 weken, dit is afhankelijk van de temperatuur.
Ook de weersomstandigheden spelen een rol. De bladluizen die kunnen vliegen, gebruiken luchtstroming om zich van de ene naar de andere plant te verplaatsen. Ook mieren verhuizen bladluizen naar andere planten. Vervolgens stichten ze weer nieuwe kolonies.
Insecten herkennen aan uiterlijk
Insecten zijn er in alle soorten en maten. Er zijn insecten die vliegen en er zijn insecten die kruipen. Kenmerkend voor insecten is dat ze allemaal zes poten hebben. Spinnen hebben er acht, dus die tellen niet mee.
Larven variëren in kleur en patroon, net als de volwassen lieveheersbeestjes. Vele larven zijn grijs van kleur maar soms ook geel, bruingeel of bruin. Naarmate de larven groter worden, vallen ook de stippen op hun achterlijf meer op.
Waar komt de trips vandaan? Tripsen komen je huis binnen via je kleding of de wind. Zoals gezegd is de trips niet kieskeurig, dus al je kamerplanten lopen gevaar. Wel heeft de trips het vooral naar zijn zin bij warme temperaturen en een lage luchtvochtigheid.
Wist je dat er ongeveer 120.000 verschillende soorten vliegen bestaan – ongeveer een vijfde van alle gekende diersoorten op de wereld? Voor elke mens zouden er zo'n 17 miljoen stuks rondvliegen. En ze komen zowat overal voor: van woestijn tot poolgebied, van tuinvijver tot bergtop.