Wanneer Wienerschnitzel op het menu staat ligt de wijnkeuze voor de hand: een droge en kristalheldere Grüner Veltliner uit Oostenrijk. De opwekkende zuren sluiten naadloos aan bij de krokante en licht vettige schnitzel. Op dezelfde manier is een Riesling eveneens een uitstekende keuze.
Welke wijn bij Wiener schnitzel? Met een droge Oostenrijkse Grüner Veltliner zit je vrijwel altijd goed.
Wij kiezen daarom ook voor een mooie frisse en zuivere witte wijn bij de Wiener Schnitzel. Een grüner veltliner past uitstekend, maar de Weingut Familie Allendorf Winkeler Riesling Trocken VDP Ortswein is ook een erg goede combinatie. Een expressieve en frisse witte wijn met smaken van citrus en kruiden.
Een schnitzel in goed te combineren met zowel rode als witte wijn. Gaat u voor een witte wijn? Neem dan een Chardonnay, Pinot Blanc of een Riesling.
Gewurztraminer, Muscat, Pinot Gris en Viognier zijn heel geschikt.
Wijn bij Indiaas eten
In de Indiase keuken wordt graag gewerkt met kruiden. Aromatische wijnen, met wellicht een klein zoetje, passen daar goed bij. Denk aan een Riesling of een Viognier. Dat zoetje werkt vooral bij gerechten die ook scherp van smaak zijn.
Gewurztraminer, Muscat, Pinot Gris en Viognier zijn heel geschikt. Ook een zachte rosé met rijp fruit uit Zuid-Afrika, Italië, Bandol of Tavel past er prima bij.
Sauvignon Blancs met tonen met limoen en grapefruit komen vaak uit Zuid-Afrika of Chili. Ze gaan erg goed met gegrilde vette vissen. Ook erg lekker met een salade met avocado of gegrilde kip of lam. De lichte kruiden zijn mooi in balans met de frisheid.
Pinot Grigio combineert als vanzelfsprekend heerlijk met Italiaanse antipasti, een caprese-salade en pasta's met licht gegrilde wit vis. De Pinot Gris heeft iets meer body dan zijn Italiaanse broer, en gaat daarom goed samen met lichte vleesgerechten zoals geroosterde kip of kalfsoester met romige saus.
De échte, originele Wienerschnitzel is de bekendste variant: die wordt gemaakt van mager kalfsvlees. Maar de schnitzel op je bord wordt ook vaak bereid met varkensvlees, fricandeau met name. Dat noemen ze officieel 'Schnitzel Wiener Art', maar vaak staat 'ie ook gewoon op de menukaart als Wienerschnitzel.
Zo kan je enerzijds gaan voor een fruitige, frisse rode wijn. Doordat deze weinig tannines bevat, overklast de wijn de fijne vleeswaren niet. Denk hierbij aan een Franse beaujolais of jonge Spaanse of Italiaanse wijn. Serveer de rode wijnen licht gekoeld om de smaken van je soorten charcuterie te respecteren.
Wiener Schnitzel is een klassiek vleesgerecht, dat gemaakt zou moeten zijn van kalfsvlees. Sterker: het zou gemaakt moeten zijn van de platte bil oftewel de kalfsfricandeau. De lappen die voor de schnitzel gesneden worden, dienen mooi egaal en even dik te zijn, met een gemiddeld gewicht van 150 gram.
Het mag eigenlijk geen verrassing meer heten: de Wienerschnitzels zijn ten opzichte van het wintersportseizoen 2021-2022 flink duurder geworden. Gemiddeld kosten de schnitzels nu € 17,49.
Een gerookte paling gaat het beste samen met een rijke wijn, die niet te droog van smaak is. Denk aan een Riesling, een Pinot Gris, een Pinot Grigio, een Pinot Blanc of een Garganega/Chardonnay.
De Oostenrijkse veldmaarschalk Radetzky werd verliefd op de Milanese kotelet.Hij nam het recept mee naar het hof in Wenen en gaf het aan de keizer. Zo werd de Oostenrijkse Wiener Schnitzel geboren.
Over het algemeen: Zin in een wat vollere, zachte en rijpe wijn, neem dan een Chardonnay.Meer zin in een frissere, iets drogere en pittige wijn, neem dan een Sauvignon Blanc.
Veelal vallen meer peperige toetsen op in combinatie met hints van andere kruiden en citrus. Wil je een lichtere meer toegankelijke wijn, dan is de pinot gris ideaal. Wanneer je juist een frisse wijn met meer pit en kruiden wilt, kies dan voor de sauvignon blanc.
De grootste verschillen
In de meeste gevallen hebben wijnen gemaakt van sauvignon een hogere zuurgraad waardoor ze frisser zijn, maar vaak ook een pittige en meer kruidige smaak hebben. Een chardonnay wijn heeft een lagere zuurgraad en is daardoor meestal wat zachter van smaak.
Ook bij mosselen, lichte bereidingen van vis of garnalen is riesling een goede keuze. Riesling is daarnaast samen met pinot blanc een druif die perfect combineert met Hollandse asperges. De aanwezige zuren maken het zelfs mogelijk om riesling te schenken bij smaakvolle gerechten uit de Aziatische keuken.
Desondanks kun je over het algemeen wel vanuit gaan dat een Chardonnay wordt gemaakt als een droge wijn, tenzij deze zeer vroeg vergist is, wat bijna niet voorkomt bij de Chardonnay. Dus op de vraag is een Chardonnay zoet of droog? Vaak is het droog.
De grootste verschillen
In de meeste gevallen hebben wijnen gemaakt van sauvignon een hogere zuurgraad waardoor ze frisser zijn, maar vaak ook een pittige en meer kruidige smaak hebben. Een chardonnay wijn heeft een lagere zuurgraad en is daardoor meestal wat zachter van smaak.
Gewurztraminer, Muscat, Pinot Gris en Viognier zijn heel geschikt. Ook een zachte rosé met rijp fruit uit Zuid-Afrika, Italië, Bandol of Tavel past er prima bij. Liever rood? Probeer een volle Pinot Noir d'Alsace, of een fruitige equivalent uit de nieuwe wereld.
Weetje: wist je dat er verschil zit tussen de Indische en Indonesische keukens? De Indische keuken is een samensmelting van de Chinees-Indonesische en Europese keukens. De gerechten werden bereid door een Indonesische 'kokkie' en werden gegeten door Indische Nederlanders.
De Indische keuken is een samensmelting van de Indonesische keuken met de Europese keuken, die begon in de tijd van Nederlands-Indië. In tegenstelling tot wat velen denken, is de Indische keuken niet hetzelfde als de Indonesische keuken.