ROMIGE KAASSAUZEN
Harde kazen: bij pasta met harde kazen, zoals de populaire pasta carbonara, ga je voor een rode, stevige wijn. Kies voor een shiraz, merlot, barolo of cabernet sauvignon. Zachte of romige kazen: voor pasta met zachte of romige kazen kies je voor een soepele of frisse witte wijn.
Middelzwaar postuur, vlezig en sappig met wat frisse zuren en niet teveel tannines. De mogelijkheden zijn legio: Chianti, Rosso di Montalcino, Barbera d'Asti of d'Alba, Montepulciano d'Abruzzo, Valpolicella, Siciliaanse Nero d'Avola of Etna Rosso.
Valpolicella, Bardolino en Chianti passen bij lichtere gerechten met tomatensaus. Stevige Barbera, Valpolicella Ripasso en Montepulciano d'Abruzzo passen bij stevigere pasta.
Wat kan je dan gaan drinken bij een spaghetti bolognese? Veel eigenlijk.. Een perfecte combinatie is een Vlaams roodbruin bier, daarbij denk ik onmiddelijk aan een Rodenbach, Vanderghinste, Ichtegems oud bruin, Bourgogne des Flandres,… het zurige in het bier pairt goed met het zurige van de tomaat in de saus.
Wijn bij pasta bolognese
De smaken zijn hartig met wat zuurheid van de tomaten. Kies voor een mooie Italiaanse rode wijn! Is het gerecht wat lichter? Ga dan voor een Chianti, Bardolino of Valpolicella.
Fris witbier met citrustonen past uitstekend bij salade met limoendressing. Amber-bier gaat prima samen met geroerbakte stukjes kip en pittige sinaasappelsaus. Abdijbier smaakt lekker bij wild in bijvoorbeeld donkere paddenstoelensaus.
Bij een pasta met zalm is zowel een witte als lichte (gekoelde) rode wijn passend. Ook kan een droge rosé erg goed bij een pasta met zalm.
Denk aan Italiaanse rode wijnen zoals een Chianti, of een Siciliaanse Nero d'Avola, of een Barbera of nog een Montepulciano. Het is die aciditeit die de frisse toets geeft aan deze wijnen dat het hartige "snijdt".
Deze pasta vraagt dan ook om een volle, maar toch fruitige wijn, van druiven zoals de Montepulciano, de Barbera, Dolcetto of Corvina. Twee prachtige voorbeelden van een perfecte wijn zijn de Arbino en de Vestigo, bij een hele stevige spaghetti met rundsvlees, van Nicolino van Venea Azienda Agricola.
Vlees. Gehakt met tomatensaus is voor de meesten het hoofdingrediënt in een goede lasagne. Schenk een rode wijn met een hogere zuurgraad, zoals een sangiovese. Dan zit je altijd goed!
Omdat lasagne vol, consistent en smeuïg is, raad ik een rode Italiaanse wijn van het volle, stevige type aan. Suggesties: barbera uit Piemonte, montepulciano uit Abruzzo, Rosso Conero of Rosso Piceno uit Marche, rosso di Montalcino of rosso di Montepulciano, primitivo uit Puglia, nero d'avola uit Sicilië.
& Romige pasta met citroen, peterselie en pijnboompitten
Die combinatie van rond, rijp en fris zit ook in deze Ca del Magro, een geurige, fruitige witte wijn met aroma's van bloemen en abrikoos en een opwekkende afdronk.
Natuurlijk kun je gaan voor een Italiaanse wijn, Maar, je kunt bij dit gerecht ook een mooie cabernet sauvignon uit Chili, of (voor een lichtere pasta) een pinot noir uit de Bourgogne serveren.
Wanneer de pasta op smaak wordt gebracht met pestosaus, dan is een lichte witte wijn een goede keuze. Frisse witte wijnen, zoals Catarratto, Roero Arneis, Pinot Grigio of Sauvignon Blanc passen goed.
Een volle wijn past bijvoorbeeld beter bij een kruidig gerecht of een gerecht met zware sauzen. Een lichte rode wijn (soms een rosé) past weer beter bij een gerecht met een romige of lichte saus.
Paddenstoelen en Chardonnay
Ga je voor een romig gerecht met paddenstoelen, zoals bijvoorbeeld een champignonsoep of champignon roomsaus, kies dan voor een houtgerijpte Chardonnay. Door de houtrijping krijgt de wijn een volle, ronde smaak. Hierdoor vullen zowel de wijn als het gerecht elkaar mooi aan.
U koopt bij ons al een echte Barolo voor net onder de € 25. Maar ook een Barolo van meer dan € 100. En een ruime keus aan Barolo's tussen deze 2 uitersten. Ontdek eenvoudig uw favoriete Barolo met onze proefdoos.
Kies voor een Italiaanse vermentino of een Oosterijkse grüner veltliner. Dit zijn allebei frisse wijnen met iets van kruidigheid, ' iets groens' en dat past goed bij het groene kruidige van de basilicum.
Ga dan ook voor een zachte en soepele witte Chardonnay, Rhône, Viognier, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc of Muscat of een soepele Rosé. Liever rood? Ga dan voor een lichte en ronde Pinot Noir, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot of Cru du Beaujolais.
Achtergrond bij het gerecht
Bier en foodpairing: We kiezen voor wat pikantheid in de balletjes en vooral de saus om het nog wat warmer te krijgen. Een blond biertje kan daar heel goed mee samengaan om de pikantheid te temperen. Natuurlijk bepaal je zelf de mate van pikantheid in het recept.
Achtergrond bij het gerecht
Bier en foodpairing: Een lasagne kan volgens sommige onderzoeken ervoor zorgen dat uw bier beter smaakt. Wij pairen dit gerecht met een blond ongefilterd bier met hoppige aroma's en een lekkere droge afdronk.
Tripel bier gaat goed samen met een pesto dip. Vul de tafel met stokbroodjes, nootjes en crackertjes en dip het lekker in de pesto. Daarnaast is vis ook een goede keuze bij Tripel bier. De zware smaak van Stout bier heeft iets weg van de pure chocolade smaaksensatie.