Waar jongeren alcohol drinken
- het alcoholgebruik meestal plaats vindt bij anderen thuis (41%), in de discotheek of club (29%) en thuis (26%); - de locaties van alcoholgebruik veranderen naarmate jongeren ouder worden: op 12- en 13-jarige leeftijd drinken scholieren het meest bij anderen thuis (18%) of thuis (16%);
Als we kijken naar wat het meest gedronken wordt onder jongeren staat bier met 69 procent op nummer een. Andere populaire drankjes onder jongeren zijn mixdrankjes (44 procent), wijn (43 procent) en sterke drank (32 procent). Ook speciaal bier, zoals La Chouffe bier, wordt onder jongeren gedronken.
Water is het meest gedronken drankje van Nederland met een aandeel van 26 procent van alle dranken die men op een dag drinkt. Koffie staat op plek twee met een aandeel van 23 procent.
Tequila kun je puur drinken maar natuurlijk ook in een cocktail of mix. Bekende tequila cocktails zijn de Margarita, Paloma en Tequila old fashioned. Wil je meer weten over deze Mexicaanse parel? Lees dan hier alles over tequila.
Vroeg beginnen met alcohol drinken (bijvoorbeeld vanaf 14 jaar) verhoogt aanzienlijk je kans op ernstige alcoholproblemen als je volwassen wordt. Dit kwam uit verschillende wetenschappelijke studies naar voor. Later beginnen drinken (bijvoorbeeld vanaf 18 jaar) verlaagt de kans op latere alcoholproblemen.
Onderzoek heeft uitgewezen dat op 15 jarige leeftijd al 50% van de jongeren regelmatig drinkt (NIPO), waarbij een op de tien 15-jarige wel 10 glazen alcohol in een weekend drinkt. Maar ook op jongere leeftijd wordt er al gedronken.
Minister Van Volksgezondheid De Block heeft nu de regels rond alcoholgebruik bij jongeren verduidelijkt: Wie 16 of 17 jaar is, mag alcohol drinken, zij het alleen bier, wijn of schuimwijn. Alle andere alcoholische dranken zijn verboden onder 18 jaar.
Tussen het 12e en het 16e levensjaar neemt het percentage jongeren dat ooit alcohol heeft gedronken toe van 20 naar 71%. Van alle vo-leerlingen is 16% ooit dronken geweest, op 16-jarige leeftijd is dit 39%. Van de 16- tot 18-jarige mbo- en hbo-studenten heeft 85% ooit alcohol gedronken.
- De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt dat in 2016 de helft van de drinkende jongeren van 15 t/m 19 jaar de laatste 30 dagen 6 glazen alcohol of meer had gedronken. - In het tweede coronajaar 2021 was 20,9% van de drinkende jongeren van 12 t/m 17 jaar - volgens het CBS - een zware drinker.
Pure alcohol (vaak te krijgen in alcohol 90%) drinken is gevaarlijk. Je kan door de grote hoeveelheid alcohol je slokdarm en maag beschadigen omdat het het slijmvlies aantast. Verder kan je er een alcoholvergiftiging door krijgen.
Everclear – 95%
Everclear bevat 95% alcohol. Het is dan ook verboden in 13 Staten. Everclear heeft geen smaak en geur, het kan dus overal mee gemixt worden.
Een sterke drank is dus een drank met een hoog alcoholpercentage. Dit zijn er nogal wat. Dit zijn de categorieën sterke drank: cognac, gin, rum, sambuca, tequila, vodka, whisky, likeuren & shotjes. Onder deze categorieën vallen de bekende dranken, die de meeste mensen wel kennen.
Om te flamberen heb je uiteraard sterke drank nodig. Cointreau, cognac, rum, porto of calvados zie je regelmatig op menukaarten staan bij geflambeerde gerechten. Ze bevatten dan ook het ideale alcoholpercentage om te flamberen: tussen 30% en 40%.
Seks en mannen
Voor mannen geldt dat alcohol de testosteronspiegel (hormonen) verlaagt. De mogelijkheid om een erectie te krijgen kan na enkele glazen al afnemen. Ook kan het langer duren voordat de man klaarkomt. Bij een hoge dosis alcohol wordt een erectie krijgen en houden en klaarkomen nog moeilijker.
Alcohol heeft immers een verdovende werking op je hersenen, waardoor je remmingen wegvallen. Hierdoor doe je dingen die je normaal in nuchtere toestand nooit zou durven. Een vrouw met een slok op heeft een hogere oestradiol- en testosteronspiegel (dat zijn hormonen). Simpel gezegd krijg je dan meer zin in seks.
Heineken is met een bekendheid van 92% het meest genoemde biermerk onder jongeren, gevolgd door Amstel (67%) en Grolsch (64%). Van de andere drankmerken wordt Bacardi door bijna de helft van alle jongeren genoemd. De jongeren blijken eveneens goed bekend te zijn met logo's en slogans van alcoholhoudende drank.