Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geeft aan dat het risico op kanker door tatoeages klein is, maar niet verwaarloosbaar: variërend van 1 op 10.000 tot 1 op 1 miljoen. Tatoeage-inkt bevat stoffen als polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's) en aromatische aminen.
De buitenste laag bestaat uit dode, sterk afgeplatte cellen die zorgen voor extra bescherming. Onder deze moeilijk doordringbare laag huid wordt de tattoo gezet. Wanneer de inkt de lederhuid bereikt, gebeurt er iets geks. Je lichaam schrikt van de onbekende stof en wil het eigenlijk meteen zoveel mogelijk afvoeren.
Dit gebeurt er namelijk als je een tattoo verwijdert.
Ook wanneer een tattoo verkeerd (te diep) wordt gezet kan de inkt door je lichaam bewegen. Volgens het RIVM is het risico op kanker door tatoeages klein, maar niet verwaarloosbaar.
Na roetzwart is titaniumdioxide (TiO2) het meest gebruikte ingrediënt in tatoeage-inkten. Titaniumdioxide is een wit pigment dat meestal gebruikt wordt om bepaalde kleurschakeringen te krijgen door het te mengen met andere kleurstoffen.
De klachten van een tatoeage kunnen weken tot soms jaren na het plaatsen van de tattoo optreden. Artsen kunnen nog niet voorspellen wanneer en óf iemand een allergische reactie op de tatoeage krijgt omdat elke persoon een uniek immuunsysteem heeft en anders reageert op de inkt.
Huidinfecties en allergische reacties op tattoo-inkt kunnen altijd voorkomen, maar zodra een naald in contact is gekomen met ander bloed, kan dat ernstige gevolgen hebben.
Jongeren van 12 tot 16 jaar mogen geen tatoeage op het hoofd, de hals, de polsen of handen. Zij mogen ook geen genitale piercing. Bij meisjes is een tepelpiercing verboden. Jongeren van 16 jaar en ouder mogen zelf bepalen of ze een tatoeage of piercing laten zetten.
Vanaf 2022 geen groene en rode tattoos meer mogelijk: 'Het is nog maar de vraag of het er veiliger op wordt' Vanaf volgend jaar worden de regels aan banden gelegd rondom kleurentattoos. Vanaf januari worden de populaire kleuren blauw en groen verboden omdat de pigmenten kankerverwekkend zouden zijn.
“Hij wordt wat grijziger, lichtjes blauwer of groener. Dat komt omdat er pigment in je huid zit. De ene huid heeft een roze ondertoon, de ander een gele of een groene. Dat beïnvloedt hoe je zwarte tattoo doorheen de jaren zal verkleuren.” Maar wie smeert, behoudt doorheen de jaren wel beter de oorspronkelijke kleur.
Veel soorten zwarte tatoeage- en permanente make-up-inkt bevatten nog steeds kankerverwekkende stoffen. Uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat bijna een derde van de inkten zogenaamde polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's) bevatten. Die kunnen kankerverwekkend zijn.
3 stippen tattoos
De 3 stippen tattoo geplaatst tussen duim en wijzvinger staat in Nederland voor Geloof, Hoop en Liefde. Binnen andere culturen staan de 3 stippen voor Fuck The Police.
De buitenste huidlagen van een tattoo moeten na zo'n 2 tot 3 weken geheeld zijn, zodat je er geen hinder meer van ondervindt in je dagelijkse leven. Het volledige genezingsproces in alle huidlagen kan echter 4 tot 6 maanden duren.
Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je kind inktvlekken op zijn handen en vingers krijgt. Meestal is de vlek op de huid of tong het vervelendste, omdat deze enkele dagen kan blijven zitten. De vlek zal vanzelf slijten. Gebruik geen schrob- of schoonmaakmiddelen om de vlek te verwijderen.
De kleuren Pigment Blauw 15:3 en Pigment Groen 7 worden vanaf januari 2023 verboden, omdat in deze pigmenten bepaalde stoffen zitten die kankerverwekkend zijn als ze door het lichaam gaan zwerven. Ook zouden die stoffen het zenuwstelsel kunnen aantasten.
Tatoeage inkt bestaat uit een mengsel van verschillende chemische stoffen, vooral pigment(extra informatie) Pigment is een kleurstof in de vorm van kleine korreltjes die wordt toegevoegd aan een basismateriaal om kleur te geven. . Pigment geeft de tatoeage inkt een bepaalde kleur.
Deze blauwachtige of donkere omlijning kan worden toegeschreven aan het verspreiden van de inkt, ook wel een 'blowout' genoemd. Deze verkleuring vindt plaats wanneer tattoo pigmenten zich verspreiden in de onderste huidlaag.
Het beste antwoord
De kleur maakt niet uit, een tatoeage zal in de loop van jaren vervagen. Hoe snel dat gaat is afhankelijk van een 2 tal factoren; hoe dekkend en hoe diep is hij gezet ofterwel, wat voor kwaliteiten heeft de tattoeerder en de zon.
Een tatoeage kan verwijderd worden middels een laserbehandeling of operatief. Bij een operatieve behandeling blijft er altijd een litteken over. Bij een laserbehandeling door Het Lasercentrum kan de tatoeage geheel verwijderd worden zonder dat er een litteken achterblijft.
De uurprijs van de tatoeëerder
Zo zijn er tattoo shops waar het uurtarief op +/- 40 euro ligt. Bij de meeste tattoo shops ligt het tarief echter hoger, namelijk tussen 40 en 100 euro per uur. Er zijn ook genoeg uitschieters naar boven, tot ruim 200 euro per uur.
Plaatsen waar een hoop zenuwuiteinden zitten (zoals de ruggengraat, vingers en voeten) en gewrichten zoals de knieën en ellebogen doen ook vreselijk veel pijn.
Volgens onderzoek van Advanced Detmatology onder 600 mensen met een tattoo blijkt dat 78 procent van de mensen er spijt van heeft. Opvallend is dat 75 procent van de mensen met spijt niet langer dan een paar uur heeft nagedacht over het zetten van een tattoo. 91 procent heeft de tattoo laten zetten rond hun twintigste.
Volgens deskundigen zijn er bepaalde periodes in het jaar die beter geschikt en veiliger zijn om een tattoo te laten zetten. Over het algemeen adviseren deskundigen om de zomer te vermijden omdat je dan vaak in de zon zit of gaat zwemmen.
Het wordt over het algemeen aangeraden om 24 uur voor het tatoeëren geen alcohol te drinken. Na het zetten van je tattoo is het raadzaam om een aantal dagen geen alcohol te drinken.