Suiker heeft een negatieve invloed op het hormoon serotonine (is van belang voor o.a. een gelukkig gevoel) en dopamine (is van belang voor o.a. concentratie en het nemen van initiatief). Geraffineerde suikers/ koolhydraten remmen bijvoorbeeld voldoende aanmaak van het hormoon dopamine waardoor jouw motivatie afneemt.
Suiker heeft geen voordelige effecten op onze gemoedstoestand, maar kan het juist verergeren. Het verhoogt de moeheid en verlaagt onze alertheid binnen het uur na de consumptie. De hoeveelheid geconsumeerde suiker maakt vrijwel geen verschil.
In het nieuws. Een Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat te veel suiker eten niet alleen leidt tot overgewicht, maar ook kan zorgen voor meer depressie, angst en stress. Fructose blijkt namelijk de hersenen op een negatieve manier te beïnvloeden.
Suiker berooft je van je balans en energie
Zo raken de hormonen die voor het gevoel van honger en verzadiging zorgen bijvoorbeeld verstoord. En zorgt het eten van suikers voor de aanmaak van het stresshormoon cortisol, wat onder andere weer van invloed is op de verhouding van de hormonen progesteron en oestrogeen.
Krijg je te veel suiker binnen, dan kan dit zorgen voor overbelasting van je alvleesklier, overgewicht en diabetes type 2. Daarnaast kan te veel suiker slecht zijn voor je tanden en ook in je hersenen gebeurt het nodige.
Een hoge suikerconsumptie zorgt ervoor dat je mond vaker droog wordt. Als je voortdurend dorst hebt, is dat een duidelijk signaal dat je te veel suiker eet. Grijp bij een droge mond ook niet langer naar frisdrank die tonnen suiker bevat. Ga in plaats daarvan voor water of thee, die je dorst veel beter lessen.
Als je normaal gesproken veel suiker eet en er nu mee stopt, kun je je tijdelijk chagrijnig en prikkelbaar voelen. Dit komt door de lage niveaus van dopamine en serotonine. Veel mensen ervaren in het begin ook vermoeidheid en hoofdpijn, maar dit duurt meestal een week en gaat daarna weer weg.
Laten we bij het begin beginnen: waarom word je moe na het eten? Dat komt vaak doordat je bloedsuikerspiegel uit balans is. Met name wanneer je koolhydraten hebt gegeten is je lichaam druk bezig dit om te zetten in bloedsuiker, zodat je spieren en hersenen dat kunnen gebruiken als brandstof.
Het voedsel dat je hormonen echt in de war brengt is suiker. Suiker leidt tot de pieken van het hormoon insuline, dat zijn werk doet dmv suiker (glucose) uit de bloedbaan en in de cellen te brengen. Een gezond lichaam (met gebalanceerde hormonen) kan heen en weer schakelen tussen suiker- en vetmetabolisme.
Suiker is lichamelijk verslavend. De meeste mensen ervaren daarom afkickverschijnselen van suiker als diarree en prikkelbaarheid. Maar niet iedereen krijgt even heftige afkickverschijnselen van suiker en hoe lang ze duren wisselt ook per persoon. Gemiddeld duren de afkickverschijnselen twee tot zeven dagen.
Niet alleen suiker, maar ook andere voedingsmiddelen vergroten de kans op een depressie. Mensen die veel worsten, croissants, gebakken aardappelen, friet en ander bewerkt voedsel eten hebben 41 procent meer kans op het ontwikkelen van een depressie.
Bij het ontstaan van een depressie zijn vooral serotonine, noradrenaline en dopamine van belang. In bepaalde delen van de hersenen zou er bij depressie een tekort optreden van deze neurotransmitters.
Bij een typische depressie kan het basisadvies worden aangevuld met vitamine B12 (1.000 – 2.000 mcg per dag) en foliumzuur in de actieve vorm (folaat, 400 tot 1000 mcg per dag). Wanneer er sprake is van een atypische depressie worden ontstekingremmende stoffen als curcumine ingezet.
Eet jezelf gelukkig met dit op het menu
en Vitamine B6 (o.a. in gevogelte, rund, vis, volwaardige granen, linzen, noten, zaden, aardappelen, spinazie, wortelen, knoflook en bananen). Door gezond te eten zorg je ervoor dat de productie van moodmoleculen vlot verloopt en je je dus gelukkig gaat voelen.”
Kippensoep
Kippensoep is het wondermiddeltje onder alle voedingswaren. Zo'n beetje alle goede stoffen die je maar kan verzinnen zitten erin: eiwitten, vitaminen en mineralen. Het zorgt ervoor dat jij niet uitdroogt en werkt de slechte stoffen sneller je lichaam uit. Kippensoep is vooral goed ter bestrijding van griep.
Ongezwavelde gedroogde abrikozen zitten vol fyto-oestrogenen. Fyto-oestrogenen dragen bij aan een evenwichtige hormoonbalans en beschermen je lichaam tegen zowel een teveel als een te weinig aan oestrogeen. Je kunt ze zien als natuurlijke middelen om het hormoon oestrogeen in balans te krijgen.
Slaapproblemen, vermoeidheid. Laag libido, vruchtbaarheidsproblemen. Gewricht- en/of spierpijn, stijve gewrichten/spieren. Onrust, opgejaagd gevoel, zweten.
Onderzoek laat zien dat kinderen met diabetes type 1 gemiddeld iets achterblijven ten opzichte van leeftijdsgenoten. Ze komen bijvoorbeeld iets minder sterk uit hun woorden, zijn sneller afgeleid en moeten langer nadenken.
Om cravings naar suiker te vermijden is het belangrijk dat je niet de hele tijd honger hebt. Minder suiker eten en tegelijk jezelf uithongeren is echt geen goed idee. Eet veel eiwitten, voldoende vetten en een berg aan groenten. Pas als je echt van je 'suikerverslaving' af bent kan je ook diëten met een calorietekort.
Volledig suikervrij eten is niet mogelijk, want je hebt suiker (energie) nodig om te kunnen leven. Deze energie kun je het beste halen uit producten die van nature aanwezige suikers bevatten. Het zijn de toegevoegde suikers die je lichaam niet nodig heeft.
Top 5 soorten fruit met meeste suiker per portie: Gedroogde cranberries (schaaltje van 100 gram): 64,6 gram suiker - 335 kcal. Gedroogde vijgen (5 stuks / 100 gram): 48 gram suiker - 260 kcal. Kaki (één stuk / 150 g): 27,9 gram suiker - 116 kcal.
Gewoon volkorenbrood bestaat uit volkorenmeel (soms gecombineerd met andere soorten meel), melk of water, zout, gist, boter of margarine en suiker. Allinsonbrood bestaat uit 100% volkorenmeel, geen vet, minder gist en meer water. Er worden geen toevoegingen gebruikt om dit brood te maken, dus ook geen suiker.