Wanneer je veel op social media zit, gaan je hersenen anders werken. Je hersenen worden bij het zien van alle foto's, statusupdates en filmpjes in korte tijd blootgesteld aan heel veel informatie die snel voorbij flitst. De hersenen krijgen dus heel veel informatie te verwerken en dat is best pittig.
Steeds meer onderzoek laat zien dat social media gebruik behoorlijk negatieve effecten kan hebben op de mentale gezondheid, vooral bij jongvolwassenen. Wie veel op de socials zit kan bijvoorbeeld last krijgen van een laag zelfbeeld, depressie, eenzaamheid en andere verschijnselen waardoor je je ongelukkig voelt.
Social media kan onder andere het zelfvertrouwen vergroten, sociale steun geven, maar ook lotgenoten in contact brengen met elkaar. Jongeren geven daarnaast aan het fijn te vinden om met onbekenden, in een niet-oordelende en anonieme omgeving, over hun problemen te praten.
40 procent van de jongeren vindt dat sociale media een slechte invloed hebben op hun zelfbeeld. Dit geldt vooral voor meisjes: bijna de helft tegenover een kwart van de jongens. Desondanks vindt ruim de helft van de jongeren dat sociale media een goede invloed hebben op hoe gelukkig ze zich voelen.
Social media als drug
Dit frame stelt dat bij gebruik van social media het beloningssysteem in ons brein actiever wordt en er meer dopamine vrijkomt. Dit stofje geeft je een fijn gevoel en dat is verslavend.
Sommige voedingsmiddelen helpen bij het aanmaken van dopamine in de hersenen. Eet daarom meer van de volgende dingen en bezorg niet alleen je buik een goed gevoel, maar ook je brein: Denk aan aardbeien, bananen, appels, avocado's, watermeloenen.Of aan groene groenten, bieten, koffie of thee.
Dopamine wordt in je lichaam aangemaakt uit tyrosine en fenylalanine. Dit zit in voedingsmiddelen zoals noten, zuivel, volkoren granen, bananen, peulvruchten en zaden. Supplementen met de natuurlijke L-vorm van deze aminozuren zijn L-Tyrosine en en L-Phenylalaline.
Social media geven kansen om vrienden te maken, dingen te leren en om je gevoelens te uiten. Social media geven kansen om vrienden te maken, dingen te leren en om je gevoelens te uiten.
Mensen krijgen waardering in de vorm van likes en volgers en hun nieuwsgierigheid wordt steeds weer gevoed. Hierdoor komt het beloningshormoon vrij in het brein en dat zorgt voor de verslavende werking. Ook voeden social media het verlangen naar sociale bevestiging en de angst om iets te missen.
Social media kunnen positief bijdragen aan de naamsbekendheid, de vindbaarheid, de autoriteit en de omzet van jouw merk of onderneming. Mits je een goede social media strategie hanteert. Benut de kracht van social media en laat jouw social media kanalen in het oog springen met behulp van onze specialisten.
Wetenschappelijk is het bestaan van een sociale media verslaving nog niet bewezen. Officieel is het dus ook nog geen verslaving. Echter in de praktijk zien we steeds vaker dat mensen in de problemen komen doordat ze te veel en te vaak sociale media gebruiken.
Bij mentale gezondheid gaat het zowel om de manier waarop je je tot jezelf maar ook tot de samenleving en anderen verhoudt. Belangrijk is hierbij hoe je omgaat met uitdagingen in het dagelijks leven.De ene persoon ervaart hierbij problemen en moeilijkheden, terwijl de ander hier minder last van heeft.
Een onderzoek van de Stanford Universiteit toont aan dat tieners die te veel tijd online en op social media doorbrengen, vaak kampen met negatieve gevoelens en ervaringen. Meisjes die veel tijd online doorbrengen, zijn minder sociaal vaardig en lopen een groter risico met 'foute vrienden' in contact te komen.
Gemiddeld gebruikt men bijna 2 uur (114 minuten) per dag social media. Onder jongeren is dat het grootst (161 minuten) en onder 65-plussers het laagst (88 minuten).
'Dat het leven van jongeren zich grotendeels online afspeelt, blijkt niet zonder gevolgen. ' Ruim 62% van de jongeren (15-35 jaar) geeft aan verslaafd te zijn aan social media. Deze cijfers liggen nog hoger voor de jongste groep (15-21 jaar).
Lusteloosheid, vermoeidheid, geheugenverlies en concentratieverlies zijn symptomen van een tekort aan dopamine. De coronamaatregelen zijn een goed voorbeeld van het creëren van een dopamine tekort bij een grote groep Nederlanders. 4 miljoen Nederlanders met een potentiële burn-out, 100.000 depressieve studenten.
Onderzoek laat nog iets anders zien: in de hersenen van kinderen en jongeren met ADHD is een scheve verhouding tussen de neurotransmitters dopamine en noradrenaline. Dopamine heb je nodig om denkprocessen te plannen, doelgericht te handelen en je emotie en motivatie in goede banen te leiden.
Serotonine staat bekend als hét gelukshormoon. Dit komt omdat er een sterk verband is tussen de hoeveelheid serotonine in je lichaam en je gemoedstoestand. Bij mensen die redelijk veel serotonine aanmaken hebben van nature veel zelfvertrouwen en tevredenheid over zichzelf.
Zorg ervoor dat je elke dag voldoende beweegt. Sporten kan bijdragen aan de verhoging van de calciumwaarde in je bloed. Calcium kan dan weer de aanmaak en opname van dopamine in je hersenen stimuleren. Probeer dertig tot zestig minuten per dag te wandelen, zwemmen of joggen om de aanmaak van dopamine op gang te helpen.
Beweging. In gezonde hersenen bevinden zich grote hoeveelheden dopamine in de basale ganglia, een hersengebied dat belangrijk is voor beweging. Dit hersengebied zorgt er onder andere voor dat bepaalde bewegingen makkelijker gedaan worden, of ongewenste bewegingen juist onderdrukt kunnen worden.
Blootstelling aan natuurlijk (dag)licht, vooral in de ochtend, kan de productie van het gelukshormoon stimuleren. Dit komt doordat (dag)licht de productie van serotonine, een andere feel-good neurotransmitter, verhoogt. Dit kan vervolgens de productie van endorfine stimuleren.