Net als koffie bevat rode wijn agressieve pigmenten die doordringen in het poreuze oppervlak van je glazuur, de eerste verdedigingslinie van je tanden. En net als frisdrank of water met citroen is wijn zuur, waardoor het de erosie van glazuur nog eens bevordert.
De zuren tasten het tandglazuur aan en dragen bij aan de slijtage van het gebit. Onderzoek toont aan dat bacteriën zich niet aan de tanden en het speeksel kunnen hechten wanneer er rode wijn aanwezig is. Rode wijn en de extracten daarvan gaan bacteriën in de mond tegen en voorkomen de vorming van gaatjes.
Alcohol zorgt juist voor een slechte adem en een droge mond waardoor speekselproductie wordt verminderd en de kans op gaatjes en tandvleesaandoeningen groter wordt. Tot slot zorgen donkere drankjes ook nog voor het verkleuren van uw tanden. Hierdoor verdwijnt uw mooie witte glimlach.
De tannines in rode wijn hechten zich namelijk aan tandplak. Als je dit verwijdert, worden je tanden dus niet paars. Je avond eindigt niet lallend en zwalkend, maar af en toe een glas water drinken, spoelt ook de rode wijn weg. Zo heb je minder kans op paarse vlekken en zul je het feestje classy verlaten ;-).
Drink water en eet groente
Het kauwen van broccoli, bloemkool, spinazie en aardappels zorgt ervoor dat er speeksel in de mond komt. Tijdens het kauwen komen de stukjes groente tegen de tanden. De stukjes groente in combinatie met het speeksel vormen een soort scrub die de gekke kleuren verweert.
Witte wijn wordt gemaakt uit het sap van druiven. De most is dus vrij van schillen, steeltjes en pitten. Omdat druivensap weinig tot geen kleurstof bevat zal de wijn nagenoeg blank zijn. Witte wijn kan derhalve ook van blauwe druiven gemaakt worden.
Het afsterven van de tandzenuw door een val of een harde klap op de tand. De tand kan dan geel, grijs of blauw verkleuren. Dit wordt een dode tand genoemd. Door veroudering wordt de glazuurlaag dunner en het tandbeen dikker.
Tandsteen is hard geworden tandplak. Deze plak bestaat voornamelijk uit bacteriën die al in uw mond aanwezig zijn. Naast ongeveer 80% bacteriën bevat tandplak ook voedselresten en stoffen uit het speeksel. De zachte plak kan door stoffen die in het speeksel aanwezig zijn hard worden en zo wordt tandsteen gevormd.
Wel is bekend dat alcohol een afname van de speekselvloed veroorzaakt. Hierdoor wordt de mond droger en in een drogere mond kan sneller cariës (tandbederf) en tandvleesontsteking ontstaan. Veel alcoholische dranken, waaronder kant en klare mixdrankjes, bevatten suiker.
Borstel de randen van het tandvlees voorzichtig mee. Een belangrijke aanvulling op dit ritueel is flossen, stokeren of rageren, soms aangevuld met een mondspoelmiddel of tongschraper. Bij teruggetrokken tandvlees is het extra belangrijk om voorzichtig en vooral niet te hard te poetsen, maar wel zorgvuldig.
Naast dat het veel drinken van alcohol kan leiden tot weinig speekselproductie, is er nog een reden waarom het nuttigen van alcohol niet goed is voor ons gebit. Alcohol heeft namelijk over het algemeen een hoge zuurgraad. Een hoge zuurgraad, betekent een lage PH-waarde. En dat is slecht voor onze tanden.
De gezondheidsvoordelen van wijn en bier;
Maar rode wijn veroorzaakt ook veel aanslag op de tong wat een vervelende mondgeur versterkt. Daarnaast verkleuringen aan je tanden en de alcohol en suikers hebben we hierboven al beschreven. Witte wijn en rosé blijken ook enige gezondheidsvoordelen te hebben.
Een glas alcohol per dag lijkt de kans op bepaalde ziekten te verkleinen, maar verhoogt tegelijkertijd de kans op borstkanker bij vrouwen. De eventuele voordelen wegen niet op tegen de nadelen van alcohol voor de gezondheid. Het advies is daarom om geen alcohol te drinken, of in elk geval niet meer dan 1 glas per dag.
Is elke dag een fles wijn drinken nog oké? Het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad adviseren om helemaal geen alcohol te drinken. Alcohol is namelijk slecht voor je gezondheid. Als je toch wilt drinken, adviseren zij om het bij één glas per dag te houden en zeker niet elke dag een fles wijn te drinken.
Als u regelmatig te veel alcohol drinkt, kunt u de volgende klachten krijgen: lichamelijke klachten, zoals veel moe zijn, slecht slapen, maagklachten (oprispingen, zuurbranden), diarree, hartkloppingen, zweten, trillen, vallen, minder kracht en minder gevoel, bijvoorbeeld in uw voeten.
Al verkleurde tanden kun je poetsen met een witmakende tandpasta. Pas echter op dat je geen sterk schurende producten gebruikt, omdat die het tandglazuur kunnen beschadigen. Tandartsen raden het gebruik van natron, actieve kool en vrij verkrijgbare bleekoplossingen af.
Tandplak is een geelwit plakkerig laagje over de tanden. Dit is een mengsel van bacteriën, speeksel en voedingsresten die zich samenhopen op de plek waar uw tanden grenzen aan het tandvlees. Iedereen maakt de hele dag tandplak aan.
De oorzaken van een vieze adem
Wanneer tandplak te lang blijft zitten verandert dit in tandsteen. Het nadeel van tandsteen is dat dit veel bacteriën bevat. Dit veroorzaakt niet alleen een onprettige geur, ook richten deze bacteriën veel schade aan het tandvlees en uiteindelijk het kaakbot aan.
Witte tanden dragen daar zeker aan bij. Als één of meerdere tanden of kiezen zijn verkleurd, je vlekken op je tanden hebt of je tanden geel zijn, kan dat zeer storend zijn. Gelukkig kan je zelf op verschillende manieren wittere tanden krijgen. Maar ook je tandarts kan je tanden en kiezen weer wit maken.
Tanderosie kan impact hebben op uw algehele gezondheid. Verdwenen glazuur komt namelijk nooit meer terug en kan dus niet hersteld worden. Als het beschermlaagje verdwenen is kunnen bacteriën het zachte weefsel (dentine) oplossen.
Rode wijn is over het algemeen de gezondste soort wijn die je kunt drinken, maar Pinot Noir is de gezondste van de gezonde. Volgens The Daily Meal heeft Pinot Noir een hogere resveratrol-concentratie dan welke andere rode wijn dan ook.