Radiatorfolie is een dunne folie die je tegen een buitenmuur zonder isolatie achter de radiator plakt.Hierdoor gaat er minder warmte verloren. Met radiatorfolie kun je besparen op je energiekosten, omdat er minder warmte naar buiten ontsnapt.
Bij vrijwel alle radiatoren gaat een groot gedeelte van de afgegeven warmte (straling, geleiding en stroming) verloren via de buitenmuren. Om er voor te zorgen dat de warmte die van de radiatoren afkomt niet zo snel verloren gaat, is het aan te raden om gebruik te maken van radiatorfolie.
Gemiddeld levert radiatorfolie een besparing op van ongeveer 10 m3 gas per jaar per vierkante meter radiatorfolie (wanneer de muur niet extra geïsoleerd is). Woon je in een huis waar de isolatie wel goed is, dan bespaar je nog steeds de helft hiervan.
Wanneer radiatorfolie op de muur wordt aangebracht, speelt het reflectievermogen een belangrijke rol. Andere folies reflecteren meestal 80 tot 90% van de warmtestraling. Dat betekent dat toch nog 10 tot 20% van de warmte via de muur verloren gaat.
De folie reflecteert de straling, waardoor alle warmte de kamer ingaat. Ook bij mij voelt de folie zelf warm aan, maar is de buitenmuur er vlak achter, die voorheen warm aanvoelde, nu koud. Volgens Milieu Centraal bespaar je met radiatorfolie dan ook zo'n 10 m³ gas, per vierkante meter aangebrachte radiatorfolie.
Zet de verwarming 's nachts dus op 15 graden, en doe dat al een uur voor je naar bed gaat (het blijft nog wel een tijdje warm in huis). Dat scheelt gemiddeld 6,5 procent op je gasverbruik (als je eerder de verwarming 's nachts niet laag zette).
Bevestig je de folie op de radiator? Breng de tape dan juist tegen de meest glanzende kant aan. Plak vervolgens de radiatorfolie achter de radiator. Laat de folie voorzichtig achter de radiator zakken terwijl je de meest glanzende kant naar de radiator toe houdt.
Radiatorfolie achter de radiator plaatsen
Plak eerst de bovenrand vast en bevestig het tape daarna aan de onderkant van de radiator. Tip! Plak de folie op de achterkant van de radiator in plaats van de muur. Dit zorgt voor minder warmteverlies.
Radiatorfolie houdt stralingswarmte tegen
Radiatorfolie is gewoon een soort aluminiumfolie. En elke padvinder weet dat aluminiumfolie goed werkt om bananen of aardappels te poffen op een kampvuur zonder dat je eten aanbrandt.
Elektrische verwarming met infrarood werkt uiterst energiezuinig: bij infrarood verwarming heb je namelijk een minder hoge temperatuur nodig om het zelfde warmtegevoel te verkrijgen. Zeker wanneer je woning goed geïsoleerd is, haal je meer voordeel uit infrarood verwarming dan gelijk welke andere soort.
Je hebt de kosten er meestal binnen 2 jaar uit. Die radiatorfolie besparing komt omdat de folie de warmte goed binnenhoudt. De radiator in je huis warmt aan de achterkant namelijk vooral je buitenmuur op.
De radiatorfolie zorgt er dus voor dat er in huis meer warmte wordt vastgehouden. Hierdoor kunt u met radiatorfolie zo'n 30 euro per jaar besparen. In onze webshop vindt u meerdere soorten radiatorfolie, die tussen de 30 en de 40 euro kosten.
De EcoSavers Radiatorfolie is de beste radiatorfolie 2022 doordat je deze folie niet op de muur achter de radiator hoeft te plakken, maar gewoon achterop de radiator zelf. Op deze manier krijg je geen lelijke reflecterende plakken folie op je muur en zie je er dus helemaal niets van.
Hoeveel bespaar je met een radiatorventilator? Je bespaart per jaar ongeveer 10% gas doordat kamers sneller opwarmen. Ook kun je de watertemperatuur van je cv-ketel verlagen naar 60-70 graden Celsius.
De radiator ventilator helpt je woning sneller en zuiniger op te warmen. Ook laat hij je woning warmer aanvoelen. De besparing is ongeveer 10% tot 15% per jaar op het gasverbruik. In een gemiddelde woning met een gasverbruik van 1300 kuub wordt € 100 tot € 150 per jaar aan gas bespaard.
Het is niet brandbaar. Mede daardoor is het erg geschikt als isolatiemateriaal.
Isolatiefolies werken net even anders. Aluminium lagen in de isolatiefolie weerkaatsen de warmte en kou, waardoor deze direct terugkaatsen naar de gewenste locatie. In de zomer reflecteert de isolatiefolie de hitte naar buiten, in de winter houdt de isolatiefolie de warmte in huis.
Radiatorfolie ziet eruit als zilverfolie. Het zorgt ervoor dat de warmte die jouw radiator uitstraalt niet meer naar buiten ontsnapt. Zo benut je je warmte van jouw radiator effectiever én bespaar je direct op je gasverbruik.
Om de ketel optimaal te kunnen laten werken is een retourtemperatuur tussen de 30 en 40 graden ideaal. In veel huizen staat de cv-watertemperatuur nog ingesteld op 80°C. Onderweg zal het water in de radiatoren dan maximaal zo'n 10-20°C graden af koelen, waardoor het water dat weer terug komt nog steeds 60-70°C is.
Om met de deur in huis te vallen: het is altijd goedkoper om de verwarming terug te draaien. Om je huis op bijvoorbeeld twintig graden te houden, kost een bepaalde hoeveelheid energie. Je verwarming zal regelmatig aanslaan om de gewenste temperatuur vast te houden.