De psychotherapeut behandelt cliënten met complexe psychische problemen die vaak in de persoonlijkheid zijn geworteld. Zoals bijvoorbeeld om zoals angst- en stemmingsstoornissen, persoonlijkheidsproblematiek, identiteitsstoornissen en gedragsstoornissen.
Het is een voorkeursbehandeling voor kinderen, jongeren en volwassenen met zowel enkelvoudige als meervoudige of complexe psychische problematiek. Het wetenschappelijk onderzoek naar de werking van psychotherapie laat zien dat het vaak effectief is bij persoonlijkheidsproblematiek, zelfs effectiever dan medicatie.
Wat is psychotherapie? Psychotherapie is een vorm van gesprekstherapie. Als u psychotherapie krijgt, voert u een aantal gesprekken met een therapeut. Dat is meer dan 'gewoon praten': u leert in psychotherapie onder andere wat u zelf kunt doen om uw klachten te verminderen.
Psychotherapie is een effectieve gespreksbehandelmethode voor psychische stoornissen en problemen. Gesprekken tussen de cliënt(en) en de deskundige hulpverlener staan centraal.
Een psycholoog is geen arts en mag geen medicijnen voorschrijven. Een psychotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van cliënten met complexe, psychische klachten. Deze behandeling is vaak intensiever en langduriger dan die van een psycholoog. Meestal valt deze behandeling onder de gespecialiseerde ggz.
Een psychiater behandelt mensen met psychische stoornissen. Hij of zij gaat op zoek naar de oorzaak van de mentale problemen , en stelt vervolgens samen een behandelplan op. Dit behandelplan bestaat uit meerdere gesprekken en ook de omgeving van de hulpzoekende wordt in de behandeling betrokken.
Hoe lang de therapie duurt, hangt af van uw klachten. Bij milde klachten kunnen enkele therapiegesprekken voldoende zijn. Bij depressies en angststoornissen zijn er vaak 15 tot 20 sessies nodig om de klachten duidelijk te verminderen. De sessies zijn dan meestal één keer per week.
Een psycholoog helpt je, steunt je en accepteert je helemaal, wat er ook gebeurt in de therapie. In feite zou je kunnen zeggen dat je in de relatie met je therapeut mag oefenen, nieuw gedrag, keuzes, gedachtes en gevoelens mag uitproberen… en dat je jezelf kunt zijn.
Meestal zijn 5 tot 10 sessies voldoende. Soms kan het traject nog korter zijn en soms is het nodig om wat langer door te gaan met de gesprekken. Ook de frequentie van de gesprekken verschilt van persoon tot persoon. Vaak zijn de gesprekken in het begin een keer per week of eens in de twee weken.
De bedoeling van therapie is wel dat je het werk zoveel mogelijk zelf doet. Dit geeft je waardevolle vaardigheden waar je de rest van je leven wat aan hebt. Veel mensen ontdekken in therapie zoveel over zichzelf en hun mogelijkheden dat ze in de toekomst veel beter met vergelijkbare problemen om kunnen gaan.
Toch kan ondersteuning door therapie nuttig zijn. Het kan je een duwtje in de rug geven, nieuwe inzichten geven en je aanzetten tot verandering. Daarbij is het raadzaam om tijdig je probleem aan te pakken. De taboe die er vroeger heerste over in therapie gaan, is sterk verminderd.
Als je hebt doorgezet en je merkt dat het echt niet werkt, of dat het hem gewoon niet wordt met deze psycholoog, kun je dat het beste bespreken met je therapeut of met je huisarts. Meestal weten zij de weg naar een andere behandeling, eventueel bij een andere psycholoog.
Een goede therapeut is iemand die zijn taak serieus neemt (begrip voor wat er met iemand aan de hand is en op de juiste manier iemand kan laten ontdekken hoe die daar zelf mee om kan gaan). Dat een therapeut altijd empathisch moet zijn is geneuzel.
Veel mensen die rondlopen met psychische klachten, vragen zich weleens af of het zin heeft om naar een psycholoog te gaan. Over het algemeen kun je zeggen dat ongeveer 50 tot 60 procent van de cliënten beter wordt na behandeling. Dit is een statistiek, die uiteraard weinig zegt over jouw persoonlijke situatie.
Cognitieve gedragstherapie (CGT): u leert vooral hoe u negatieve gedachten kunt veranderen. Gedragstherapie (GT): u krijgt opdrachten en wordt actiever. Interpersoonlijke therapie (IPT): u leert hoe u de relatie en omgang met andere mensen kunt verbeteren.
In het intakegesprek stellen we vragen om vast te stellen wat je klachten zijn, welke problemen de aanleiding zijn voor het zoeken van hulp, wat je tot nu toe gedaan hebt om met de problemen om te gaan en welke doelen je graag wilt bereiken in de behandeling.
Sinds 2014 geldt er geen maximum aantal behandelingen meer voor psychologische hulp. Het hele behandeltraject wordt nu vergoed.
De kosten die je betaalt voor een afspraak bij een van onze psychologen hangt af verschillende zaken, zoals je zorgverzekering, je werkgever of het soort afspraak dat je hebt. Gemiddeld kun je uitgaan van ongeveer 98 euro voor een afspraak van 45 tot 60 minuten.
Algemeen zou je kunnen stellen dat een therapieproces tussen 5 weken en een jaar verheldering zou moeten brengen. Langer kan nuttig en nodig zijn, afhankelijk van de klacht en jouw behoefte. Een gezonde therapeutische relatie zorgt ervoor dat je terug volledig zelfstandig je leven in handen kan nemen.
Als je depressief bent is het belangrijk dat je dit met je werkgever bespreekt. En samen met de bedrijfsarts onderzoekt hoe ernstig je klachten zijn en wat het beste is om te doen. Misschien niet doorgaan met depressief thuis werken, maar even helemaal stoppen en wat rust nemen en daarna weer rustig op gaan bouwen.
Chronische depressie
Maar een depressie kan ook chronisch – langdurig – worden. We spreken van een chronische depressie wanneer de verschijnselen langer dan twee jaar duren en de klachten ernstig zijn. Periodes met zware klachten worden soms afgewisseld met periodes waarin het beter gaat.