Methylglyoxal is een stof die bio-actief wordt genoemd. Bio-actief betekent dat een stof een aangetoonde, gunstige werking heeft voor je gezondheid. De stof geeft namelijk wat steun bij het bestrijden van bijvoorbeeld bacteriën. Op deze manier heeft het een reinigende werking voor je lichaam en je huid.
MGO lijkt geen schade toe te brengen aan de menselijke cellen, maar dus wel goed werkt tegen bacteriën wat de genezing van bijvoorbeeld wonden en infecties kan bevorderen. Manuka honing is ook rijk aan antioxidanten en ook die dragen bij aan de antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen van de honing.
Door de antibacteriële werking bestrijdt Manuka honing ontstekingen van binnen uit, het gaat schadelijke bacteriën tegen en stimuleert de groei van een gezonde darmflora. Manuka honing kent een krachtige werking met betrekking tot huidproblemen, denk bijvoorbeeld aan acne of eczeem.
Unique Mānuka Factor (UMF) en Methylglyoxal (MGO)
Om de graad van deze “unieke” non-peroxide antibacteriële activiteit aan te geven aan de consument, bedacht professor Peter Molan van de Waikato University Honey Research Unit de eenheid 'UMF' (Unique Mānuka Factor).
Het is een stof die van nature voorkomt in veel voedingsmiddelen en planten. Toen werd het grote verschil tussen gewone en manuka-honing duidelijk: bij gewone honing is de verhouding met MGO 20-50 mg/kg, en bij manuka-honing kan dat tot 800 mg/kg oplopen. Dat verklaart ook meteen waarom de honing zo bizar duur is.
Manuka honing is de enige honing ter wereld met significante niveaus van methylglyoxal (MGO), variërend van 30 mg/kg tot meer dan 800 mg/kg. Alle andere wereldwijd geteste honingen variëren van 0 tot 5 mg/kg. Hoe hoger het niveau van methylglyoxal des te sterker de antibacteriële activiteit van de honing is.
Manuka honing onderscheidt zich van gewone honing. Het is een donker-gekleurd bijproduct van de Manuka-plant. Deze plant, officieel genaamd LEPTOSPERMUM SCOPARUIM, wordt ook wel de Nieuw Zeelandse tea-tree genoemd.
Bij Honingwinkel.nl hebben we alleen maar echte Manuka honing te koop. Op deze manier ben je verzekerd dat de waardes van de MGO kloppen en de honing uit Nieuw-Zeeland afkomstig is en daar is gekeurd.
Het wordt vaak aanbevolen om de honing in te nemen met een lepel, maximal vijf keer per dag. Houd een lepel op je tong en laat de honing smelten. Vermijd ander eten en drinken gedurende minstens 15 minuten. Kies je favoriete smoothie recept, voeg hier Manuka honing aan toe en mixen maar!
Doordat honing infecties tegengaat en ontstekingsremmend werkt, kun je het gerust op een wondje smeren. Bovendien is honing verzachtend waardoor wonden sneller genezen. Ook is honing uitstekend te gebruiken voor huid en haar.
Hierbij hebben imkerhoning en Manukahoning een grote antibacteriële werking op E. coli. Imkerhoning heeft ook een effect op de groei van S. aureus.
Zoals eerder genoemd worden vooral tijm-, heide- en manukahoning als gezondere opties gezien. Deze soorten zijn donker van kleur en onderzoek van een Sloveense universiteit wijst uit dat donkere honingsoorten meer voedingsstoffen en antioxidanten bevatten dan lichte honing.
MGO staat voor het gehalte van de stof methylglyoxal in de Manuka honing. Elke honing bevat deze bio-actieve stof, maar geen enkele honing bevat zo'n hoog percentage als Manuka honing. De aanwezigheid van methylglyoxal verschilt per productie van de honing. Hoe meer bio-actieve stoffen, hoe kostbaarder de honing wordt.
Door bovenstaande voedingsstoffen werkt honing zowel inwendig als uitwendig helend. Enzymrijke honing werkt zuiverend, antibacterieel en desinfecterend voor de huid. Hierdoor heb je bijvoorbeeld meer kans op een sneller herstel bij wondjes.
Honing is rijk aan antioxidanten
Honing zit boordevol antioxidanten, zoals fenolen, enzymen en flavonoïden. Ze helpen zogenoemde vrije radicalen, ofwel stoffen die ons lichaam kunnen beschadigen, tegen te gaan. Ook verlagen ze het risico op hartaanvallen, beroertes en kanker.
De duurste kilogram sidr-honing bracht ooit (in Abu Dhabi) 500 dollar op. Maar ook in Europa betaal je al snel 25 euro voor een potje van 250 gram. Sidr-bomen in Jemen, de bijen en de sidr-honing: goud voor de economie van Jemen. In veel landen wordt sidr-honing gebruikt als voedsel én als medicijn.
Manukahoning is donkerder dan rauwe honing. En ook dikker van textuur. Dat laatste maakt het dan ook minder smeerbaar. Manukahoning heeft superieure antimicrobische eigenschappen.
Ingrediënten. Manuka honing met een gegarandeerde MGO-factor van minimaal 250. 100% natuurlijk zonder toevoegingen en biologische gecertificeerd.
Honing hydrateert de huid, helpt veroudering van de cellen tegen te houden en misschien nog beter: honing bestrijd bacteriën. Tevens zit rauwe honing vol antioxidanten en bestaat het uit helende enzymen. De honing in de supermarkt is vaak warm geslingerd of gepasteuriseerd.
Honing kopen bij de imker
Met honing moet je niet meer of minder doen dan ontzegelen, slingeren en verwerken in potjes of emmers. Echte rauwe honing koop je daarom bij de imker.
Manukahoning is een krachtige honing die afkomstig is van de manuka, een struikachtige boom uit Nieuw-Zeeland. Manukahoning heeft vele bijzondere eigenschappen, maar is vooral bekend geworden om haar antibacteriële en antioxiderende eigenschappen.
Er zijn gelukkig ook “natuurlijke antibiotica”, zoals honing, kurkuma en knoflook. Ze zijn populair, mede omdat ze vooral ook lekker zijn. Honing is in staat infecties te bestrijden zonder antibiotica resistente bacteriën te creëren.
De antibacteriële effecten van honing zijn zowel fysisch als chemisch. Honing heeft een zeer hoge osmotische druk en trekt water aan van andere bronnen zoals weefsels en bacteriën. Wanneer het water uit de bacterie getrokken wordt, doodt het hem.
Klinische applicaties
Honing heeft een zeer hoge osmotische waarde, in die zin, dat honing het vermogen heeft water aan te trekken. Dit maakt dat de bacteriën niet over het nodige water kunnen beschikken dat nodig is voor de voortplanting.