Het type letsel dat het vaakst bij hockeyers werd gezien was: Breuk hand/vinger (21%) Oppervlakkig letsel/kneuzing hand/vinger (12%)
Op verschillende manieren blijkt dat hockey intensiever is dan voetbal. Positief is dat je op het hockeyveld meer beweegt, meer calorieën verbrandt en doorgaans fitter bent. Daarnaast is hockey ook intensief door risico's op overbelasting en blessures.
Gerichte tips en oefeningen. Sowieso moet je je lichaam aan het einde van het seizoen een PAAR weken rust geven met veel ontspanning en relaxte activiteiten als wandelen, fietsen en zwemmen. Dat is de ultieme start voor het nieuwe seizoen. Neem als richttijd voor deze milde inspanning toch wel 45 minuten per dag.
Hockey kan ook fysieker getraind worden
Hockey is een fijn-motorische sport. Hockey vraagt subtiele bewegingen met stick en bal. Het vraagt oefenen en nog eens oefenen.
Nu willen wij graag de vraag beantwoorden, is hockey een gezonde sport? Kort gezegd kunnen we volmondig ja zeggen. Met een duursport zoals hockey zorg je er voor dat je cardiovasculaire conditie verbeterd. Daarnaast ontwikkel je alertheid, accuratesse en motoriek en geniet je van de buitenlucht.
De spieren die hier werken zijn de quadriceps, hamstrings, kuiten en spieren in je billen. Maar ook je bovenlichaam wordt aan het werk gezet omdat je de hockey stick moet vasthouden. Dit betekent dat je core, buikspieren, onderbuikspieren, maar ook rugspieren, biceps, triceps en schouders aan het werk moeten.
Hockey is een uitdagende sport waarbij je tegelijkertijd kunt rennen, aanvallen en verdedigen op een gladde ondergrond! Voor ouders die deze sport nog nooit hebben gespeeld, kan dit eng en gevaarlijk klinken, maar maak je geen zorgen, je kinderen hebben meer flexibiliteit en leren relatief sneller dan volwassenen.
Professionele hockeyers krijgen wél gewoon betaald. Al is het niets vergeleken met de salarissen van Nederlandse profvoetballers, de 'echte toppers' verdienen volgens Dicke tussen de 50.000 en 70.000 euro.
Wat eet ik het beste na mijn training of wedstrijd? Na de training moet je eiwitten en koolhydraten eten. Vlak na je training is een heel goed moment om dit te doen. Drink bijvoorbeeld een eiwitshake eet er een mueslibol bij of eet een eiwitreep met een banaan of yoghurt met een bakje fruit.
In 2020 is hardlopen (incl. joggen) de sporttak waarin de meeste blessures werden opgelopen (22%). Ook tijdens veldvoetbal (21%) en fitness (incl. aerobics en krachttraining; 15%) werd een aanzienlijk deel van de blessures opgelopen.
Zowel te veel als te weinig energie kan ervoor zorgen dat je geblesseerd raakt. Te weinig inname van energie (of eiwit, of vet, of koolhydraten) verhoogd jouw risico op blessures. Al na een aantal dagen van verminderde energie-inname ontwikkel je minder botmassa en komt (spier)herstel op een lager pitje te staan.
Een sportblessure heeft echter altijd één of meer onderliggende oorzaken, zoals een slechte lichamelijke conditie, overgewicht, geen/te weinig voorbereiding, een beenlengteverschil (bekkenscheefstand), een verkeerde lichaamshouding, een verkeerde voetstand, slecht of verkeerd materiaal (bijvoorbeeld slecht schoeisel) ...
In Nederland hebben we de beste competitie van de wereld, de wedstrijden zijn vrij toegankelijk en er is weinig tot geen merchandise. Desondanks worden spelers nog best aardig betaald. Boven in de hoofdklasse moet je denken aan salarissen tussen de 10.000 en 50.000 euro.
De KNHB rapporteert jaarlijks het aantal leden. De cijfers (in alle gevallen is de peildatum 31 oktober van het huidige seizoen) worden ieder jaar tijdens het Nationaal Hockeycongres gepresenteerd. Per 31 oktober 2020 heeft de KNHB 241.069 leden.
Een hockeyer is een sporter die de teamsport hockey beoefent. Hockey is de twee grootste teamsporten binnen Nederland na de teamsport voetbal. De hockeysport bestaat uit twee soorten hockey, namelijk de buitenlucht hockey en de binnenhockey dat men ook wel zaalhockey noemt.
In 1891 bracht Pim Mulier het veldhockey van Engeland naar Nederland. Haarlem was de stad waar in Nederland voor de eerste keer hockey op natuurgras werd gespeeld. Het waren de Bandyspelers (soort ijshockeyers) die buiten het winterseizoen – als er geen ijs lag – veldhockey gingen spelen.
Alles over Veldhockey
In Nederland zijn meer dan 252.000 hockeyers actief. Het overgrote deel van hen speelt Veldhockey bij één van de 320 verenigingen. Veldhockey wordt buiten gespeeld op een (kunstgras)hockeyveld van 91,40 meter lang en 55 meter breed.
Hockey is geen contactsport. Contact of het afschermen van de bal is verboden. Hierdoor is het technische aspect, naast de fysieke uithouding, heel belangrijk. De bal gaat heel snel en heel vaak over en weer.
Waarom zou je ijshockey willen spelen? Voordelen voor kinderen zijn talrijk. Zij ontwikkelen met deze sport behendigheid, spierkracht en coördinatievermogen. Met ijshockey kan een kind ook zijn zelfvertrouwen opvijzelen; zijn of haar zelfrespect groeit en hij of zij leert in een team samen te werken met anderen.
Bij veel blessures is het beter om in beweging te blijven dan om volledige rust te houden. Ook al mag het aangetaste lichaamsdeel niet bewegen (bijvoorbeeld bij een botbreuk). Als je andere lichaamsdelen wel in beweging kunt houden zorg je voor een betere doorbloeding.
Bewegen en je spieren
Binnen een week van lichamelijke inactiviteit verlies je al gauw 1,4 kilo aan spiermassa. Ook worden je spieren ongevoeliger voor suikers, waardoor het suikergehalte in het bloed hoger blijft en je immuunsysteem minder goed werkt. Bewegen is dus ook goed om jezelf te beschermen tegen ziekten.
Wat is spierpijn? Spierpijn wordt veroorzaakt door een ophoping van afvalstoffen in je lijf, met name melkzuur. Dit zorgt voor pijn, kramp en dat stijve gevoel in je lichaam.
Het zijn ook deze core-spieren die je helpen bij alle andere trainingen, zoals hardlopen, bodypump, spinning, kickboksen en krachttraining! Bij krachttraining zorgt een sterke core ervoor dat je jouw bovenlichaam als een blok stil houdt.