Wat doet de logopedist? De logopedist onderzoekt uitgebreid de spraak-taal, mondmotoriek en/of het eten-drinken van uw kind. Ook zal de logopedist u vragen naar de totale ontwikkeling van uw kind, om na te gaan waardoor de klacht veroorzaakt is.
Logopedisten behandelen aandoeningen op het gebied van persoonlijke communicatie, stem, taal, spraak, gehoor en slikken.
Als je merkt dat je kind door zijn of haar omgeving niet goed verstaanbaar is doordat het bijvoorbeeld met 3 jaar nog 'toel' zegt tegen 'stoel' en nog meer klanken verwisselt of vervangt door andere spraakklanken, dan is het raadzaam om advies te vragen bij de logopedist.
Logopedie is zorg die nodig is als er problemen zijn met stem, spraak, taal, gehoor en slikken. Logopedisten behandelen stoornissen op het gebied van de persoonlijke communicatie. Zij houden zich daar- naast bezig met voorlichting, preventie en onderzoek.
Een logopedist behandelt mensen in iedere levensfase: van nul tot honderd jaar. Bij iedere levensfase horen andere zorgvragen. Je kunt hierbij denken aan: kinderen die problemen hebben met spraak en taal. Kinderen tussen de 2 en 5 jaar ontwikkelen zich ontzettend snel.
Jouw kind van 2 jaar praat nog niet omdat hij of zij gewoon nog niet zover is, zonder dat daar een reden voor is. Ongeveer 10 tot 15% van de tweejarigen is wat later met praten zonder dat er iets aan de hand is. Er kan sprake zijn van een taalontwikkelingsstoornis (TOS).
Het voorkomen en behandelen van taalproblemen is zeker op jonge leeftijd erg belangrijk. Logopedie kan worden ingezet bij een taalontwikkelingsstoornis, dyslexie of een autismespectrumstoornis. Ook voor kinderen met een algehele ontwikkelingsachterstand is logopedie belangrijk.
Het doel van logopedie is het verbeteren of makkelijker maken van de communicatie. Een logopedist verleent hulp bij problemen op het gebied van adem, stem, spraak, taal, gehoor, eet- en drinkproblemen en afwijkende mondgewoonten.
Logopedie wordt vergoed voor taal- en spraakstoornissen die optreden bij het leren van de taal en het leerproces, bij stemproblemen en gehoorstoornissen. Zowel kinderen, volwassenen als bejaarden hebben recht op de terugbetaling.
Als u twijfelt, vraag dan toch een consult aan bij de logopedist. Logopedie bij kinderen is namelijk gratis (zit in de basisverzekering). Op http://kindentaal.kindenlogopedie.nl/site/sneltest vindt u een 'sneltest'. Met deze snel in te vullen vragenlijst krijgt u een advies over het wel of niet starten met logopedie.
Logopedie is zorg die nodig is als er problemen zijn met stem, spraak, taal, gehoor en slikken. Logopedisten behandelen stoornissen op het gebied van de persoonlijke communicatie. Zij houden zich daarnaast bezig met voorlichting, preventie en onderzoek.
Logopedie krijgt u vergoed uit uw basisverzekering. U krijgt deze vergoeding als u naar een zorgverlener met een contract voor uw behandeling gaat. Met deze zorgverleners hebben wij namelijk afspraken gemaakt over kwaliteit en prijzen.
Sinds 2011 is logopedie direct toegankelijk voor iedereen. Dat betekent dat u ook zonder verwijsbrief een afspraak bij de logopedist kunt maken. Bij Logopedie Direct is er geen sprake van een wachtlijst. U kunt al binnen een week bij ons terecht voor uw eerste afspraak.
Praten, het vinden van de juiste woorden, begrijpen, lezen, schrijven en gebaren maken zijn onderdelen van ons taalgebruik. Wanneer als gevolg van hersenletsel een of meer onderdelen van het taalgebruik niet meer goed functioneren, heet dat afasie.
Logopedische behandeling bij problemen met de fonologische en orthografische taalverwerking (lees- en spellingsproblemen) wordt door uw zorgverzekeraar vanuit het basispakket 100% vergoed. Logopedische behandeling van dyslexie wordt niet door uw zorgverzekeraar vergoed.
Salaris en Arbeidsvoorwaarden Logopedist
Een zelfstandige Logopedist is afhankelijk van het aantal cliënten dat behandeld wordt en van ziektekostenverzekeraars. Het standaardtarief ligt op het moment op ongeveer €27,30 per half uur.
Kosten logopedie: u hoeft zelf niet te betalen voor de logopedie. Logopedie wordt door alle ziektekostenverzekeringen vergoed. Vergoeding van de meeste logopedische stoornissen gebeurt vanuit het basispakket. Bovendien heeft u voor logopedie geen verwijzing van een arts meer nodig.
Er zijn verschillende vormen van logopedie: Hanen-therapie – wordt toegepast bij taalontwikkelingsstoornissen bij kinderen. Logopedie bij gehoorproblemen – behandeling die zich richt op articuleren, liplezen en gebarentaal. Manuele larynx facilitatie – massagetechniek die stemproblemen vermindert.
Het KB van 2 juli 2009 bepaalt dat de uitoefening van de “logopedie” een paramedisch beroep is.
De logopedisten van Logopedie Direct zijn allemaal bijgeschoold op het gebied van lees- en spellingsproblemen. Zij zijn specialisten in het signaleren, diagnosticeren en behandelen van problemen met de fonologische en orthografische taalverwerking.
Op welke leeftijd spreek je duidelijk? Als je kind begint met praten is het logisch dat het nog niet alle klanken goed uitspreekt. Wanneer je kind 3 jaar is zou het alle klanken goed uit moeten spreken en bij 4 jaar spreekt het verstaanbaar voor buitenstaanders. De /r/ is een uitzondering, die verwerf je als laatste.
Een taalontwikkelingsstoornis (TOS) is een neurocognitieve ontwikkelingsstoornis. Dit betekent dat taal in de hersenen minder goed wordt verwerkt. Een kind met TOS heeft bijvoorbeeld grote moeite met praten of het begrijpen van taal. De taal- en spraakontwikkeling verloopt hierdoor anders dan bij leeftijdsgenoten.
Een logopedist kan dan hulp bieden. Logopedie is heel breed. Het gaat niet alleen over spreken, horen, denken en begrijpen, maar ook over lezen en schrijven.