Nieuw onderzoek bewijst dat olijfolie kans op hart- en vaatziekten, beroertes en alzheimer vermindert. Uit onderzoek blijkt dat een halve eetlepel olijfolie per dag het risico op hart- en vaatziekten, beroertes en alzheimer vermindert.
Het consumeren van olijfolie op een lege maag kan helpen bij het afvallen, het verbeteren van de spijsvertering, het verminderen van ontstekingen, het verlagen van het cholesterolgehalte en het verbeteren van de huid.
Dus, is elke dag een lepel olijfolie gezond? Zeker, meerdere lepels zelfs! Let wel op: dit gaat over de totale hoeveelheid vet per dag. Wanneer je bijvoorbeeld andere voedingsmiddelen met (veel) vet consumeert, moet je hier rekening mee houden en wat minder olijfolie per dag consumeren.
Olijfolie bestaat voor ongeveer 70% uit voornamelijk enkelvoudig onverzadigde vetzuren en heeft een hoog gehalte aan vitamine E. Onverzadigd vet staat bekend om de gunstige gezondheidseffecten. Onverzadigd vet verlaagt het LDL-cholesterol.Op die manier verkleint onverzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten.
Effect olijfolie op je lichaam
Dit pakketje maakt dat het gebruik van olie een positief effect heeft op het lichaam. Enkelvoudige onverzadigde vetzuren helpen bij het verbranden van vet. Dit proces wordt direct na het nuttigen van de olie in gang gezet en werkt nog tot enkele uren na de maaltijd door.
Als je regelmatig olijfolie inneemt, of gewoon gebruikt bij het bereiden van de maaltijd, is het risico op een verstopping heel erg klein. Als je last hebt van obstipatie, neem dan een eetlepel pure olijfolie, en in een mum van tijd merk je dat je ontlasting op gang komt.
Olijfolie drinken voor het slapengaan kan leiden tot minder opgeblazen gevoel en indigestie tijdens de nacht, wat zorgt voor een meer rustgevende slaap . Olijfolie staat bekend om zijn hart-gezonde eigenschappen. Rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetten en antioxidanten, kan het helpen om de niveaus van LDL (slechte cholesterol) te verlagen en HDL (goede cholesterol) te verhogen.
Ten opzichte van olijfolie en snurken, is het goed om te weten dat olijfolie ontstekingsremmend is.Snurken wordt dikwijls veroorzaakt door een zwelling in de luchtwegen en olijfolie helpt hier tegen. Daarnaast werkt extra vierge olijfolie als een glijmiddel voor de weefsels aan de achterkant van neus en keel.
Uit een recent onderzoek(link is external and opens in a new window) is gebleken dat twee eetlepels extra vierge olijfolie (EVOO) per dag de bloeddruk en het cholesterolgehalte binnen drie weken kunnen verbeteren en kunnen helpen bij het afvallen.
2 eetlepels olijfolie per dag is gezond
Inmiddels is bewezen dat het gebruik van olijfolie helpt bij het voorkomen van hart- en vaatziektes, alzheimer en kanker. Bovendien draagt het bij aan de verlaging van Cholesterol.
Een tot twee eetlepels per dag heeft al een duidelijk ontstekingsremmende werking. Doordat olijfolie een antioxidantele en ontstekingsremmende werking heeft, is het een natuurlijke beschermer tegen kanker. Olijven verminderen de kans op oxidatieve stress en chronische ontstekingen.
Er zijn veel mensen die elke dag tenminste een paar eetlepels olijfolie nemen. Vaak puur en op een nuchtere maag. Zij kiezen daarvoor omdat al vrij lang bekend is en wetenschappelijk aangetoond, dat extra vierge olijfolie heel goed is tegen bijvoorbeeld hart- en vaatziekten en dat je dan langer gezond leeft.
Maar wat is er dan wel aan de hand? Bij verhitting van extra vierge olijfolie op te hoge temperaturen, boven de 170 ° C, komen er giftige stoffen vrij die kankerverwekkend kunnen zijn zoals PAK's. Dit zijn dezelfde stoffen die ontstaan wanneer je je eten laat aanbranden.
Bevat gezonde vetten
Olijfolie bevat voornamelijk enkelvoudig onverzadigd vet, een type onverzadigd vet dat in verband is gebracht met voordelen, zoals: Bescherming tegen schadelijke ontstekingen . Lagere niveaus van LDL (of "slechte") cholesterol. Verlaagde bloeddruk.
Goed voor je stoelgang
De olie zorgt ervoor dat schadelijke (darm)bacteriën, die ontstekingen en infecties kunnen veroorzaken, zich minder snel kunnen ontwikkelen. Dat heeft een gunstig effect op het spijsverteringsproces, verbetert de werking van de darmen en voorkomt constipatie.
Olijfolie is een dikke, gladde vloeistof en heeft tal van gezondheidsvoordelen, maar het is niet aan te raden om het te gebruiken als glijmiddel. Glijmiddelen op water- en siliconenbasis hebben de voorkeur.
Elke toename van 10 g/dag in de olijfolieconsumptie had minimale effecten op de bloedlipiden, waaronder TC (MD: 0,79 mg/dl; 95% BI (−0,08, 1,66); I2 = 57%; n 31, GRADE = lage zekerheid), LDL-cholesterol (MD: 0,04 mg/dl, 95% BI (−1,01, 0,94); I2 = 80%; n 31, GRADE = zeer lage zekerheid) , HDL-cholesterol (MD: 0,22 mg/dl; 95% BI ( ...
Olijfolie is goed voor je hart
Een van de meest opvallende voordelen is dat olijfolie het risico op hart- en vaatziekten verlaagt. Dit heeft alles te maken met de grote hoeveelheid aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren in olijfolie.
In de moderne geneeskunde wordt de waarde van olijfolie nog steeds erkend. Talrijke wetenschappelijke studies hebben de gezondheidsvoordelen van olijfolie aangetoond, waaronder het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten, het verbeteren van de cholesterolwaarden en het beschermen tegen ontstekingen.
Tip 5: Olijfolie stoelgang
Antioxidanten dragen bij aan de vorming en de werking van darmbacteriën. Als je last hebt van obstipatie kun je één of twee theelepeltjes pure olijfolie drinken.
Ga dan naar de keuken en eet een banaan. Dit fruit bevat stofjes die je lichaam helpen om te slapen, zoals kalium en magnesium. Ook zitten bananen boordevol met tryptofaan, een aminozuur dat de aanmaak van slaaphormoon melatonine en stimuleert. Een banaan eten is dus letterlijk slaapverwekkend.
Matiging is de sleutel tot een gezonde inname van olijfolie. De Food and Drug Administration beveelt dagelijkse consumptie van slechts 1 ½ eetlepel olijfolie aan om het risico op hartziekten te verminderen . Als u al een uitgebalanceerd dieet eet met olijfolie, zal het puur drinken ervan geen gezondheidsvoordelen opleveren.
Olijfolie is weliswaar even calorierijk als andere oliën en vetten, dus je zult er niet van vermageren, maar de gezondheidsvoordelen zijn niet min: verlaagt slechte cholesterol (HDL) verhoogt goede cholesterol (LDL)
Het opnemen van olijfolie in uw dieet brengt doorgaans veel gezondheidsvoordelen met zich mee, zoals een lager risico op diabetes, een lagere bloeddruk en een versterkt immuunsysteem vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen .