Bijen zijn hele nuttige dieren. Ze maken honing en zorgen dat veel planten blijven bestaan. De bij struint bloemen en planten af om nectar te halen voor de productie van honing. Zodra de bij rondkruipt in een mannelijke bloem, komen er stuifmeelkorrels op de rug.
Door een bijenhotel op te hangen, help je de bijen om eitjes te kunnen leggen. Een bijenhotel is voorzien van allerlei buizen waar de eitjes in worden gelegd. Tussen elk eitje leggen de bijen een balletje van stuifmeel en nectar. De larven eten hier van als ze uit het eitje komen.
De richting van de middelste streep van de acht geeft de richting aan van het voedsel, de snelheid van de waarmee de bij waggelt zegt iets over de afstand tot de voedselbron. De bovenste bij voert haar dans uit, de andere bijen zijn toeschouwers, die zo te weten komen waar ze heen moeten vliegen.
Bijen bezoeken bloemen voor hun eigen energievoorziening, maar vooral om voedsel voor hun larven te verzamelen. Min of meer 'per ongeluk' zorgen ze hierbij voor de bestuiving van de bloemen. Over bestuiving is meer te lezen op de pagina Belang van wilde bestuivers.
Bijen (Antophila) zijn een groep van insecten die behoren tot de orde van de vliesvleugeligen (Hymenoptera). Bijen zijn vooral bekend om de honing die de honingbij maakt. Bijen verschillen van de meeste andere (vleesetende) vliesvleugeligen door het dieet van nectar en stuifmeel. Ook de larven leven hiervan.
Met behulp van hun lichaamswarmte en trilling blijven ze warm. Alle bijen kruipen samen in een soort bal, waarbij alle hoofdjes naar binnen wijzen. De koningin zit in het midden. Vervolgens beginnen alle bijen te trillen; zo creëren ze warmte.
De werkbijen hebben drieërlei taak: ze verzorgen de jonge larven, verzorgen de koningin én halen nectar en stuifmeel. Als die taak erop zit, na zes weken, sterft de werkster. Op het hoogtepunt telt een gezond bijenvolk tussen de 30.000 en 50.000 bijen.
Bijen maken een belangrijk onderdeel uit van het ecosysteem. Ze zorgen voor een biodiversiteit die de natuur nodig heeft. Veel planten dragen pas vrucht nadat insecten het stuifmeel van de ene naar de andere bloem hebben overgebracht. Dit geldt ook voor fruit-, groente- en zaadteelt.
Bloemen zijn voor bijen onweerstaanbaar. Ze kunnen niet zonder bloemen leven. De nectar en het stuifmeel uit bloemen is hun eerste levensbehoefte.
Populaire planten zoals petunia's, hortensia's, begonia's, de meeste rozen en pelargoniums trekken nauwelijks vlinders, hommels of bijen aan. Ook siergrassen en varens behoren niet tot de bloemplanten en zullen dus ook geen bijen lokken.
Bijen communiceren met elkaar over de locatie van voedsel door te dansen. Deze danstaal is een unieke vorm van symbolische communicatie in het dierenrijk. Het werkt zo. Wanneer een bij bijvoorbeeld een bloeiende kersenboom heeft ontdekt, keert deze terug naar de bijenkorf.
Om een honingraat te maken hebben de bijen, bijenwas nodig. Dat produceren ze zelf, met hun wasklieren. Met die was kunnen de bijen de kamers bouwen. Ze gebruiken hun bek om de vormen te maken en zo bouwen ze nog veel meer kamers.
De kwispeldans wordt gebruikt voor het geven van aanwijzingen over voedsel dat verder dan 100 meter vanaf het volk ligt. Schema van de kwispeldans. De sikkeldans is een overgangsvorm tussen de rondedans en de kwispeldans als het voedsel dus tussen de 50 en 100 meter van het volk ligt.
Het dichtmaken van die gaatjes betekent vermoedelijk dat daarin alweer eitjes voor volgend jaar zijn afgezet, dus ook volgend jaar zul je weer uit al die openingen jonge bijen zien komen.
Voor de werksterbij duurt het pop stadium 12 dagen zodat werksters na 21 dagen worden geboren. De darren hebben het meeste tijd nodig. Voor hen duurt het pop stadium 15 dagen zodat zij pas 24 dagen nadat het eitje gelegd is geboren worden. De geboorte gaat voor alle jonge bijen weer hetzelfde.
De vrouwtjes slapen in dit vermolmde hout, maar ze komen ook wel eens slapen in nestblokken.
Bijen hebben niet alleen voeding nodig in de vorm van nectar, maar ze hebben ook water nodig, zowel voor henzelf als voor de larven. En met de droge zomers van de afgelopen jaren kan het voorkomen dat ze moeilijk aan water kunnen komen.
Bijen zoemen, dat weet iedereen. Maar niet alle bijen zoemen wanneer ze pollen verzamelen. Iets meer dan de helft van alle bijensoorten, 58 procent om precies te zijn, zoemt wanneer ze in een bloem kruipen om pollen te zoeken.
Gebruik bittere amandelolie. Bittere amandelolie, of het hoofdbestanddeel benzaldehyde, kan gebruikt worden om bijen mee te weren. Giet een kleine hoeveelheid op een doek en bewaar deze op een warme, winderige plek buitenshuis waar het snel zal verdampen.
Bijen zijn vredelievende diertjes die enkel gaan steken als ze zich rechtstreeks bedreigd voelen. Ze zullen alleen steken wanneer je ze vastneemt of wanneer je per ongeluk met blote voeten over hen heen loopt in het gras.
Onder al die insecten zijn de bijen de superbestuivers. Voor mensen zijn daarvan de honingbijen het allerbelangrijkst. Honingbijen bestuiven namelijk niet alleen heel veel gewassen waarvan wij de vruchten eten (appels, peren, kersen, pruimen, bramen, noem maar op), ze maken ook heerlijke, gezonde, voedzame honing.
Bijen zijn een beschermde diersoort die niet bestreden mogen worden, de wetgeving geeft enkel toestemming om bijen te bestrijden indien er direct gevaar dreigt voor de omgeving en wanneer er geen andere oplossingen zijn zoals het verplaatsen van de korf.
Spechten kunnen een gat in de kast hakken en met hun tong halen ze de bijen tussen de raten uit. Ze komen vooral voor in bosrijke gebieden. Men kan spechten afweren door de bijenhal af te sluiten met kippengaas.
Wespen hebben een smalle taille en zijn in tegenstelling tot bijen vrijwel kaal. Wespen kunnen meerdere keren steken, bijen kunnen slechts één keer steken. Wespen zijn echte vleeseters en vangen insecten en rupsen die ze aan hun larven voeren.
Een haalbij vliegt in de zomer tot wel 30 keer per dag uit. Per vlucht worden gemiddeld wel 100 bloemen bezocht. Een simpele rekensom leert ons dat dit per dag neer komt op maar liefst 3000 bloemen! Voor een halve kilogram honing zijn 6 miljoen bloemen nodig.