Alcohol zorgt juist voor een slechte adem en een droge mond waardoor speekselproductie wordt verminderd en de kans op gaatjes en tandvleesaandoeningen groter wordt. Tot slot zorgen donkere drankjes ook nog voor het verkleuren van uw tanden. Hierdoor verdwijnt uw mooie witte glimlach.
Tip; Wacht een half uur met het poetsen van tanden na het drinken van alcohol. Het glazuur wordt door de zuuraanval zachter en kan beschadigen door het poetsen.
Ook ongezoete koffie, thee, melk en karnemelk zijn tandvriendelijk. Beperk het drinken van gesuikerde frisdranken. cola, thee, vruchtensiropen). Ze bevatten veel suikers en zuren.
Wat kun je het best drinken
Het best kun je water, koffie of thee drinken. Daar zitten geen suikers, maar ook geen zuren in. Dat is goed voor je gezondheid en gebit.
De zuren in appels en andere voedingsmiddelen zijn namelijk zeer schadelijk voor de tanden. Wijn is bijvoorbeeld één van die boosdoeners die door zijn hoge zuurtegraad schadelijk is voor de tanden.
Naast dat het veel drinken van alcohol kan leiden tot weinig speekselproductie, is er nog een reden waarom het nuttigen van alcohol niet goed is voor ons gebit. Alcohol heeft namelijk over het algemeen een hoge zuurgraad. Een hoge zuurgraad, betekent een lage PH-waarde. En dat is slecht voor onze tanden.
Omdat wodka met spa rood kleurloos is, krijg je er geen vlekken van op je tanden. Ook doodt dit mixje de bacteriën in je mond die ervoor zorgen dat je een slechte adem krijgt. Best handig tijdens een avondje stappen, niet waar?
Fruit dat niet aan je tanden blijft plakken
Hierdoor kan je sneller last krijgen van gaatjes in je tanden. Je kan dus beter fruit eten wat niet aan je tanden blijft plakken, zoals appel, peer en druiven, en fruit wat wél blijft plakken, zoals bananen, wat minder eten als het aankomt op je orale hygiëne.
Naast fluoride hebben je tanden en kiezen baat bij voldoende mineralen en vitamines. Vooral calcium, magnesium en vitamine A, D en K2 zijn onmisbaar voor een gezond en sterk gebit.
Tanderosie kan impact hebben op uw algehele gezondheid. Verdwenen glazuur komt namelijk nooit meer terug en kan dus niet hersteld worden. Als het beschermlaagje verdwenen is kunnen bacteriën het zachte weefsel (dentine) oplossen.
Kaas. Een stukje kaas na iedere maaltijd is prima voor de mondgezondheid. Het stimuleert de speekselvorming, waardoor het effect van zuren wordt geneutraliseerd. Bovendien is kaas ook rijk aan fosfaat en calcium.
Elke keer als je iets eet of een suikerhoudende of zure drank drinkt, vallen zuren je gebit aan. Zuren tasten je tandglazuur aan en zijn verantwoordelijk voor het ontstaan van gaatjes. Als je daarna een uur lang niets meer eet of drinkt, kan je glazuur weer herstellen.
Signalen van alcoholisme zijn: overmatig drinken - je drinkt meer dan 7 (vrouw) of 14 (man) standaardglazen alcohol per week. binge-drinken - je drinkt veel in korte tijd; binnen twee uur drink je 4 (vrouw) of 6 (man) standaardglazen alcohol.
Over het algemeen kun je stellen dat alcohol te ruiken is zolang het afbraakproces aan de gang is. Een standaardglas alcohol heeft ongeveer anderhalf uur nodig om afgebroken te worden. Dus wanneer men één glas alcohol gedronken heeft, zou men dit in principe binnen de anderhalf nog kunnen ruiken.
Alcohol zorgt juist voor een slechte adem en een droge mond waardoor speekselproductie wordt verminderd en de kans op gaatjes en tandvleesaandoeningen groter wordt. Tot slot zorgen donkere drankjes ook nog voor het verkleuren van uw tanden.
Hoewel kiwi, aardbeien, en citrusvruchten van nature zuur zijn, zijn ze ook rijk aan vitamine C, dit is essentieel voor gezond tandvlees. Onvoldoende inname van vitamine C kan leiden tot losse tanden en gevoelig tandvlees dat vatbaarder is voor parodontitis-veroorzakende bacteriën.
Groenten en Fruit
Zo zorgen bijvoorbeeld groene groenten zoals broccoli, spinazie en sla voor een beschermlaagje op het tandglazuur. Dit komt omdat deze groenten veel ijzer bevatten. Vele soorten fruit als appels en peren zijn ideaal voor onze speekselproductie.
Het is aan te bevelen om veel vis, noten en lijnzaad te eten. Vezels – Vezels kunnen de parodontitis verminderen. Volkorenbrood is een goede bron van vezels. Vitamine D – Vitamine D bevordert de opname van calcium en zorgt voor minder gevoeligheid voor tandvleesontsteking.
In principe is cacao niet schadelijk voor je tanden. Maar in de gemiddelde chocoladereep zit helaas geen 100% cacao. De suikers die zijn toegevoegd maken chocolade slecht voor je tanden. Doordat suikers te lang in je mond achterblijven gaan de bacteriën deze suiker opnemen.
Deze stoffen bieden een goede bescherming tegen verschillende soorten zuren in je mond. Kaas vormt dus een natuurlijke bescherming tegen tanderosie. Een stukje kaas naar de maaltijd is dus een goed idee, ook omdat zuivel veel calcium bevat - het hoofdbestanddeel van tanden.
Naast water kun je ook prima gezonde dranken als (kruiden)thee, koffie zonder suiker, magere en halfvolle melk, karnemelk en ongezoete magere drinkyoghurt of (ongezoete) sojadrank nemen. Deze zitten allemaal in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.
Wist je dat met een rietje drinken goed voor je tanden is. Ieder zoet, zurig, koolzuurhoudend drankje (bijvoorbeeld limonade, sinaasappelsap of cola) pleegt een aanval op je glazuur. Door een rietje wordt de vloeistof net langs je tanden geleid, dat is dus minder schadelijk.
Ook rode wijn heeft te maken met tannines en kan daardoor een van de boosdoeners zijn voor een gekleurd gebit. Nu is het over het algemeen bekend dat donkere dranken voor verkleuring kunnen zorgen, maar ook witte wijn kan een boosdoener zijn. Door de zuren is er meer kans op een grijze schijn over je tanden.
Ontstoken tandvlees behandelen
Poets uw tanden twee keer per dag met tandpasta en een elektrische tandenborstel. Laat uw gebit regelmatig controleren door de tandarts en reinigen door de mondhygiëniste. Daarnaast kan rageren, stokeren of flossen uw gebit gezond houden.