Door het aanbrengen van baking soda op het vlees kunnen de eiwitten minder goed aan elkaar binden en hierdoor wordt het vlees dus zachter en malser.
Het marineren met maïzena is de basis van deze kooktechniek. Velveting doet meer dan enkel het mals maken van kip en vlees: het creëert een beschermende laag die het vlees gelijkmatiger kleurt, zorgt dat de sappen in het vlees blijven zitten en verbetert de algehele aanhechting van de saus.
Voeg zeker niet te veel Baking Soda toe, want dan rijst het beslag te snel en gaat het bakproduct naar zeep smaken!
Baking soda zorgt ervoor dat uw baksels beter rijzen. Het heeft een sterkere werking dan bakpoeder, omdat baking soda wanneer het in aanraking komt met zuren, zoals azijn, karnemelk of citroensap, koolstofdioxide produceert waardoor uw baksel luchtig wordt.
Tandenpoetsen met baking soda is een andere veelgebruikte methode. Het neutraliseert de zuren in de mond waardoor het een reinigend effect heeft. Daarnaast schuurt het poeder lichtjes zodat de grauwe aanslag wordt weggepoetst. Het is wel verstandig om dit baking soda maximaal één keer per twee weken te gebruiken.
Een scheutje wijn, azijn, citroensap of ieder ander zuur (tomaat, tomatenpuree of zelfs rinse appelstroop) zorgt ervoor dat het bindweefsel in stoofvlees malser en zachter wordt. Daarom is het draadjesvlees van jouw oma zo lekker en zo zacht!
Zet het vuur niet te hoog: stoofvlees moet zachtjes stoven, en zeker niet koken. Zachtjes pruttelen is oké, maar van koken wordt het vlees taai. Het deksel hoeft niet meteen op de pan, dan krijg je te veel vocht in je stoverij.
Aan het vet wordt water, bouillon of wijn toegevoegd. Boven een laag vuurtje wordt het vervolgens gaar gestoofd. Het water, de wijn of bouillon dat wordt toegevoegd moet van tevoren opgewarmd zijn. Als het vlees in aanraking komt met koud vocht, schrikt het door de grote temperatuurdaling en wordt het taai.
Als je het vlees afblust, dan moet het vocht, de saus of bouillon dezelfde temperatuur hebben als het vlees in de pan. Bij koud vocht, sluit het vlees zich af, wordt het minder mals en neemt het weinig smaken meer op. Laat je vlees helemaal onder de bouillon of saus garen. Op deze manier droogt het vlees niet uit.
Het geeft het vlees extra smaak, dus u snijdt het er pas na het bakken af. Vaak wordt biefstuk door de slager platgeslagen. Zo lijken de lapjes vlees groter, maar door het plat slaan gaan meer vleessappen verloren en is de biefstuk sneller ros¿ of doorbakken.
Tijdens het koken van vlees, maar ook bouillon of soep, kan zich een laagje met wit schuim aan de oppervlakte vormen. Dit bestaat voornamelijk uit vrijgekomen eiwitten.
Om kip heel mals te houden bij het wokken wordt een Chinese techniek gebruikt, in het Engels velveting genoemd. Stukjes gekruide kip worden bedekt met een laagje van ongeklopt eiwit, maïzena en rijstwijn. De kip wordt 20-30 minuten gemarineerd op kamertemperatuur voor het wordt gefrituurd, of gepocheerd.
"Doe hem in een vacuümzak met allerlei specerijen en een beetje vocht naar smaak, en laat dat dan garen. Doordat het zo compact verpakt is - er kan dus niks uit qua smaak en vocht - blijft de kip supermals en valt het vlees van het bot. De kipfilet maak je daarmee echt botermals."
Bak de kipfilets op een hoog vuur. Laat de kipfilets goed aankorsten vóór je ze omdraait. Verlaag de temperatuur na het aankleuren om te vermijden dat de buitenkant te sterk uitdroogt en aanbrandt. Laat de kipfilets gedurende 7 à 8 minuten garen op een zacht vuurtje.
Doe de laurier en de boterham met mosterd (met de mosterd naar onderen) erbij in de pan. Die boterham heeft een functie: het brood helpt voor de binding van de saus, het zuur in de mosterd geeft smaak én maakt het vlees zachter.
Hoe langer je stoofvlees laat garen, hoe malser het wordt. Je moet er echter rekening mee houden dat wanneer je het te lang laat opstaan, het vlees helemaal uiteen gaat vallen. Zo heb je geen stukken vlees meer maar wordt het stoofvlees meer een dikke saus met draadjesvlees in.
Doe de bouillon, kruidnagel en laurier in de pan en breng aan de kook. Zet de pan op een klein pitje met een sudderplaatje en voeg het vlees, azijn/wijn en ketjap toe. Als het vlees niet helemaal onder het vocht staat, voeg dan nog wat kokend water toe. Laat het vlees met het deksel op de pan 3 à 4 uur zachtjes stoven.
Een sneller trucje: maïszetmeel! Maak eerst een papje van wat koude vloeistof (bijvoorbeeld water of melk) en voeg het toe aan je saus. Roer goed om en laat nog even rustig doorkoken tot je saus voldoende ingedikt is.
Het antwoord is even simpel als verrassend: thee. Klinkt raar, maar het werkt echt: thee bevat namelijk tannines. Tannine is een verzamelnaam voor bepaalde chemische verbindingen die als gevolg hebben dat de eiwitten fixeren. Dit zorgt voor extra malsheid wanneer het in aanraking komt met vlees.
Azijn verzacht het gemarineerde vlees
Door vlees te marineren in azijn wordt het malser en voller van smaak. Het wegzetten van vlees in een marinade kan verschillen van een paar uur tot zelfs een paar dagen. Het vlees zal de smaak van de marinade in zich opnemen waardoor het een vollere smaak krijgt.
Maar, is Baking Soda wel zo goed voor je huid en haar? Het korte en simpele antwoord is nee en dit heeft alles met de pH te maken. Een pH schaal loopt van 0 – 14 en pH 7 betekent dus neutraal. Alles met een pH lager dan 7 noemt men zuur (acidic) en alles met een pH hoger dan 7 noemt met basisch (alkaline).
Op haar instagram deelt Farah het trucje, en je hebt ervoor alleen maar een theelepel kokosolie en een snufje kurkuma (geelwortel) nodig. Dit meng je door elkaar, om het vervolgens met een tandenborstel op je tanden aan te brengen. Laat het goedje vijf minuten inwerken, en spoel je mond daarna grondig met water.