Veel kinderen krijgen later te maken met een depressie en/of hebben een zeer hoog risico op verslavingsproblematiek op latere leeftijd. Daarnaast is ouderlijke afwijzing een grote voorspeller van gedragsproblemen zoals gedragsstoornissen, externaliserend gedrag en emotionele instabiliteit.
Wanneer er kritiek komt, en mensen zich niet 100% veilig en geaccepteerd voelen bij de ander, kun je zien dat mensen terugvallen in twee typen gedrag: zich terugtrekken, en daarmee de verbinding met de ander emotioneel en soms zelfs fysiek (door een scheiding) verbreken.
Werd je uitgestoten of afgewezen, dan was de kans op overleving klein. Om die reden reageren onze hersenen heftig op afwijzing en geven ze ons een prikkel om voorzichtig te zijn. Ook opvallend, volgens Psychology Today onthouden en herbeleven we emotionele pijn gemakkelijker dan fysieke pijn.
Wat je wel kunt doen, is aangeven dat je het jammer vindt dat je hem bijvoorbeeld niet naar bed mag brengen. Blijf je kind uitnodigen om dingen samen te doen, maar laat het initiatief voor contact bij hem. Grote kans dat je kind binnen een paar maanden ook leuke dingen met jou wil ondernemen.
Gevoelens van afwijzing hebben direct te maken met jouw behoefte aan waardering, erkenning en respect. Je voelt je afgewezen wanneer je je bedreigd voelt in jouw behoefte aan waardering. Wat je dus zou kunnen leren is om anders met jouw behoefte aan waardering om te gaan!
Iemand wijst je af in de liefde omdat hij of zij bang is om zich te binden of andere verantwoordelijkheden heeft of net een lastige relatie heeft beëindigd. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom iemand je afwijst. Ook afwijzing op het werk kan allerlei oorzaken hebben die niets met jou te maken hebben.
deelw.) een negatieve beslissing ergens over nemen. 1) Abstineren 2) Afdanken 3) Afketsen 4) Afkeuren 5) Afslaan 6) Afstemmen 7) Afstoten 8) Afweren 9) Afwikkeling 10) Afwimpelen 11) Bedanken 12) Deballoteren 13) Declinere... burgerlijk procesrecht: beslissing dat de vordering of het verzoek afgewezen is. ...
Ouderverstoting heet ook wel oudervervreemding of Parental Alienation Syndrome (PAS) genoemd en is eigenlijk een vorm van kindermishandeling. Een kind dat te maken krijgt met ouderverstoting kan hier vaak levenslang last van houden.
Er zijn dus verschillende dingen die je kunt doen om je angst voor afwijzing aan te pakken. Je kunt teruggaan naar de momenten waarop je bent afgewezen en jezelf daar alsnog helen. Ga ook eens na op welke momenten je niet écht afgewezen werd, maar waarop je jezelf afwees. Meestal gaat het namelijk om dat laatste.
Bekende voorbeelden van situaties waarin je je gekwetst voelt zijn: Je wordt genegeerd op de werkvloer. Iemand zegt iets vervelends over je uiterlijk. Iedereen wordt uitgenodigd voor een feestje, maar jij niet.
De raad adviseert berusting in de situatie om het kind (en de situatie) rust te geven. De raad adviseert het kind uit huis te plaatsen bij de verstoten ouder (of mogelijk eerst bij een derde, terwijl hulpverlening de band tussen het kind en de verstoten ouder tracht te herstellen).
Gedrag van de controlerende ouder:
Uitsluitende negatieve informatie over de andere ouder delen met het kind. Met smoesjes het contact tussen het kind en de andere ouder beperken. Niet of moeizaam nakomen van de (gerechtelijke) contactregeling. Ex-partner niet informeren over het welzijn en de ontwikkeling van het kind.
De gevolgen van PAS kunnen voor het kind zeer ernstig zijn, van kleinere psychische klachten tot depressie, identiteitsproblemen, het niet kunnen aangaan van eigen relaties, angst, depressie, drugs- of alcoholmisbruik, valse inschattingen van de werkelijkheid, verwarring, laag zelfbeeld.
Als je peuter je afwijst betekent dat ook helemaal niet dat hij niet van je houdt. Het betekent dat hij papa en mama tegen elkaar aan het uitspelen is. Dat doen kleine kinderen vaak. Ze doen het vooral als ze weten dat jij je kind toch nooit in de steek zal laten.
Maak samen met de andere ouder afspraken over contact met je kind als die niet bij jou is. Dus bijvoorbeeld een vaste avond even bellen of skypen. Vertel je kind dat jij dit samen met de andere ouder hebt afgesproken. Dit is voor zowel jou als voor je kind heel fijn en duidelijk.
“Realiseer je dat het nooit de schuld is van je kind dat jij je teleurgesteld voelt. Het komt door jouw gedachtes en verwachtingen en daar kan een kind niets aan doen. Ieder kind is zoals hij is. Dat kun je een beetje bijsturen, maar verder zijn het toch echt gewoon eigen individuen.
Zo wijs je iemand af zonder te kwetsen!
Wees daarbij: Eerlijk: Zeg geen ja op een voorstel voor een date, zonder intenties om ook daadwerkelijk te gaan. Wil je niet meer afspreken of desnoods alleen vriendschappelijk, wees dan ook eerlijk. Stuur bijvoorbeeld: 'Een afspraak lijk me erg gezellig!
Als je lastiggevallen wordt of je bedreigd voelt, dien dan een verzoek in voor een contactverbod. Vertel de ander zonder omwegen dat je geen vinden wilt zijn en dat je hem of haar gewoon niet mag. Vermijd de ander zo veel mogelijk. Maak geen oogcontact.