Begin gelijk met benchtraining als je pup voor het eerst thuis komt. Je moet de bench als een leuke plek laten lijken voor je pup. Dit kun je doen door ze bijvoorbeeld te voeren in de bench. Laat de pup in de bench voor 20 minuten en neem daarna je pup (dragend) naar buiten.
Werk je dicht bij huis? Ga dan terug tijdens je middagpauze en besteed hem samen met je hond tijdens een flinke wandeling. Een andere optie: neem je hond mee naar het werk. Overleg dit uiteraard goed met je leidinggevende en collega's, maar een kantoorhond kan veel vreugde brengen.
Laat je hond niet langer dan 4 à 6 uur alleen.
Echter kan dit verschillen per hond. Zorg ervoor dat hij goed heeft bewogen voordat je de deur uit gaat. Je kan eventueel contact opnemen met een uitlaatservice die voor jou een wandeling doet met je hond terwijl je op het werk bent.
In de loop van de tijd vraagt de pup iets minder aandacht. Maar ook het opvoeden, trainen en spelen blijft een hoop tijd en energie vragen. Het advies is om in het begin 3 tot 6 weken vrijaf te nemen, of in elk geval te zorgen dat er continu iemand bij de pup kan zijn.
Een fulltime baan en een hond is dus geen ideale combinatie maar er zijn wel oplossingen te vinden waardoor je toch je maatje in huis kan hebben, ondanks je drukke baan: Er zijn steeds meer pensions die ook een dagopvang hebben. Hier kan je je hond 's ochtends heen brengen en na je werk weer ophalen.
Sommige mensen vragen mij wel eens: “Hoe lang moet je een pup laten janken in de bench?” Daar is heel eenvoudig antwoord op te geven: het beste kan je een puppy niet laten janken in een bench. Het is als eerst belangrijk om te kijken of jij je pup wel in een bench wil laten slapen.
Mits de pup de bench op een positieve manier is aangeleerd kan hij zich met gemak 30 minuten alleen redden in de bench. Zodra de pup ouder is (ongeveer 21 tot 25 weken), en de zindelijkheidstraining gaat goed, kun je de tijd steeds verder uitbouwen.
Pups hebben veel contact en toezicht nodig en kunnen niet lang alleen zijn, 4 uur is voor hen veel te lang. Als u een pup in huis neemt, moet u er dus rekening mee houden dat u zeker het eerste half jaar niet lang van huis kunt!
Voorkom dat uw pup zich slecht kan gedragen. Voorbeeld: Geef geen oude schoen om op te kauwen; een pup kan het onderscheid oude en nieuwe schoen niet maken! Maak duidelijk onderscheid in waar wel op gekauwd mag worden en waarop niet. Voorbeeld: Als de hond bij u opspringt negeer hem dan volkomen!
Begin met korte momenten. Om het oefenen langzaam op te bouwen is het nog helemaal niet nodig om echt weg van huis te gaan. Ook tijdens jouw toiletbezoeken, het douchen, en het opvouwen of strijken van de was is jouw puppy alleen. Dit zijn meteen goede momenten om mee te beginnen je puppy te leren alleen te zijn.
Slapen van de pup
Een puppy (t/m 6 maanden) slaapt ongeveer 18 tot 20 uur. Dit heeft de pup nodig om te groeien, maar ook om alle prikkels te verwerken. Een jonge hond (vanaf 6 t/m 24 maanden) slaapt ongeveer 16 tot 18 uur. Een volwassen hond slaapt ongeveer 16 uur.
Soms lukt het binnen een week om je pup zindelijk te krijgen, soms duurt het wat langer. Dit is afhankelijk van hoe snel je hond leert. Mocht het na een paar maanden nog niet gelukt zijn, neem dan contact op met een dierenarts of gedragstherapeut.
Een jonge pup vanaf 8 weken oud kun je vergelijken met een baby. Hij speelt, eet, slaapt - en dat gaat heel de dag door. Het advies is om na elk slaapje en elke maaltijd naar buiten te gaan en hem zo langzaam zindelijk te maken. In de loop van de tijd vraagt de pup iets minder aandacht.
Tijd die je dagelijks kwijt bent
Gemiddeld ben je aan je volwassen hond 2-3 uur per dag kwijt. Ook dit verschilt per ras en leeftijd. Ga ervanuit dat je ten minste één keer per dag een lange wandeling van minimaal een half uur met hem maakt en laat je hond vier keer per dag uit.
Wanneer mag een puppy uit logeren of naar de puppy opvang? Advies: in elk geval na 12 weken, dan heeft je pup alle entingen gehad. Het is slim om je pup naar een oppasadres te brengen als hij goed gewend is bij jou thuis. De overschakeling van het nest met zijn moeder en broers en zusjes is al een flinke verandering.
Er is over het algemeen geen wettelijk recht dat zegt dat u een hond mag meebrengen naar het werk. Sommige bedrijven hebben een eigen "dog policy", waarbij honden nadrukkelijk welkom zijn in het bedrijf en waarvoor de richtlijnen binnen de onderneming geregeld zijn.
De eerste dagen is het normaal dat je hond wat van slag is. Het verschilt per dier hoe lang hij nodig heeft om zich helemaal thuis te voelen: de ene pup heeft dit al na een week, terwijl de andere een maand nodig heeft. Geef hem de tijd en win stap voor stap zijn vertrouwen.
Verstop zijn eten in een Kong > een grote rubberen 'bal' waar je het voer van je hond in kan verstoppen. Laat je hond speuren en zoeken > op deze manier gebruikt de hond goed zijn neus, wat weer positief en kalmerend werkt. Ga trainen met je hond > leer hem nieuwe trucjes en commando's aan.
De voornaamste reden dat honden likken is plezier. Je hond heeft het naar zijn zin of ontmoet nieuwe mensen die met hem willen spelen. Wanneer een hond je gezicht, handen of voeten likt bij thuiskomt, is het erg waarschijnlijk dat hij blij is dat je thuis bent. “Welkom thuis en geef mij aandacht!”.
Als een hond in paniek raakt als je weggaat, is dit meer een teken dat hij scheidingsangst heeft dan dat hij van je houdt. Als een hond in zijn mand gaat liggen of accepteert dat je weggaat (oftewel: rustig blijft), betekent dit wel dat je hond van je houdt en erop vertrouwt dat je weer terugkomt.
Wanneer stopt je pup met bijten en happen? Tijdens het wisselen van het melkgebit kan de pup juist nog iets meer gaan bijten. Maar wees gerust: het gaat over! Na het wisselen van het melkgebit (met maximaal 7 maanden) stopt het happen en bijten over het algemeen.
Hoewel dit niet concreet bewijst dat honden besef hebben van het verstrijken van tijd, toont het wel aan dat de tijdsduur dat honden alleen gelaten worden, wel degelijk effect heeft op de hond. Omgevingsfactoren, 'Hoe laat ruikt het?' Naarmate tijd verstrijkt, verandert de omgeving.
Als jouw puppy bijt, moet je hem duidelijk maken waar de grens ligt. Onderbreek het spel met een geluid zoals 'Auw' zodra hij met zijn tanden op jouw huid of kleding komt. Negeer hem dan kort, zodat hij onmiddellijk de consequentie van het bijten leert. Meestal is één minuutje al voldoende.