Gebruik steeltjes van bijvoorbeeld peterselie, koriander of dille om bouillon smaak te geven. Bind de kruiden eventueel samen met keukentouw of stop stukjes in een bouillon- of thee-ei. Voor gerechten waarin je de kruiden fijnmaalt, kun je ook de steeltjes gebruiken. Ze hebben net zoveel smaak!
Harde en zachte stelen
De zachte stelen zijn allemaal eetbaar. Ze hebben dezelfde smaak als de blaadjes van het kruid. Kruiden met een zachte, eetbare, steel zijn bijvoorbeeld bieslook, dille, peterselie, basilicum en koriander.
De peterselie wordt meestal gebruikt om een gerecht mee af te maken/ mee te garneren zoals op de foto hieronder. Er wordt dus meestal niet mee gekookt. Wil je er toch mee gaan koken dan kun je het beste de steeltjes ervan gebruiken.
Gebruik en toepassing van peterselie
Men doet de blaadjes en stengels (zowel vers als gedroogd) in salades en pikante gerechten. Het blad maakt onderdeel uit van het klassieke bouquet garni. Verder kun je het in allerlei denkbare vlees- en visgerechten, bij groentes, zuivel, eieren en in sauzen gebruiken.
De eerste stap is het wassen van de peterselie. Hierna pluk je de peterselie zo dat je alleen de blaadjes meeneemt, niet de steel. De steel beïnvloed de smaak.
Peterselie blijkt een heel gezond kruid te zijn dat boordevol vitaminen en mineralen zit. Zo bevat peterselie veel vitamine C , E en K, bètacaroteen, foliumzuur en de mineralen ijzer, silicium en calcium. Dertig gram peterselie blijkt al onze dagelijkse behoefte aan vitamine C te dekken.
Peterselie oogsten is eenvoudig. Voor individuele bladeren, pluk ze met uw vinger aan de basis. Voor grotere hoeveelheden, bijvoorbeeld als u peterselie wilt invriezen, wordt een schaar gebruikt. Men snijdt niet te diep om de volgende scheuten in het hart te houden.
Voeg de blaadjes kort voor het serveren aan het gerecht toe. Kook ze niet mee, want het aroma verdwijnt dan en de smaak kan zelfs bitter worden.
Eigenlijk zou je elke dag wat peterselie kunnen eten, omdat het zo rijk is aan voedingsstoffen. Als je een flinke bos koopt kun je elke dag wat fijnhakken voor over je salade, door je groene smoothie, over groente gestrooid, als pesto of door je soep.
Het zaad bevat de giftige etherische olie apiol. Zaad wordt dus niet gebruikt. Het groen is veilig. Het is een smaakmaker.
Je kunt de peterselie eerst 20 seconden blancheren en vervolgens laten drogen. Verwijder de stengels en rol de peterselieblaadjes tot een bal. Door de bal goed strak op te rollen, blijven de blaadjes langer goed. Doe deze vervolgens in een diepvrieszak.
Je kunt peterselie het beste met stelen en wortels in een glas water zetten of het kruid in vershoudfolie in de koelkast bewaren. Zo is het kruid een paar dagen houdbaar. Je kunt peterselie ook invriezen. In een goed gesloten bakje of zakje is het tot wel 12 maanden houdbaar (minimaal -18°C).
Peterselie kan overwinteren, maar is afhankelijk van hoe streng de winter is en of het in pot of volle grond wordt gezet.
Over het algemeen geldt dat gedroogde kruiden mee moeten koken om de smaak af te kunnen geven, verse kruiden moeten juist niet meekoken. Uitzonderingen daarop zijn o.a. venkel, dille, rozemarijn en laurier. Gedroogde kruiden zijn vaak sterker, dus moet je daar minder van nemen.
Gebruik de bloemen van peterselie, dragon, maggiekruid en zuring niet in de keuken.
Het grootste verschil tussen platte peterselie en normale krulpeterselie? De bladeren zijn platter, gladder, hebben een hoger watergehalte en een fijnere, pittigere smaak.
Kruiden en specerijen
Bovendien hebben sommige kruiden een gunstig effect op de bloeddruk. Dit zijn onder andere peterselie, selderie, bieslook en paardenbloem.
De eigenschappen van de essentiële olie van peterselie worden omschreven als chemobeschermend omdat ze bepaalde stoffen (zoals de giftige stoffen die vrij komen bij sigarettenrook) kan neutraliseren. Myristicine en apigenine hebben ook een gunstig effect op de lever.
Peterselie zit bomval vitamines, bevordert je immuunsysteem, is een uitstekende antioxidant en een perfect middel om vrije radicalen tegen te gaan. Je kan peterselie daarom gebruiken om je huid te voeden, littekens minder zichtbaar te maken en de aanmaak van collageen te stimuleren.
Peterseliethee. Maak ook eens een heerlijke,gezonde, reinigende thee van verse peterselie: Stop de verse takjes peterselie in een mok en schenk hier kokend water overheen. Laat dit 5 minuten trekken en zeef vervolgens tot een thee.
De grond in de pot moet vochtig zijn maar niet kletsnat. Pas als de grond licht is uitgedroogd, geef je de plant weer water.
Verwijder de steeltjes van de peterselie. 2. Hak met het koksmes in een wiegende beweging de peterselie zo fijn mogelijk. Dit doe je door regelmatig van richting te veranderen en de peterselie op een hoopje te schuiven.
De peterselieplant is een tweejarige plant. Ondanks dat de plant twee jaar leeft, heb je er maar één jaar wat aan omdat de plant het tweede jaar bloemen produceert. Het is daarom aan te raden om elk jaar nieuwe peterselie te kweken.
Peterselie is een buitenbeentje, het is een tweejarige plant. De peterselie plant levert in zijn eerste jaar heerlijke groene bladeren, het tweede jaar zijn de bladeren niet meer zo lekker produceert de plant mooie bloemetjes die bijen aantrekken. Het tweede jaar kun je als bonus ook nog de wortel oogsten.
Laat je vooral ook niet misleiden als de kruidenplant slap hangt. Hiermee geeft hij aan dat hij water nodig heeft. Na het bewateren, merk je dat het kruid binnen een mum van tijd weer de oude is.