In vertrekhal 1 Schiphol vindt u incheckbalies 1 tot en met 8 en bijbehorend gates B, C en D. De vertrekhal biedt rolstoel-assistentie, selfservice inchecken en er is een informatiebalie aanwezig.
Zodra je op Schiphol bent aangekomen begint het met het lopen naar de juiste vertrekhal (ook wel terminal of departures). Op Schiphol heb je drie vertrekhallen, aangegeven met de cijfers 1 t/m 3. Op je boardingpass kun je zien welke vertrekhal je nodig hebt.
Vertrekhal = vertrekhal is een hal op het vliegveld waar alle vertrekkende passagiers samen komen. Het tegenovergestelde is de aankomsthal. terminal = Gebouwen waarin zich de aankomst- en vertrekhal van een vervoercentrum bevinden.
Nieuwe verbinding securitylanes Vertrekhal 1&2
Als het in Vertrekhal 1 drukker wordt kunnen reizigers ook gebruik maken van Vertrekhal 2 en andersom. Hierdoor is er voor beide vertrekhallen meer capaciteit beschikbaar.
De meeste internationale vluchten vertrekken vanaf vertrekhal 3, hoewel achterin deze vertrekhal ook budgetmaatschappijen als easyJet en Ryanair worden ingecheckt. Vluchten van KLM vind je in vertrekhal 2 en de meeste vluchten van Transavia worden ingecheckt in vertrekhal 1.
Vertrekhal 3
De airport lounges 3 en 4 bevinden zich beide in de derde vertrekhal van Schiphol. Net als de andere vertrekhallen is ook vertrekhal 3 Schiphol voorzien van rolstoel-assistentie, een selfservice check-in en een ruim aanbod van bars, restaurants, winkels en souvenirshops.
Je bagage check je in via je luchtvaartmaatschappij. Je kunt hiervoor terecht bij de incheckbalies in de vertrekhallen, afhankelijk van de maatschappij waarmee je vliegt. Ben je thuis al online ingecheckt, dan kun je bij sommige luchtvaartmaatschappijen ook gebruik maken van de selfservice bagage drop-off op Schiphol.
Schiphol was het afgelopen jaar met ongeveer 55 miljoen passagiers een van de meest drukke luchthavens binnen Europa. Alleen Londen, Parijs, Frankfurt en Istanbul hadden het afgelopen jaar meer passagiers. De vertrekhallen van Schiphol zijn daarom ook erg goed ingericht. Zijn bieden plaats voor veel passagiers.
Om te voorkomen dat je veel te vroeg in de rij staat, ben je pas vanaf 4 uur voordat je vlucht vertrekt welkom in de vertrekhal. Fijn als je hier rekening mee houdt, want zo help je mee de rijen voor de incheckbalies en de securitycontrole beter te spreiden en soepeler te laten doorstromen.
De drukste dag op Schiphol zal maandag 25 juli 2022 zijn. De weken erna zal het met name op de vrijdag heel druk worden.
Kom dan niet eerder dan 4 uur voor je vlucht vertrekt naar de luchthaven. Zo help je ons om de rijen voor de incheckbalies en securitycontrole beter te spreiden en soepeler te laten doorstromen. Eerder komen heeft geen zin, want dan is je incheckbalie of bagage drop-off nog niet open en sta je onnodig te wachten.
Nachtvluchten zijn alle vluchten die tussen 23.00 uur 's avonds en 07.00 uur 's ochtends plaatsvinden. Vliegtuigen die in deze nachtelijke uren opstijgen of landen op Schiphol kunnen de slaap van omwonenden verstoren en zorgen daarmee voor extra hinder.
Let op: De check-in balies van Transavia op Schiphol zijn te vinden in Vertrekhal 1.
Mensen die gespannen zijn, hebben de neiging steeds 'hoger' te gaan ademhalen. Blijf focussen op je ademhaling als je je onrustig voelt. 8. Zorg voor afleiding: een goed boek lezen, een spel op een tablet, naar muziek luisteren, een film bekijken, kruiswoordraadsels oplossen, praten met medepassagiers...
Houd je paspoort en e-tickets bij de hand om het incheckproces te versnellen. Als je geen ruimbagage in hoeft te checken, kun je ook bij de self-service palen op de luchthaven inchecken. Tegenwoordig kun je bij veel airlines ook online inchecken en een boarding pass uitprinten.
Als je online incheckt is de kans kleiner dat je geweigerd wordt omdat je dan al een stoel aangewezen krijgt. Passagiers die op de luchthaven inchecken lopen meer kans geweigerd te worden op de vlucht omdat de meeste stoelen dan al vergeven zijn.
De Europese luchtvaartautoriteit (EASA) adviseert passagiers en bemanning om een mondkapje te dragen op de luchthaven en in het vliegtuig. Ook als dit niet verplicht is. Mensen met een kwetsbare gezondheid wordt geadviseerd een mondkapje te dragen van type IIR of een FFP2-masker.
In P1 mag je overigens tot 48 uur blijven staan, wat je maximaal 80 euro kost (zonder reservering). Vanuit Schiphol is het natuurlijk een logisch besluit. Het was namelijk altijd druk rondom de tijdelijke parkeerplekken om iemand op te halen. En het levert het vliegveld natuurlijk ook een hoop geld op.
Beste dag om te vliegen
Vanaf vrijdag tot en met zondag is het dus drukker op vliegvelden. Ook op maandag wil het wel drukker zijn door veel zakelijk vliegverkeer. De rustigste dag om te vliegen is een dinsdag of woensdag.
Vanuit Nederland, België of Duitsland naar een bestemming in Europa, minimaal 2 uur voor vertrek. Vanuit Nederland, België of Duitsland naar een bestemming buiten Europa, minimaal 3 uur voor vertrek. Reis je met alleen handbagage en ben je al online ingecheckt? Ook dan raden we je aan om vroegtijdig aanwezig te zijn.
Als je toch je vlucht mist, moet je bewijzen dat je ruim op tijd op de luchthaven aanwezig was en hebt gedaan wat nodig was om je vlucht te kunnen halen, zoals tijdig inchecken en in de rij gaan staan. Bewaar hiervoor bijvoorbeeld je treinkaartje, of maak een foto van het moment van arriveren op de luchthaven.
Een spuitbus deodorant mag mee in de handbagage tot maximaal 100 millimeter per verpakking. Totaal mag er 1 liter aan vloeistoffen mee. Houd er rekening mee dat de douane altijd het laatste woord heeft. In de ruimbagage is het ook toegestaan om deodorant mee te nemen.
Deze medicijnen kunt u meestal zonder problemen meenemen. Let er wel op dat ze alleen voor eigen gebruik zijn. Als u tien doosjes paracetamol bij u heeft, wekt u natuurlijk de indruk dat u de medicatie meeneemt voor andere doeleinden.
Welk eten mag mee in de ruimbagage? Binnen de EU: In de EU geldt vrij verkeer van goederen (dus ook eten) en personen dus je mag ongeveer alles meenemen! Buiten de EU: Alles, behalve vlees, zuivel, eieren, vis, groente en fruit.