Mocht je iets moeten doen omdat het slachtoffer bijvoorbeeld in gevaar is of bewusteloos op de rug ligt en moet braken, beweeg het slachtoffer dan heel voorzichtig.Benader het slachtoffer, zoals altijd maar nu in het bijzonder, aan de kant van het gezicht.
Ligt het slachtoffer op de rug? Hou de luchtweg dan zo nodig vrij met een kinlift. Draai het slachtoffer alleen op zijn zij bij braken of bloedverlies uit de mond.
Leg één hand achter het achterhoofd van het slachtoffer; Leg de andere hand tegen de heup van het slachtoffer; Duw tegen de heup zodat het slachtoffer gaat kantelen naar rugligging; Vang het hoofd op en laat het zacht landen op de grond.
Hoe kun je een slachtoffer, die bewusteloos lijkt, aanspreken? Je kunt een simpele opdracht geven als: "Doe je ogen eens open" of "Kijk mij eens aan". Schudt zacht aan de schouders. Dit doe je omdat het slachtoffer iets aan het gehoor zou kunnen mankeren.
Wil een slachtoffer absoluut niet dat je iets doet, dan doe je het ook niet! Je kunt hulp aanbieden, maar niet opdringen. Voor beschutting zorgen is één van de eerste dingen die de hulpverlener kan doen. Omstanders kunnen al als windscherm dienen.
Laat het slachtoffer op de grond liggen. Raakt iemand weg? Bel of laat 112 bellen als het slachtoffer bewusteloos blijft of niet binnen twee minuten opknapt.
Gasping is een reflex van het lichaam als reactie op een laag zuurstofgehalte in de hersenen. Gasping kan er op allerlei manieren uit zien. Dat hangt ook een beetje af van hoe lang de circulatiestilstand al duurt. Het wordt vaak beschreven als een schokkende, onregelmatige en/of luid snurkende ademhalingsbeweging.
Bel 112 als het slachtoffer bewusteloos is, hevig bloedt of zichzelf niet meer normaal kan verplaatsen. Geef aan de alarmlijn goed door wat er aan de hand is en koppel het exacte adres terug aan de hulpverlener.
Bij bewusteloosheid zit een slachtoffer onderuitgezakt of ligt hij op de grond. Het slachtoffer reageert niet op aanspreken en op het schudden aan de schouders. Daarbij kunnen de ogen zowel open als gesloten zijn. Iemand die bewusteloos is voelt slap aan.
Leg de andere arm langs het hoofd in de zogenaamde 'Superman-houding', zonder de arm hoog op te tillen. Pak het slachtoffer bij schouder en heup en kantel hem of haar op de zij. Ondersteun hoofd en nek en draai het slachtoffer voorzichtig op de rug.
Leg uit aan het slachtoffer dat je zijn hoofd vast wil houden om verergering van nekletsel door beweging van het hoofd te voorkomen. Vind het slachtoffer dit goed dan kun je het hoofd vasthouden in de positie waarin het ligt. Dus niet recht leggen. Pak het hoofd vast aan de zijkant maar laat de oren vrij.
De kinlift is een EHBO-techniek die gebruikt wordt om de luchtweg van een bewusteloze open te houden. Door het toepassen van de kinlift is een zelfstandige ademhaling door de bewusteloze mogelijk. Daarnaast wordt deze techniek gebruikt om een niet-ademend slachtoffer te beademen gedurende een reanimatie.
Help het slachtoffer plat op de grond te gaan liggen. Maak knellende en warme kleding los (niet alleen rond de nek maar ook riemen en dergelijke. Leg de benen iets omhoog. Zorg voor frisse lucht.
Laat het slachtoffer plat op de grond neerliggen, eventueel met de benen omhoog. Zorg voor frisse lucht en laat omstanders afstand houden. Maak kleding los die de ademhaling kan hinderen. Leg koude kompressen of een vochtig washandje op het voorhoofd van het slachtoffer.
Als iemand in liggende positie is, kan het helpen om de benen van de patiënt omhoog te houden zodat het bloed sneller naar de hersenen stroomt. Een aanval kan er naar uitzien maar duurt kort en gaat vanzelf weer over.
Volgorde van in veiligheid brengen
Je benadert het ongeval alleen als dit veilig kan. Niemand heeft er iets aan als je zelf ook slachtoffer wordt. Ook let je op de veiligheid van de omstanders. Denk aan omstanders in de rook bij een brand of aan achteropkomend verkeer bij een aanrijding.
Leg de arm tegen de borst van het slachtoffer aan. Pak de arm met aaneengesloten vingers en duimen vast. Ga op je hurken zitten met je voeten in spreidstand aan weerszijden van het slachtoffer. Til het slachtoffer op vanuit je benen en verplaats het slachtoffer door achteruit te lopen.
Schakel altijd hulpdiensten in. Bewusteloosheid is een toestand van de hersenen waarbij iemand in een abnormale slaap raakt. Meestal ontstaat het door een klap tegen het hoofd, of door zuurstofgebrek van de hersenen of door het binnen krijgen van giftige stoffen.
Het uitgangspunt is dat de te verlenen eerste hulp (EHBO) altijd gericht moet zijn op het bevorderen van het herstel van het slachtoffer en/of het voorkomen van verslechtering van de situatie van het slachtoffer.
Je start dan zo snel mogelijk met ademhaling controleren en start wanneer nodig met reanimatie. Zie je andere letsels die je kunt behandelen, maak dan een keuze of dit noodzakelijk is. Een bewusteloos slachtoffer waarvan je de oorzaak niet kent kun je beter zo min mogelijk bewegen.