Als een hond in paniek raakt als je weggaat, is dit meer een teken dat hij scheidingsangst heeft dan dat hij van je houdt. Als een hond in zijn mand gaat liggen of accepteert dat je weggaat (oftewel: rustig blijft), betekent dit wel dat je hond van je houdt en erop vertrouwt dat je weer terugkomt.
Hoewel dit niet concreet bewijst dat honden besef hebben van het verstrijken van tijd, toont het wel aan dat de tijdsduur dat honden alleen gelaten worden, wel degelijk effect heeft op de hond. Omgevingsfactoren, 'Hoe laat ruikt het?' Naarmate tijd verstrijkt, verandert de omgeving.
Het merendeel van de honden bleek zich na een minuut nog te herinneren wat hun baasje had gedaan. Sommige dieren konden de handeling zelfs na een uur nog imiteren. Naarmate de tijd vordert, krijgen honden steeds meer moeite om zich een handeling te herinneren, net als mensen.
Honden raken van streek als je ze alleen laat
In 2013 bekeken én beluisterden onderzoekers van de Università di Milano en de University of Montreal dertig honden die zich thuis anderhalf uur in hun eentje moesten zien te redden. De helft van de honden had volgens hun baasje verlatingsangst, de andere helft niet.
Honden weten wanneer we weg gaan, we doen lichten uit, sluiten deuren, controleren sloten, pakken autosleutels, doen een jas aan, pakken de boodschappentas, kortom, we werken volgens een vast patroon. En honden reageren daar op, ze kennen ons immers als hun broekzak.
Sommige honden gaan blaffen/huilen/spullen vernielen vanuit verveling, gewenning of het feit dat ze weten dat de baas weer terugkomt als ze maar genoeg lawaai maken. Andere honden hebben last van verlatingsangst, waarbij de hond daadwerkelijk angstig is of wordt wanneer de hond zich verlaten voelt.
Verlatingsangst bij je hond is niet altijd even zichtbaar, omdat niet alle honden symptomen hebben die zo extreem zijn dat ze leiden tot verwondingen. Ook een hond die tijdens je afwezigheid onrustig rondloopt, constant jankt en/of blaft, heeft hier last van, maar dan op een minder opvallende manier.
Hoe verloopt het rouwproces van een hond? Ook je hond rouwt als één van zijn maatjes opeens wegvalt. Iedere hond rouwt anders, de één toont zichtbare symptomen van rouw terwijl de ander stilletjes zijn verdriet verwerkt. Het verschil van rouw hangt af van de onderlinge band en hoe lang de honden samen hebben geleefd.
Kauwen op je bezittingen, huilen als je weggaat, en naar de deur staren nadat je weg bent, zijn allemaal belangrijke indicatoren. Ze zullen er ook heel veel van maken dat je naar huis terugkeert; ze kunnen op je been leunen, of ze kunnen vrolijk door het huis snuffelen.
Een hond houdt namelijk wel echt van het baasje. Dit geeft hij onder ander aan door tegen je aan te komen liggen of leunen. Dit is voor honden een teken van affectie. Zelfs als hij bang is en tegen je aankomt leunen of bij je komt liggen bedoelt hij dit lief.
De grootste aanwijzing over hoe lang we weg zijn, komt van onze eigen geur. Honden hebben geleerd dat naarmate onze geur in huis na verloop van tijd vervaagt, het uiteindelijk een punt (en kracht) bereikt waarop ze weten dat we meestal terugkeren. Neem bijvoorbeeld de situatie dat je de hele dag weg bent van huis.
De voornaamste reden dat honden likken is plezier. Je hond heeft het naar zijn zin of ontmoet nieuwe mensen die met hem willen spelen. Wanneer een hond je gezicht, handen of voeten likt bij thuiskomt, is het erg waarschijnlijk dat hij blij is dat je thuis bent. “Welkom thuis en geef mij aandacht!”.
Vroeger keek je hond dus vooral naar flikkerende beelden, maar tegenwoordig kan hij de beelden net als wij in de vorm van een film zien. Kunnen honden tv kijken, zoals wij dat zien? Nee, dat niet. Honden volgen niet series of films zoals wij die volgen en begrijpen.
Honden zijn van nature sociale slapers: ze slapen graag samen en voor honden is het onnatuurlijk om alleen te slapen. Een hond komt daarom ook graag tegen je aan liggen, dit wordt ook wel contactliggen genoemd. Wat je vaak ook ziet is dat de hond op je voeten gaat liggen of dat de hond tussen de benen slaapt.
Honden likken hun soortgenoten als teken van onderdanigheid en zo krijgt het baasje, als hoofd van de roedel, vaak een gepaste tongzoen. De helft van de Nederlandse hondenbezitters kan zo'n kus wel waarderen en laat zich door hun hond in het gezicht likken.
Wetenschappers hebben aangetoond dat een hond zijn baasjes grotendeels op basis van diens gezichten herkent. Uit experimenten blijkt dat een hond zijn baasje wanneer deze het gezicht bedekt moeilijk kan herkennen.
Het is onmogelijk om echt te bewijzen of geesten bestaan en of honden ze kunnen zien als ze dat doen. Wat waar is, is dat honden dingen kunnen zien, ruiken en voelen die mensen niet kunnen.
Honden voelen zich verbonden met hun eigenaar en laten dit ook merken. Affectie kan zich onder meer enerzijds uitdrukken in liefde: verering, vriendschap, kameraadschap, verliefdheid, aantrekkingskracht, verafgoding en onderwerping. Honden hebben over het algemeen een bovengemiddeld lief en sociaal karakter.
Honden kiezen als favoriet vaak iemand met hetzelfde energieniveau en dezelfde persoonlijkheid als zijzelf. Daarnaast zijn er hondenrassen die vooral een band opbouwen met één persoon, waarbij de favoriete persoon dus ook vaak de enige persoon is.
Een hond is niet alleen een huisdier, maar ook echt onderdeel van het gezin. Heb je meerdere honden (gehad)? Uit nieuw onderzoek blijkt dat wanneer een van hen overlijdt, de hond die achterblijft ook rouwt, net als de rest van het gezin.
Verlatingsangst zorgt ervoor dat een hond bang is om alleen te zijn waardoor deze ongewenst gedrag gaat vertonen. Dit gedrag kan van alles zijn, zoals: blaffen, janken, krabben aan de deur en binnen plassen. Als je hond niet alleen kan zijn, is dit niet alleen lastig voor het baasje, maar ook voor de hond zelf.
Verlatingsangst en eenzaamheid/verveling zijn vaak de reden dat de hond begint met blaffen wanneer je weg bent. Op het moment dat een hond alleen thuis is kan hij zich onrustig gaan voelen en zal dit overgaan in een gevoel van stress.
Zet een camera neer en ga kort weg, maximaal een half uur. Je hoeft niet echt ergens heen, maar blijft in de buurt. Kijk op je telefoon al meteen mee naar je hond doet. Als je merkt dat je hond onrustig wordt, gaat blaffen of janken, ga dan meteen terug naar huis.