In het hiernamaals, zo geloofden de oude egyptenaren, diende een farao de zonnegod als schrijver. Toetanchamon verzamelde ook veel. Zo verzamelde hij ook wandelstokken hij had er zo'n 130 van alle soorten en maten.Hij hield ook van rijden met strijdwagens en deed aan zwemmen, vissen en jagen.
Toetanchamon was één van de Egyptische faraos (een soort koning), ontdekt door Howard Carter en Lord Carnarvon. Hij is niet beroemd geworden omdat hij zo'n goede farao was, maar omdat zijn graf toen het gevonden werd nog helemaal "gaaf" (ander woord voor mooi, onbeschadigd) was.
Toetanchamon als farao
Toen Toetanchamon tot farao werd uitgeroepen werd al meteen begonnen met de bouw van zijn rotsgraf. Dit gebeurde door een grote rotspartij uit te hakken in het “Dal der Koningen”, nabij Luxor. Hierna begon men met het inrichten van de grafkamer en het aanbrengen van heilige teksten op de muren.
In 1922 stuitte de Britse archeoloog Howard Carter op het graf van de Egyptische koning Toetanchamon. De vondst van de mummy met het beroemde gouden masker was maandenlang wereldnieuws. In het graf werden ruim 3000 voorwerpen gevonden die ons helpen het leven van Toetanchamon beter te begrijpen.
De farao's heersten gedurende meer dan 3000 jaar over Egypte. Het lot van het rijk hing af van de heerser, die als goddelijk werd beschouwd. Alleen via de farao kon het volk met de goden in contact treden. De farao was de handhaver van de kosmische orde, maät geheten.
Toetanchamon is niet vermoord
Volgens veel theorieën zou de kindkoning zijn vermoord. In 1968 waren er röntgenfoto's van zijn schedel gemaakt, waarop te zien was dat hij een klap op zijn achterhoofd had gekregen.
Ramses II
Ramses II liet zichzelf graag afbeelden als een machtige vorst. Hij zat 67 jaar op de troon, en behaalde vele overwinningen op het slagveld. Hij wordt dan ook beschouwd als de belangrijkste en machtigste farao die het Egyptische rijk ooit heeft gehad.
De Egyptische koning Toetanchamon stierf in een botsing met een strijdwagen. Dat is de conclusie van een groep Britse onderzoekers, die een autopsie hebben uitgevoerd op het lichaam van de farao. Bovendien werd zijn lijk per ongeluk verbrand bij het mummificatieproces.
De koning kwam aan de macht door erfopvolging. Hij werd farao omdat zijn vader het was. Het volk had niets te zeggen. Niet alle koningen waren even machtig.
De bekendste farao van het oude Egypte
In onze moderne tijd, meer dan 3000 jaar na zijn dood, groeide hij echter uit tot een van de bekendste farao's. Dat heeft alles te maken met de ontdekking van zijn ongeschonden graf in de Vallei der Koningen, in de buurt van de stad Luxor.
Daarvoor zijn hij en zijn broer uit hun dorp gehaald. De piramide wordt het graf voor de koning, farao Cheops.
Een sarcofaag (Oudgrieks: σαρκοφάγος – vleesetend) is een doorgaans stenen kist waarin menselijke stoffelijke resten worden bewaard. Het gaat hierbij specifiek om overblijfselen als gevolg van begraven en niet van cremeren. In het laatste geval is de houder van de resten een urn.
Het gouden dodenmasker van de Egyptische farao Toetanchamon staat opnieuw tentoongesteld in het Egyptisch Museum in Caïro. De voorbije maanden werd het beroemde masker gerestaureerd nadat een haastige herstelling met superlijm duidelijke sporen had nagelaten. Het masker raakte beschadigd in augustus 2014.
Cleopatra VII Philopator: de laatste Farao.
Maatkare Hatsjepsoet ('De Eerste onder de Edele Vrouwen') is na Nefertiti en Cleopatra de bekendste vrouw uit de Egyptische geschiedenis. Ze regeerde van ca. 1479 tot 1458 v.
Rond de organen van de overledene bestond een ware cultus in het oude Egypte. Na de dood werden de organen verwijderd en bewaard in canopen (kleine kruikjes), die de mummie vergezelden in het graf in de piramide. Alleen het hart en de nieren werden niet verwijderd, vanuit de overtuiging dat hierin de ziel woonde.
Toetanchamon of Toetanchaton was een farao van de 18e dynastie van het oude Egypte. Hij heette oorspronkelijk Toetanchaton; later werd om politiek-religieuze redenen zijn naam veranderd in Toetanchamon, wat zoveel betekent als: "Levend evenbeeld van Amon".
Net als veel historici denkt ook Zahi Hawass dat Akhnaton de vader was van Toetanchamon. Maar hij sluit uit dat Nefertiti, de eerste vrouw van Akhnaton, zijn moeder was. Met Nefertiti kreeg Akhnaton geen zoon, vandaar dat hij trouwde met zijn zuster, vermoedt Hawass.
De grootste, meest bepalende koning van Egypte was misschien wel Ramses II (1300-1213 v. Chr.). Met een regeerperiode van meer dan 66 jaar was hij de langst zittende farao, en mogelijk ook de oudste. Hij zou 90 jaar zijn geworden.
Een farao is de naam voor een Oud Egyptische koning. Het woord Farao betekent "man van het grote huis", waarmee de Egyptenaren het grote mooie paleis van de farao en zijn echtgenoot bedoelden.
De farao's beschouwden zichzelf als goden op aarde en daarom hielden zij zich goed schoon . De farao droeg aan de voorkant een heupschort met een driehoekig onderscheidingsteken , versierd met koningssymbolen . Daaroverheen droeg hij een hemd vormig gewaad . De koningin droeg een lange kalasiris met een gordel .
De Egyptenaren zagen de dood als een zeiltocht door de onderwereld, en schepen stonden voor het eeuwige leven. De mummie van een farao werd naar het graf gebracht met een fraai schip, dat mee het graf in ging.