Wel bekend is: Tussen neus en lippen door iets vertellen/ zeggen. Op een heel achteloze manier, net alsof het helemaal niet belangrijk is iets vertellen.
Spreekwoorden: (1914) Tusschen neus en lippen, d.i. terloops, in het voorbijgaan; eig. van spijs of drank: in den tijd dat spijs of drank zich tusschen neus en lippen bevindt.
Overschatting van zaken of eigenschappen die opvallen. Iemand iets onder de neus wrijven.
Als ineens duidelijk wordt hoe iets zit, of als eindelijk iemands ware bedoeling of karakter blijkt, is het heel gewoon om uit te roepen 'Nu komt de aap uit de mouw! ' Volgens het Groot Uitdrukkingenwoordenboek van Van Dale (2006) gaat deze zegswijze letterlijk terug op een aap die in een mouw zat.
Als iets een wassen neus is, stelt het niet veel voor. Het wordt vaak gebruikt met de bijbetekenis 'er werd gedaan alsof het heel wat was, maar het bleek niets voor te stellen'.
Iemand het vel over de oren halen betekent 'iemand ergens heel veel voor laten betalen' en ook wel 'het uiterste van iemand vragen', 'iemand uitzuigen'. Het vel en de oren in deze uitdrukking zijn van een haas. Een gevangen haas moet worden gevild voordat hij gebraden kan worden.
Spreekwoord: De schouders eronder zetten. Betekenis: Zich ergens voor inzetten. Spreekwoord: Iemand het hoofd bieden.
Het gebaar kan worden gebruikt om iemand duidelijk te maken dat hij of zij is beetgenomen, na een geslaagde grap waar iemand is ingetrapt. Een ander gebruik is om iemand te provoceren of jaloers te maken. Zo wordt een lange neus getrokken als versterking van het pronken met iets dat de ander ook graag wil hebben.
[anatomie] een orgaan dat gebruikt wordt bij de ademhaling en om te ruiken. het reukvermogen. het voorste deel van een voorwerp.
d.w.z. iemand beethebben, hem foppen; 'iemand bij het lijf nemen' (Van Dale); eig. hem bij zijn neus leiden waar men wil, hem beetnemen; oorspr. van dieren, paarden, beren, stieren, die door een neusring geleid worden.
In zijn wiek geschoten zijn betekent 'gekwetst, gegriefd of beledigd zijn'. Wiek betekent hier 'vleugel' (van een vogel).
Wie lange tenen heeft, is snel beledigd en wie op iemands tenen gaat staan, is daar de veroorzaker van. Wie zijn moedertaal beheerst, kent dat idioom. Lange tenen hebben en op iemands tenen gaan staan zijn dan ook als courante uitdrukkingen opgenomen in het woordenboek.
Een trotse houding is een juiste houding. Laat zien dat je er bent! Goed zitten is erg belangrijk om rugklachten te voorkomen.
Iemand die geen stand kan houden; iemand die zwicht onder druk van anderen.
173. Met het verkeerde (of het linker-) been uit het bed stappen, d.w.z. slecht gehumeurd zijn; zijn (zachte) hemd verkeerd aanhebben (17de eeuw); ook hij is met het linkerbeen uit het bed gestapt, dat we met een kleine variatie lezen in de Gew.
Het zit in de pen
Er wordt al gedurende kortere of langere tijd over gesproken en geschreven.
Met azijn vangt men geen vliegen.
Met onvriendelijkheid (te grote gestrengheid) bereik je niets.
Spreekwoorden: (1914) Wat het zwaarst is, moet het zwaarst wegen, d.w.z. aan het voornaamste moet het meeste gewicht toegekend worden; het belangrijkste gaat voor. Een oud spreekwoord, dat o.a. staat opgeteekend in Rein.
2433. Twee vliegen in één klap (of lap) slaan (of vangen), d.i. twee oogmerken tegelijk bereiken.
Alles over één kam scheren betekent 'alles op dezelfde wijze behandelen', 'alles volgens dezelfde norm beoordelen'. Je kunt ook iedereen over één kam scheren; dan maak je geen onderscheid tussen mensen: je behandelt ze allemaal hetzelfde. Meestal is de bijgedachte dat dit niet terecht is.