Een diepe lepel waarmee je soep opschept, wordt in de standaardtaal een soeplepel of pollepel genoemd.
Pollepel zou van 'potlepel' komen, dus een lepel waarmee je in een pot roert. Omdat de 't' van pot moeilijk uit te spreken was in combinatie met de 'l' van lepel, werd het al snel pollepel.
Een pollepel is in Nederland een lepel van hout, metaal of kunststof met een lange steel, die in de keuken gebruikt wordt om soep, saus of pap mee te roeren.
Daarnaast is een soeplepel ook een diepe lepel waarmee men soep uit- of opschept.Een dergelijke lepel wordt in de standaardtaal ook een pollepel genoemd.
1. : een diepe lepel met een lange steel die speciaal wordt gebruikt voor het opscheppen en overgieten van vloeistoffen . 2. : iets dat qua vorm of functie op een pollepel lijkt.
Een pollepel is een grote lepel met een diepe kom om soep en andere vloeistoffen mee op te scheppen en te serveren . Als je clam chowder maakt, kan het rommelig zijn om het te serveren zonder pollepel.
Een pollepel is een lepel met een lange steel die wordt gebruikt om te roeren in soep, saus of pap.Daarnaast wordt het gebruikt om eenvoudig jus op te scheppen. De pollepels zijn gemaakt van massief beukenhout en zijn daardoor hittebestendig tot 245 graden.
Gebruik pollepels voor het serveren van soepen, stoofschotels, roomgerechten, sauzen, jus en andere vloeibare producten. Gebruik portieservers (massief of geperforeerd) voor het portioneren van vaste en halfvaste producten zoals fruit en groenten, en specerijen. Lepels variëren in lengte (11", 13", 15", 18", 21") voor gebruiksgemak bij het koken of serveren .
Meestal is de lepel te klein
In recepten wordt met 1 eetlepel 15 gram of milliliter aangehouden. Maar de meeste eetlepels kunnen maar 10 tot 12 gram of milliliter aan inhoud dragen.
De oorsprong van de soeplepel gaat terug tot het midden van de 17e eeuw, toen het gebruiksvoorwerp naar verluidt werd uitgevonden door de Franse hoveling Charles de Sainte-Maure , hertog van Montausier (1610-1690). Voor die tijd doopten gasten hun individuele lepels in de soepterrine of dronken ze soep uit een gemeenschappelijke kom.
De Pollepel heeft een ruime capaciteit van 120 ml en is dus perfect voor de meest uiteenlopende gerechten en drankjes! Beide 'hoeken' van de Pollepel zijn voorzien van een gietrand, zodat je aan beide kanten vlot kunt uitschenken.
Een lepel waarmee je eet, wordt in de standaardtaal een eetlepel of soeplepel genoemd.
Porties meten
Veel spaghettilepels hebben een gat in het midden, wat gebruikt kan worden om een enkele portie droge pasta af te meten. Dit helpt bij het controleren van de porties voor het koken .
Het gat geeft namelijk aan hoeveel spaghetti je nodig hebt voor één persoon: de hoeveelheid ongekookte pastaslierten die je door het gat krijgt, is exact de portie die je per persoon nodig hebt. Een portie-lepel, hoe handig!
Het stofje zilversulfide kun je proeven én kan in grotere hoeveelheden schadelijk zijn voor je gezondheid. Door bestek loop je weliswaar geen risico om hier ernstig ziek van te worden.Toch is het beter om deze stof – waar mogelijk – te vermijden.
Bij plastic spatels moet je oppassen dat je ze niet te lang verhit. Hierdoor kunnen ze beschadigen. Bij houten spatels heb je hier minder snel last van. Bij snijplanken is het zo dat plastic en glazen snijplanken makkelijker goed schoon te krijgen zijn dan houten snijplanken.
Typische Amerikaanse soeplepels zijn 6 oz, wat overeenkomt met een "kop" soep . @Jan Doggen eigenlijk, als het een modern receptenboek is, denk ik er twee keer over na voordat ik het koop als het zo rijk is aan ijzer. Dat was geen soeplepel, dat was mijn mes!
Wat is het verschil tussen een koffie- en een theelepel? Theelepels zijn meestal iets kleiner dan koffielepels en hebben vaak een wat korter handvat. Tegenwoordig worden beide termen echter door vaak elkaar gebruikt.
Een el is de afstand van de punt van de elleboog tot het topje van de middelvinger, dat is dus ongeveer 44 cm. Deze el wordt ook wel de el 'naar de oude maat' genoemd, zoals te lezen is in 2 Kronieken 3:3. Meestal wordt er in de Bijbel gerekend met een el die ongeveer 52 cm was.
Een pollepel is een grote lepel met een diepe, ronde kom (inhoud 118-173 ml). Hij is ontworpen als het perfecte keukengerei voor het serveren van vloeibare gerechten zoals soep, stoofschotels, jus, saus en zelfs vruchtenpunch .
Een sleuflepel is een lepelwerktuig dat wordt gebruikt bij het bereiden van voedsel. De term kan worden gebruikt om elke lepel te beschrijven met sleuven, gaten of andere openingen in de kom van de lepel die vloeistof doorlaten terwijl de grotere vaste stoffen bovenop worden bewaard.
Opscheplepel. Een opscheplepel of sleef is een grote lepel die wordt gebruikt om voedsel, met name soep en brijpap, mee op te scheppen.
Soeplepel. Ook wel pollepel genoemd. Met deze lepel dien je binnen een handomdraai jouw soep op. Vaak heeft de lepel een inhoud van 150 ml.
Houten keukengerei: pollepels, spatels en slacouvert
Eén manier om dit soort vlekken te verwijderen is om het voorwerp meteen af te wassen met heet water en zeep. Voor agressievere vlekken gebruik je de citroen-zout methode. (Hierover later meer!) Soms gaan die vervelende vlekken er gewoon niet uit.
Net zoals houten lepels kan je houten snijplanken en borrelplanken beter niet in de vaatwasser doen. Door het hete water en de hete lucht kunnen de planken vervormen of zelfs barsten.