Onder onroerend goed vallen woningen, (bedrijfs)panden, fabrieken en alle bijbehorende grond, Het is dus een woord voor grond met het pand en de inhoud van de panden. Denk hierbij aan wc, keuken of ramen. Het gaat om niet-verplaatsbare objecten die dus ook onder het onroerende goed valt.
Onder roerende goederen wordt verstaan: alle zaken die zichzelf verplaatsen of verplaatst kunnen worden, mits ze niet aan een stuk grond of gebouw vastzitten. Deze goederen kunt u dus optillen en/of verplaatsen. Hierbij kan gedacht worden aan meubilair, inboedel en dieren.
Vastgoed, ook onroerend goed of onroerende zaak genoemd, omvat de grond en de gebouwen (opstal) op deze grond. De term vastgoed of onroerend goed verwijst naar het niet-verplaatsbare karakter van deze goederen. De term 'goed' of 'zaak' verwijst naar het materiële karakter.
De roerende zaak is een zaak die niet vastzit in de grond of met een onroerende zaak (zoals een woning of ander bouwwerk) is verbonden. Bijvoorbeeld een auto, fiets of meubels. Het tegenovergestelde van een roerende zaak is een onroerende zaak.
In een eenvoudige versie van de juridische definitie: onroerend zijn de grond, ook planten en struiken, en alle zaken die 'duurzaam met de grond verenigd zijn', zoals het huis zelf en bijvoorbeeld de douche (bestanddeel van het huis) die daar in gebouwd is.
Onderscheid roerend-onroerend
Onroerende goederen zijn uiteraard gronden en de constructies en de beplantingen die erop staan. Ook de bijhorigheden voor de afwerking van een onroerend goed, bijvoorbeeld leidingen, buizen, deuren, wastafels, ... worden aanzien als onroerend.
De onroerende zaken (zo bijvoorbeeld goederen die onroerend zijn geworden omdat ze 'vastgemaakt' zijn in het huis) moet hij laten staan. Wat hij mag meenemen zijn bijvoorbeeld de verlichtingsarmaturen die niet echt verankerd zijn in het gebouw, lusters en staande lampen.
[appellant] stelt onder verwijzing naar artikel 3:3 BW dat roerende zaken alle zaken zijn, die niet onroerend zijn en volgens hem valt daaronder ook geld.
Conclusie. Een waterwoning zonder zelfstandig drijfvermogen, bevestigd aan stabilisatiepalen en waarvan de constructie bestemd is om te drijven en drijft is een roerende zaak.
De levering van roerende zaken, niet-registergoederen is geregeld in art. 3:90 lid 1 BW: „De levering vereist voor de overdracht van roerende zaken, niet-registergoederen, die in de macht van de vervreemder zijn, geschiedt door aan de verkrijger het bezit der zaak te verschaffen.”
Bij een inbouwkeuken waarbij de inrichting en constructie van de keuken of afgestemd op de keukenapparatuur zodat deze één geheel vormen, zijn normaliter onroerend. Losse keukenapparatuur is normaliter roerend. Als een kurkvloer niet kan worden verwijderd zonder 'schade van betekenis' dan is deze normaliter onroerend.
Wanneer onroerend? Een stacaravan is onroerend als: De stacaravan, chalet of vakantiehuis duurzaam met de grond verbonden is. Hiervan is sprake als de stacaravan of het recreatieonderkomen naar aard en inrichting bestemd is om duurzaam ter plaatse te blijven.
In de wet is het onderscheid tussen roerend en onroerend vastgelegd: Onroerend zijn de grond, de nog niet gewonnen delfstoffen, de met de grond verenigde beplantingen, alsmede de gebouwen en werken die duurzaam met de grond zijn verenigd, hetzij rechtstreeks, hetzij door vereniging met andere gebouwen of werken.
Een tuinhuis is namelijk net als je woning onroerend goed en kan je dus meefinancieren met een hypothecaire lening.
Een kachel is in principe een roerend goed, maar omdat ze in het gebouw ingewerkt is, wordt het onroerend. Als de kachel niet meer verplaatsbaar is, heeft de koper gelijk.
Zaken als inbouwapparatuur, de cv-ketel en een tegelvloer zitten vast aan het huis en kun je niet verwijderen zonder het huis te beschadigen. Daarom vallen ze onder onroerende zaken. Onroerende zaken horen altijd bij de verkoop. Roerende zaken zijn spullen die niet aan het huis vastzitten.
Onroerende zaken worden ook wel onroerende goederen genoemd. Een onroerend goed is de grond en het gebouw dat op de grond staat. Het gaat hier dus om het gehele huis, ook wel vastgoed genoemd. En alle zaken die dus aan dit onroerend goed vast zitten horen erbij.
Schip is een roerende zaak
In dat kader verwijst de Hoge Raad naar zijn eerdere uitspraak (HR 15 januari 2010, LJN BK 9136) waarin de Hoge Raad overwoog dat een schip in het algemeen een roerende zaak is.
07/13305 (ECLI:NL:HR:2010:BK9136), volgt dat een schip, zijnde een zaak die bestemd is om te drijven en drijft, in het algemeen een roerende zaak is, maar dat een schip zowel via de daaronder gelegen bodem als via de oever duurzaam met de grond verenigd, en dus onroerend kan zijn.
Neem bijvoorbeeld de vloer. De vloer valt onder roerende zaken als deze makkelijk verwijderd kan worden zonder daarbij de woning te beschadigen.
Onroerende zaken zijn de grond, de nog niet gewonnen delfstoffen, de met de grond verenigde beplantingen, alsmede de gebouwen en werken die duurzaam met de grond zijn verenigd, hetzij rechtstreeks, hetzij door vereniging met andere gebouwen of werken. Roerende zaken zijn de zaken die niet onroerend zijn.
De inrichting van een woning valt onder de zogenaamde 'roerende zaken'. Dit zijn zaken die niet standaard bij de (ver)koop horen, omdat ze niet nagelvast zitten aan het huis. Denk hierbij onder meer aan zaken als gordijnen, witgoed en kasten.
Dat de koper de notaris betaalt, betekent niet dat je als verkoper helemaal geen notariskosten hebt. De koper betaalt de kosten die nodig zijn om eigenaar van de woning te worden, zoals de overdrachtsbelasting en de notaris- en Kadasterkosten voor het opmaken van de akten.
In de meeste gevallen wordt een woning schoon en leeg opgeleverd met uitzondering van de op de roerende zakenlijst vermelden zaken die staan onder achterblijven. Ook de spullen die door de kopers zijn overgenomen mogen achterblijven. Check ook alle kastjes of alles eruit is.
Ga nog even langs. Ga vervolgens vlak voor het verlijden van de notariële akte samen met de verkoper langs in het verkochte pand. Je kan dan vaststellen of de woning wel leeg is en je kan meteen de meterstanden opnemen. Is de woning niet leeg dan kan je de overeengekomen vergoeding opeisen.