Als iemand 'hou je waffel! ' of 'houd je waffel dicht! ' roept, wordt je geacht je mond te houden. De kreet is reeds in de zeventiende eeuw in die betekenis wijdverspreid in Nederland.
Weet je waar het woord "wafel" vandaan komt? Het komt van het Oudfranse woord “guafre”, dat in het Oudengels vertaald werd als “wafla”. En zo wordt het voor het eerst in de boeken vermeld! De eerste wafelijzers met het honingraatpatroon werden door ambachtslieden gecreëerd.
waf·fel (de; v(m); meervoud: waffels) 1(informeel) mond: hou je waffel!
Hoe lang zijn wafels Houdbaar? Zijn de wafels nog in een verpakking, dan kun je deze het beste tot aan de te gebuiken tot datum bereik bewaren. Is de wafel niet verpakt, dan moet je deze binnen 1 tot 2 dagen opeten. Als je de wafels niet op eet, dan kan het zijn dat de wafels slecht en droog worden.
Wafels kan je perfect invriezen. Laat ze eerst afkoelen en doe ze in sluitbare plastic zakjes alvorens je ze in de diepvriezer steekt. Wil je de diepgevroren wafels opeten? Verwarm ze in de magnetron of in de broodrooster.
Vermoed wordt dat het woord van het begrip "weven" afstamt. Het woord werd voor het eerst in 1450 genoemd. Aangezien de vergelijkbare vormen in andere talen (Duits: Waffel, Engels: waffle, Frans: gaufre, Pools: gofr) pas eeuwen later beschreven werden, is het woord oorspronkelijk afkomstig uit het Germaans taalgebied.
De wafel is in 1839 door Maximilien Consael (Max) op de kermis in België geïntroduceerd. Het was zijn insteek om een rondreizende kraam te beginnen en vers gemaakte gebak op kermissen te verkopen. Sindsdien heeft de wafel een ware evolutie gekend en zijn er vele variaties op bedacht.
1735 – Het woord 'Waffle' met 2 maal de letter F wordt voor het eerst in het Engels gedrukt. Midden 1700 – Volgens de legende werd de Luikse wafel in België uitgevonden door de kok van de Prins van Luik, die origineel een brioche wou maken met stukjes suiker. Dus ook wel de befaamde suikerwafel genoemd.
Oorspronkelijk hadden siroopwafels een diameter van ongeveer 10 centimeter, maar inmiddels zijn ze verkrijgbaar met diameters van 5 tot 25 centimeter. Stroopwafels worden ook verwerkt in ijs en andere lekkernijen.
Een pennywafel is een rechthoekige wafel met een laag chocola. De oorspronkelijke betekenis van pennywafel zal je wel letterlijk moeten nemen: een pennywafel was een wafel die een penny kostte. Een penny is een Engels muntje. In 1954 verschijnt het woord pennywafel in krantenadvertenties.
In tegenstelling tot de Brusselse wafel is de Luikse wafel ovaal van vorm, met onregelmatige randen, en bestaat hij traditioneel uit 24 gaatjes (d.w.z. een opdruk van 4 x 6). Hij wordt gemaakt met parelsuiker (een Belgisch ingrediënt) waardoor de wafel karamelliseert en knapperig wordt.
Een Luikse wafel, ook wel suikerwafel of Gaufre de Liège genoemd, is een Belgisch gerecht, dat zijn oorsprong vindt in de Belgische stad Luik (Frans: Liège).
Mensen kregen steeds meer te besteden en dus konden ze zich de koekjes veroorloven. Het heeft Amersfoort in ieder geval geen windeieren gelegd, Pennywafels, Frou Frou en Lange Vingers zijn bedacht in koekfabriek Meursing.
Wafel = Een wafel is een plat, in een wafelijzer gemaakt, gebak. Een wafel wordt gemaakt van een beslag van bloem, melk en eieren, dat in een wafelijzer wordt gebakken.
Een volwassen vrouw heeft gemiddeld 2.000 kcal per dag nodig, een volwassen man 2.500. Werk je meer calorieën naar binnen dan je verbrandt, dan slaat je lichaam dat op als vet: je komt aan.
In 1 grote (165 gram) banaan zit: 152 kcal energie. 0,5 gram vet. 0,2 gram verzadigd vet.
Er zitten 411 kilocalorieën in 1 stuk (90 gram) luikse wafel met chocolade.
Het beslag voor een Brusselse wafel maak je van ei, boter, melk en bloem, maar zonder suiker en gist. Om de wafel toch luchtig te maken, klop je het eiwit goed op. In het deeg van een Luikse wafel zit wel gist, en lekker veel parelsuiker. Het is veel dikker en is daarom geen beslag maar deeg.
Beste wafelijzer voor Luikse wafels: Princess 112536. Luikse wafels worden gemaakt met een beslag waarin héél veel suiker zit. Daarom is het beste wafelijzer voor dit type dessert er eentje die makkelijk te poetsen is. Warme suiker is namelijk heel stroperig en plakt vast aan je toestel.
Een gevuld wafelijzer moet je meteen omdraaien. Dan kan het deeg zich in de vorm verspreiden en heb je een mooie wafel zonder ontbrekende hoekjes en kantjes.
Beste professionele: Tefal XL King Size
De Tefal 4 in 1 King-Size is een professioneel wafelijzer voor mensen die wafels van uitstekende kwaliteit willen bakken. Aan de hand van een uitklapbare handgreep kun je de wafels eenvoudig omdraaien. Dit is belangrijk om tot een mooi bakresultaat te komen.
Opwarmen in de microgolf: 10 sec op 1000 watt langs beide kanten Brusselse en Luikse wafels mag men bewaren in de diepvries. Als je ze koud wil eten is dit niet nodig. opwarmen in de oven: 3 a 4 minuten op 180 graden. Vanillewafels kunnen ook bewaard worden.
Voor een gewone wafel met suiker betaal je ongeveer 5 euro. Per extra topping moet je zo'n 1,5 euro erbij rekenen.