Volwassen zijn, betekent dat je niet langer achterover leunt en wacht tot je iets overkomt. In plaats daarvan stap je uit je comfortzone en maak je dingen mogelijk.
een leeftijd bereikt hebbend waarop men volgroeid en onafhankelijk kan zijn.
Je bent meerderjarig en volwassen voor de wet. Nu mag je in principe alles wat volwassenen mogen: Je hebt stemrecht en mag dus stemmen bij de verkiezingen.
Ze luisteren echt, zijn echt aanwezig en zijn creatief. Daarnaast zijn ze goed voor zichzelf en hun omgeving. Ze accepteren zichzelf, hun leven en – heel belangrijk – anderen voor wie en wat ze zijn. Volwassenheid komt soms met de jaren.
Emotionele volwassenheid verwijst naar ons vermogen om met ons eigen gedrag en emoties op een effectieve manier om te gaan. Het geeft je de mogelijkheid om te begrijpen: Hoe wij als mens functioneren. Wat voor gedrag er van ons wordt verwacht.
Emotioneel gezonde volwassenen zorgen voor zichzelf en zorgen voor jou. Dit betekent dat ze voor hun fysieke gezondheid zorgen, geen alcohol of marihuana gebruiken om te vluchten, maken ze gezonde voedingskeuzes, nemen ze genoeg rust en zijn ze ook afgestemd op hun eigen emotionele behoeften.
Kenmerken emotioneel onvolwassen gedrag
Je toont je niet graag kwetsbaar en schaamte wil je vermijden. Je ergert je continu aan anderen. Weigeren te bekennen dat je zelf ook iets fout hebt gedaan. Niet openstaan voor het leren van nieuwe dingen.
Wat is een ander woord voor volwassen? Andere woorden voor volwassen zijn degelijk, meerderjarig, uitgegroeid en volgroeid.
Vanaf die dag mag je stemmen, zelfstandig rijden als je een rijbewijs hebt, drank en wiet kopen, een bankrekening openen, geld lenen, een woning kopen en zelfs minister-president worden. Vanaf je 21ste verandert er niet meer zoveel.
Volwassenheid is een breder begrip dan meerderjarigheid. Volwassenheid geeft aan dat men over de fysieke en psychische capaciteiten beschikt om zelfstandig te kunnen functioneren in de samenleving. Meerderjarigheid duidt op een duidelijke juridische grens, die bij het bereiken een bepaalde leeftijd overschreden wordt.
Een kind mag vanaf zijn 12e verjaardag dus niet zelf kiezen waar hij/zij gaat wonen of hoe vaak hij/zij naar de andere ouder gaat. Pas vanaf het moment dat een kind volwassen is, vanaf zijn/haar 18e verjaardag, mag een kind zelf keuzes maken.
Als iemand 18 jaar of ouder is, is hij meerderjarig. Volgens de wet ben je dan ook handelingsbekwaam. Dit betekent dat je zelfstandig rechtshandelingen mag verrichten. En je bent ook verantwoordelijk voor die rechtshandelingen: je mag dingen kopen, een contract afsluiten, geld lenen, trouwen, scheiden etc.
Twen = 1) Een goede twintiger 2) Goede twintiger 3) Iemand tussen 20 en 29 jaar 4) Jong volwassene 5) Ontwikkelingsstadium van de mens 6) Persoon die twintig tot negenentwintig jaar oud is 7) Persoon van twintig tot dertig jaar 8) T...
van mnl. volwassen 'volgroeien' zoals in die wiuere doit den gienen dar si af kuomen is. er si volwast 'de adder doodt degenen van wie hij afstamt nog voor hij volgroeid is' [1270-90; VMNW], gevormd uit → vol 'tot het einde' en → wassen 2 'groeien'.
Praat met de persoon.
Benoem het gedrag dat onvolwassen is en welke effecten het op jou heeft. Bijvoorbeeld: 'Het wordt me te veel als je niet meer meehelpt in huis. Zou je me alsjeblieft elke week willen helpen?' Geef de persoon dan elke dag specifieke dingen die hij/zij kan doen om te helpen.
mature bijv. nw.
Hij is erg volwassen voor zijn leeftijd. He is very mature for his age.
als trefwoord met bijbehorende synoniemen: omslag (zn) : bedekking, boekomslag, cover, kaft, omkleedsel, stofomslag.
Ga dus ontdekken wie jij écht wilt zijn en hoe jij je wilt gedragen door jezelf in elke situatie, waarbij jij je ongemakkelijk voelt en niet weet hoe jij je moet gedragen, opnieuw jezelf de vraag stelt: “Hoe wil ik mij gedragen?”, en daar vervolgens gehoor aan geeft.
Het lijkt alsof de medewerkers er helemaal niet toe doen. Ze kunnen hun goddelijke gang gaan zonder dat iemand er ook maar echt iets aan doet. Alsof ze uitproberen hoever ze daarin kunnen gaan voordat iemand 'stop' zegt. Iemand die paaltjes slaat, hun gedrag begrenst.
Slachtoffers van emotionele verwaarlozing en mishandeling hebben meer moeite om veilige, gezonde en liefhebbende relaties met anderen aan te gaan en kampen met een negatiever zelfbeeld. Ze zijn extra gevoelig voor sociale dreiging, uitsluiting en afwijzing.
Als je emotioneel gezond bent, betekent het niet dat je niet te maken krijgt met tegenslagen of moeilijkheden. Het gaat meer om de houding, gedrag en het gevoel waarmee je handelt. Net zoals je goed voor je lichaam zorgt, is het ook belangrijk dat je je emotionele gesteldheid de nodige aandacht geeft en onderhoudt.
Kinderen en jongeren krijgen soms te maken met ingrijpende veranderingen, trauma's of moeilijke (thuis)situaties. Als ze daar problemen van ondervinden, of als dit invloed heeft op hun gedrag, spreken we van sociaal- emotionele problemen of gedragsproblemen.