Maar sommigen krijgen er elke nacht mee te maken. Vaak gaat het om terugkerende nachtmerries. Hoewel nachtmerries vooral voorkomen bij kinderen met een leeftijd tussen 3 en 6 jaar, zijn er ook volwassenen die er slecht door slapen. Mogelijke oorzaken zijn stress, spanning, medicijnen, koorts, zwangerschap of trauma …
Een nachtmerrie kan worden gezien als een signaal dat iets wil zeggen. Het komt vaak voor dat een nachtmerrie een terugkerende droom wordt: het signaal wordt dan als het ware steeds 'sterker' en wil gehoord worden. Vergelijk dit principe met een wekkeralarm dat steeds langer 'aanslaat'.
Een nachtmerrie ontstaat wanneer u vervelende dingen verwacht. Iemand kan bijvoorbeeld een negatieve emotie hebben als die gaat slapen, bijvoorbeeld stress. Mensen die gestrest zijn overdag hebben vaker vervelende dromen. Deze emotie wordt dan omgezet in negatieve gebeurtenissen.
Iedereen kan last krijgen van nachtmerries. Naar schatting heeft ongeveer 2% tot 5% van de volwassenen meer dan 1 keer per week een nachtmerrie. Mensen met een psychische stoornis hebben veel vaker regelmatige nachtmerries. Ongeveer 30% heeft hier last van.
Sommige onderzoeken en speculaties stellen dat slechte dromen een positieve invloed hebben op je psyche. Nachtmerries zouden een boost geven aan je creativiteit en je helpen bij het verwerken van psychologische stress, vooral wanneer ze gerelateerd zijn aan een stressvolle of traumatische gebeurtenis.
Een nachtmerrie kan zowel bij kinderen als bij volwassenen voorkomen. Bij kinderen komt het vooral veel voor bij kinderen tussen de leeftijd van 3 en 6 jaar. Zowel jongens als meisjes kunnen last hebben van een nachtmerrie, het lijkt vaker voor te komen bij meisjes dan bij jongens.
Pak je stress aan
Probeer daarom je stress onder controle te krijgen, vooral vlak voordat je gaat slapen. Kies er bijvoorbeeld voor om mindfulness-oefeningen te doen of lees een boek om tot rust te komen voor het slapengaan, dan is de kans minder groot dat je door nachtmerries wordt geteisterd die nacht.
“De meest intense dromen komen voor tijdens je REM-slaap. En die slaap maakt je eigenlijk niet moe, maar net meer uitgerust. Als je niet in je REM-slaap raakt daarentegen, kan je je overdag moe en uitgeput voelen.”
Een graad minder dan een nachtmerrie is een nare droom en deze droom kan angstaanjagend zijn. Het grootste verschil tussen een nare droom en een nachtmerrie is dat je bij een nare droom meestal doorslaapt.
Als deze signalen de prefrontale cortex van de hersenen bereiken – en zich 'mengen' met ons geheugen' – ontstaat er een droom. Volgens deze theorie hebben dromen geen diepere betekenis en kunnen ze hoogstens een beeld geven van onze herinneringen.
Wanneer je regelmatig droomt, ben je relatief lang in een diepe slaap. Dat is meestal een goed teken, omdat je daarmee minder kans hebt op een slaaptekort. Omdat je vooral droomt in je REM-slaap, zijn dromen een goede indicator van een gezonde nachtrust!
Neem de controle terug. Ook als je probeert zo weinig mogelijk aandacht te schenken aan de nare droom, kan het zijn dat hij toch weer opduikt in je gedachten, terwijl je hier niet op zit te wachten. Wat je dan kunt doen, is de touwtjes in eigen handen te nemen. Je herhaalt je droom, maar maakt er een positief einde aan ...
Ook veranderingen in je leven, zoals verhuizen, kan stress met zich meebrengen waardoor je eng kan dromen. Daarnaast tonen overige onderzoeken aan dat persoonlijkheid, depressie, temperatuur, geur en iemands eetpatroon ook van invloed kunnen zijn. Nachtmerries kun je dus niet voorkomen met een duidelijke methode.
Ga even het bed uit
Doe even wat anders en zorg dat je niet meer met die droom bezig bent. Je hersenen zijn nu al meer wakker en zullen nu minder snel weer terug gaan naar die vervelende droom. Zorg wel dat je niet al te veel prikkels krijgt want anders kun je daarna niet meer slapen.
De hersengebieden die getriggerd worden door angst in een droom, zijn bij een confrontatie met een angstaanjagende situatie in het echt minder actief. En het hersengebied dat levensechte situaties beoordeelt, reageert dan ook sterker.
Dromen over dood gaan of vermoord worden. Hier is het vooral belangrijk om stil te staan bij de manier van je dood. Een vredige dood duidt er bijvoorbeeld op dat je vrede hebt met een bepaalde verandering in je leven. Onthoud dat “de dood” het ultieme symbool van verandering is.
Als je in deze tijdsperiode wakker wordt, kan dat een indicatie zijn van frustraties, negativiteit of woede. Tijdens deze uren zijn je longen hard aan het werk om je lichaam van voldoende zuurstof te voorzien. Als je nu wakker wordt, is dat een teken dat je ademhaling niet helemaal vlotjes verloopt.
Slaap en ontspan voldoende. Altijd moe wakker worden heeft vaak te maken met een gebrek aan kwalitatief goede slaap. Dat komt in veel gevallen door stress, waardoor het niet lukt om je voor het slapen gaan echt goed te ontspannen. Ruim daarom meer tijd voor ontspanning in, bijvoorbeeld in de vorm van yoga of meditatie.
Nachtmerries door stress en angst
Nachtmerries komen dikwijls voor in een periode waarin je veel stress hebt. Misschien ben je gespannen omdat je te veel werk hebt. Of misschien ben je bang omdat er te veel van je verwacht wordt. Faalangst en onzekerheid kunnen in dat geval zeker leiden tot 'slechte dromen'.
Iemand die aan nachtangst lijdt schrikt wakker, heeft een angstig gevoel en maakt een verwarde indruk. Soms gaat het plotseling wakker worden gepaard met een schreeuw. Meestal treden deze aanvallen op tijdens de diepe slaap, in de eerste helft van de nacht. Nachtangst komt meer voor bij kinderen dan bij volwassenen.
Bij een lucide droom is de dromer zich ervan bewust dat hij droomt, en kan hij ook keuzes maken. Je droomt wel verder, maar je kijkt anders tegen de droom aan, omdat je weet dat die los staat van de realiteit. De kenmerken van een lucide droom: Je weet dat je droomt.
We weten het niet precies wat de oorzaak van nachtangst is, maar net zoals het verschijnsel slaapwandelen hebben nachtangsten iets te maken met diepe non- REM slaap. Bovendien hebben nachtangsten een sterke erfelijke factor.
Probeer een regelmatige slaapritme aan te houden. Ga elke dag op ongeveer dezelfde tijd naar bed en sta op ongeveer dezelfde tijd op. Drink voor het naar bed gaan geen koffie, alcohol of andere cafeïnehoudende drank, zoals cola en energiedrinks. Vermijd ook (zwaar) eten 's avonds.
Nachtangsten duren vaak tussen de 5 en 25 minuten. Je kind is ontroostbaar tijdens een nachtangst. Zweten en een verhoogde hartslag zijn niet ongewoon tijdens een nachtangst. Nachtangsten komen voor tijdens NON-REM slaap (als je kind uit de diepe slaap komt).