Een cirkel met een W erin staat voor nat reinigen, wanneer er een kruis door dit symbool staat op het wasetiket van je kleding dan kan je deze kleding alleen stomen.
Aan de stippen in het pictogram kun je zien op welke temperatuur je de was mag drogen. 1 stip staat voor een lage temperatuur en 2 stippen voor een hoge temperatuur. Een kruis door het symbool betekent dat je het kledingstuk niet in de wasdroger mag drogen.
Wasvoorschriften (of: waslabels) geven informatie over op welke temperatuur je jouw textiel kunt wassen en welk wasprogramma je kunt gebruiken. Daarnaast staat op het wasetiket ook of je je was kunt drogen en/of strijken of dat je was alleen chemisch mag worden gereinigd.
Een kruis in het vierkant is het symbool voor de droger. Het laat zien of je je kleding in de droger mag stoppen. Wanneer het symbool is doorgestreept, moet je je was ophangen om het door de lucht te laten drogen.
Een cirkel met een W erin staat voor nat reinigen, wanneer er een kruis door dit symbool staat op het wasetiket van je kleding dan kan je deze kleding alleen stomen.
Te veel wasmiddel kan de kleding aantasten. De zeep wordt niet goed uit de kleding gespoeld, daardoor gaan de kledingstukken stinken. Daarnaast is het gebruik van te veel wasmiddel niet goed voor de wasmachine. Er kan 'vetluis' ontstaan, waardoor de kleding ook gaat stinken.
In kleding die niet gewassen mag worden in de wasmachine of met de hand vind je meestal het rondje of de rondjes met A of P erin. Dit betekent dat je het naar de stomerij kunt brengen om het te laten reinigen. Meestal betreft het colberts, pakken en chique jurken.
Indien u wilt voorkomen dat uw kleren door het wassen snel vaal worden, heb ik een tip van oma Erna: Draai ieder kledingstuk op links ( van buiten naar binnen) en geniet langer van de mooie kleuren.
Niet alles wat je moet weten over de was is in een symbool terug te vinden. Zo bestaan er geen niet-centrifugeren-symbool of geen-wasverzachter-symbool. Meestal wordt dit in tekst aangegeven op het waslabel. Tip: knip dus niet meteen na aankoop het etiket uit je kleding, maar kijk goed wat er precies op staat!
Bonte was: gekleurd wasgoed. Witte was: wit wasgoed. Donkere was: zwart en grijs wasgoed.
Liggend drogen
De beste manier om deze te drogen is dan ook liggend. Leg het kledingstuk op een vlakke ondergrond en duw het overtollige water eruit, vervolgens leg je het kledingstuk best op een handdoek en rol je deze even op zodat er nog wat extra water uitkomt.
Wassen op 30°C (of kouder)
Op deze temperatuur was je wasgoed dat niet erg vies is. Deze lage temperatuur is geschikt voor gezonde mensen, zonder lagere weerstand of allergieën. Lichte vlekken kun je eventueel behandelen met een vlekkenmiddel voordat het in de wasmachine gaat.
Is de was toch te lang blijven zitten en stinkt hij enorm, dan valt dat ook simpel op te lossen. Draai gewoon een nieuw programma op 60 graden - een korte was is meer dan voldoende - en alles komt wel weer goed. Reinig vervolgens ook de wasmachine met wat soda, of met een portie Onderhoudsmonteur van HG.
Wat is Wasgeurtje precies? Wasgeurtje is een heerlijke parfum voor uw was, waarvan de ingrediënten rechtstreeks uit Italië komen. De parfum kunt u het beste zien als een extra toevoeging naast de bestaande wasmiddel en wasverzachter die u al gebruikt.
Om ervoor te zorgen dat je kleren langer mooi blijven, draai je ze binnenstebuiten voor het wassen. Dit is essentieel voor spijkerbroeken en donkere broeken om te voorkomen dat ze vervagen. Ook kledingstukken met een print of borduursel kun je het beste binnenstebuiten wassen.
Witte was is dus alle witte was en alle heel lichtgekleurde was. Zacht blauw, pastelkleurtjes en licht beige of lichtgrijs mag je bij de witte kleding voegen. Sorteren op kleur is heel belangrijk.
In de meeste gevallen kun je ondergoed dus op 30 graden wassen. Is het echter nodig om 'hygiënisch schoon' te wassen (bijvoorbeeld door bovenmatige tekenen van gebruik), dan is 60 graden de beste keuze. Check wel altijd even het wasvoorschrift in je ondergoed.
Hangend drogen of uit laten druipen in de schaduw
Het droogsymbool met een verticale streep en een driehoek in de linkerbovenhoek betekent dat je je wasgoed aan een lijn in de schaduw moet hangen om te drogen. Twee verticale strepen houden in dat je het kledingstuk moet laten uitdruipen aan een waslijn in de schaduw.
Dry cleaning is het reinigen zonder water. Tijdens dry cleaning wordt een speciaal middel toegevoegd tijdens het proces. Door dit middel wordt het vuil opgelost tijdens de behandeling in een dry cleaner.
Hou de trommel van je wasmachine zo droog mogelijk
Haal de natte was er dus gelijk uit na het einde van het wasprogramma. Laat het deurtje ook openstaan als je de wasmachine niet gebruikt. Zo kan de vochtige lucht er beter uit.
Het enige wat je nodig hebt om je was weer heerlijk te laten ruiken, is een beetje gedistilleerde witte azijn. Doe hier een klein beetje van in de vakje waar je normaal je wasverzachter doet. Je gebruikt het dus in plaats van je wasverzachter. Je was zal vervolgens heerlijk ruikend uit de trommel komen.
Azijn verwijdert kalk uit het water. Dit ontkalkte water zorgt voor zachtere kleding en minder kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn als wasverzachter gebruiken. Hoeveel azijn je gebruikt, hangt af van de hardheid van het water.