Glutamaat kan aan producten toegevoegd zijn als smaakversterker en is verantwoordelijk voor de hartige 'umamismaak' van voedingsmiddelen als vlees, vis, kaas, champignons en hartige snacks. Binnen de groep glutamaat heb je glutaminezuur (E620) en glutamaten (E621 tot en met E625).
Bijwerkingen van E621
Er zijn veel mensen die verklaren hoofdpijn, duizeligheid, hartkloppingen,buikpijn , hoge bloeddruk, eczeem, astma, slapeloosheid, allergieën en hyperactiviteit te ondervinden als ze producten gebruiken met daarin E621.
E621. Veruit het beruchtste E-nummer is smaakversterker E621 (mononatriumglutamaat). Op internet worden er verschillende horrorverhalen over gedeeld. Het zou bijvoorbeeld verslavend zijn of hartkloppingen veroorzaken.
E621 wordt gemaakt van het aminozuur glutamaat. Dit is één van de meest voorkomende aminozuren in voeding en zit in meer of mindere mate in vrijwel alles dat je eet. Kaas, sojasaus, tempeh, tomaten, paddenstoelen, pinda's en moedermerk zijn voorbeelden van voedingsmiddelen die van nature veel glutamaat bevatten.
Er is een hoop controverse rond E621, ofwel MSG, vetsin of glutamaat genoemd. Het e-nummer E621 is een voedseladditief dat wordt gebruikt om de smaak te verbeteren. Er wordt beweerd dat E621 allerlei gezondheidsklachten kan veroorzaken, waaronder hoofdpijn en astma (bron).
Zo hebben onze Franse collega's inmiddels al 327.000 handtekeningen opgehaald tegen de additieven E249 (kaliumnitriet), E 250 (natriumnitriet), E251 (natriumnitraat) en E252 (nitraat) kalium in vlees dat potentieel kankerverwekkend kan zijn.
E211 – Natriumbenzoaat
Natriumbenzoaat is een conserveermiddel dat bacteriën, gisten en schimmels doodt in zure producten zoals vruchtendranken. Er zijn aanwijzingen dat natriumbenzoaat in een reactie met vitamine C die aanwezig is in het lichaam, kan leiden tot het ontstaan van benzeen, wat kankerverwerkend is!
E220-E228 Sulfiet
Sulfiet (E150b, E150d, E163, E220 t/m E228) is een natuurlijk conserveermiddel. Het zorgt ervoor dat een produt langer houdbaar blijft.
Dieetbeperkingen : Geen. Glutaminezuur en glutamaten kunnen gebruikt worden door alle religies, vegetariërs en veganisten. Ze bevatten geen gluten.
Het is een gistextract en het dient als synthetische smaakversterker. Als er ve-tsin in het eten zit zorgt het ervoor dat je er meer van eet. Daardoor krijg je meer calorieën binnen en bestaat er een verhoogd risico op overgewicht.
E-nummers zijn stoffen die worden toegevoegd om eigenschappen van voedingsmiddelen te verbeteren. Voorbeelden zijn kleurstoffen, smaakversterkers en conserveermiddelen. E-nummers kunnen worden gewonnen uit de natuur of kunstmatig worden gemaakt in een fabriek.
Kun je producten met smaakversterkers beter niet eten? Sommige mensen willen smaakversterkers of E-nummers toch liever vermijden. Het is voor mensen die geen klachten ervaren niet nodig smaakversterkers of E-nummers te vermijden, maar er is niets op tegen.
Opvallend: het enige ingrediënt dat Coca Cola ligt en Coca Cola zero van elkaar onderscheidt is voedingszuur E331,wat staat voor natriumcitraat (een zout van citroenzuur), dat dienst doet als zuurteregelaar in het drankje. Rode E-nummers in cola light en zero: aspartaam (E951) en acesulfaam-k (E950).
Eigenlijk zijn voor de smaak maar kleine hoeveelheden (milligrammen) nodig. Chinese restaurants gebruiken echter theelepels vol ve-tsin, waardoor bij mensen die daar gevoelig voor zijn, een allergische reactie ontstaat, die zich uit in een drukkend, blozend gevoel. De klachten zijn overigens snel weer over."
Titaniumdioxide (E171) is witte kleurstof die in bijvoorbeeld snoep en kauwgom zit. In 2021 concludeerde EFSA dat de stof niet meer veilig is als E-nummer. Eerder riepen we samen met andere Europese consumentenorganisaties de Europese Commissie (EC) al op om het gebruik van titaniumdioxide in voedsel te verbieden.
Je vindt natriumbenzoaat bijvoorbeeld in mondwater, deodorant, shampoo, crèmes, aftershave, billendoekjes, medicijnen, en wasmiddelen. De chemische stof voorkomt dat een product vroegtijdig bederft. In voeding staat de chemische stof bekend als E211.
Zo herken je verborgen E-nummers
Hulpstoffen worden altijd met een functie toegevoegd. Die functie staat verplicht voor de hulpstof in de ingrediëntenlijst. Er staat dan bijvoorbeeld 'verdikkingsmiddel: Arabische gom'. Omdat er 'verdikkingsmiddel' staat, weet je dat Arabische gom een E-nummer heeft.
Natriumbenzoaat is het natriumzout van benzoëzuur. Het is door de Europese Commissie als veilige hulpstof bestempeld en heeft het E-nummer 211 toegekend gekregen. Je gebruikt het in producten zoals jam en vruchtensappen.
Fruit: boordevol e-nummers
Dat is best gek. Want in 'natuurlijke' producten, zoals bijvoorbeeld een blauwe bes, zitten meer dan 13 e-nummers. Een banaan bevat er minimaal vijf. En een passievrucht bevat alleen al twaalf e-nummers aan kleurstoffen.
Binnen de E-nummers vallen de smaakversterkers allemaal onder de 600-groep. Dat wil zeggen dat alle smaakversterkers een E-nummer hebben dat begint met E6. De meest beruchte in deze groep is de smaakversterker E621, Mono Sodium Glutamaat of MSG.
Ve-tsin is een mengsel van zout en glutamaat. Het wordt veel gebruikt als smaakversterker in de Chinese keuken. Glutamaat (E621), ook wel L-glutamaat genoemd, wordt als smaakversterker toegevoegd aan hartige producten, zoals vleeskruiden, soepen, sauzen en bouillons, vleeswaren, hartige snacks en Chinees eten.
Glutamaat is een belangrijke neurotransmitter, want het is onmisbaar voor onze informatieverwerking. Daarnaast regelt het ons denk- en leervermogen. Elke neurotransmitter heeft zijn specifieke invloed op onze gesteldheid. Zo zorgt bijvoorbeeld serotonine voor een gelukkig gevoel.
De chemische variant van de natuurlijke smaakversterker Vetsin, MSG, kwam in 1909 op de markt. Veel mensen denken dat Vetsin enkel in Aziatische voeding zit. Maar sinds 1909 wordt het in steeds meer voedingsmiddelen verwerkt omdat het een smaakmaker is die niet alleen goed in de smaak valt maar ook verslavend is.