Wat is een SSD? De afkorting SSD staat voor Solid State Disk. De naam verraadt het al: het lijkt op de ouderwetse harde schijf of harddisk (HDD) waarop je gegevens op zet. De SSD is volledig inwisselbaar met de ouderwetse harde schijf.
Een Solid State Drive is een digitaal opslagmedium dat gebruikmaakt van geheugen zoals flash of SDRAM. Een groot verschil met de traditionele harde schijven is dat een SSD geen bewegende delen bevat, zoals ronddraaiende platters.
Een interne SSD is net zoals een interne HDD een opslagapparaat, maar zonder bewegende onderdelen.In plaats van een draaischijf maakt een interne SSD gebruik van elektrische ladingen. Hierdoor zijn SSD's vele malen kleiner, beter bestand tegen schokken en schade en tot wel 4 keer sneller dan een HDD.
Zoals gezegd is een SSD een schijf waar je allerlei bestanden op bewaart, net zoals op een klassieke HDD. Het verschil is dat de SSD eigenlijk geen schijf is, maar een chip. Een SSD heeft geen bewegende onderdelen, maar cellen waar je bestanden op bewaard worden.
Waarom SSD beter is dan HDD
Dit is waarom: Snelheid: Snelheid is het grootste voordeel van SSD ten opzichte van HDD. Doordat er geen bewegende delen in zitten, kan een SSD data 10 keer zo snel lezen en 20 keer zo snel schrijven als een HDD.
SSD's zijn nieuwere en snellere apparaten voor gegevensopslag. Net als HDD's kunnen ze terabytes aan gegevens bevatten, maar anders dan bij HDD's zijn alle gegevens op een SSD onmiddellijk toegankelijk. Daardoor kunnen grote bestanden in seconden in plaats van minuten worden geladen.
Het opslagmedium is het onderdeel dat je in vrijwel elke laptop kunt vervangen, want zelfs in de nieuwste laptops solderen de meeste fabrikanten de ssd niet vast.
De levensduur van een SSD is gemiddeld 10 jaar en wordt door meerdere factoren bepaald. Bijvoorbeeld hoe je de SSD gebruikt, maar ook hoe de SSD informatie bewaart.
Gemiddelde gebruiker (512 GB – 1 TB): Voor mensen die regelmatig wat foto's en video's opslaan, en daarnaast software installeren, is een SSD met 512 GB tot 1 TB geschikt. Zware gebruiker/gamer (1 TB of meer): Voor gamers en professionals die grote bestanden of games opslaan, is een SSD van 1TB of meer aan te raden.
Niet elke SSD is geschikt voor elke pc. Bij traditionele harde schijven heb je de keuze uit twee formaten: 2,5 inch voor laptops en 3,5 inch voor desktop-pc's. SSD's zijn vrijwel alleen in het 2,5inch-formaat verkrijgbaar. Om een SSD in een 3,5inch-sleuf te kunnen plaatsen, heb je een adapter nodig.
Zelfs als je je laptop laat vallen, kan de harde schijf een of andere vorm van verbinding verliezen. Omdat SSD's geen bewegende onderdelen hebben, zijn ze betrouwbaarder en minder vatbaar voor schade door stoten.
Een SSD bewaart bestanden, zoals foto's, video's en programma's. Een RAM module bewaart handelingen en taken. Daarom zit er een groot verschil tussen de opslagcapaciteit van beide onderdelen. Kort gezegd, een RAM bewaart handelingen zolang deze relevant zijn, een SSD bewaart bestanden tot je deze zelf verwijdert.
Ook worden steeds meer bestanden opgeslagen op de cloud, zodat je er altijd bij kan, ongeacht welk apparaat je gebruikt. Ben je een gemiddelde gebruiker, dan heb je tegenwoordig aan 256GB ruim voldoende.
Het plaatsen van een SSD gaat over het algemeen hetzelfde als bij een gewone harde schijf. De meeste exemplaren die u kunt kopen, gebruiken dezelfde aansluitingen. U kunt een SSD gewoon naast de al aanwezige harde schijf in een desktop inbouwen, mits er nog een plekje vrij is in uw behuizing.
Wanneer je vooral tekstbestanden en foto's bewaart, dan volstaat 512 gigabyte aan opslagruimte. Wil je veel films, games en andere grote bestanden bewaren op je pc? Kies dan voor minimaal 1 terabyte opslagruimte. Zo kan je voorlopig vooruit zonder dat je laptop vol dreigt te raken.
Voor de meeste mensen is een 128GB of 240GB harde schijf voldoende.
Als je films en muziek voornamelijk streamt via bijvoorbeeld Netflix en Spotify en je bestanden opslaat in de cloud dan kom je met een opslag van 120 GB een eind. Ben je van plan veel afbeeldingen, filmpjes en downloads op te slaan op je laptop, dan is een laptop met een opslagcapaciteit van 250GB of 500GB geschikter.
Het stroomverbruik van een ssd bepaalt in hoge mate de warmteproductie; alle energie wordt immers omgezet in warmte. Ssd's met een hoog stroomverbruik plaats je daarom liever niet in laptops - naast dat dat natuurlijk ook niet bevorderlijk is voor de accuduur. In idle verbruiken de meeste ssd's minder dan 0,1 watt.
Terwijl normale HDD's in theorie voor eeuwig meegaan (in werkelijkheid max. 10 jaar), hebben SSD's een ingebouwde 'tijd van overlijden'. Doordat data ongeveer tussen de 3.000 en 100.000 keer geschreven kunnen worden op een opslagcel in de chip, ontstaat een elektrisch effect waardoor de levensduur beperkt is.
Een van de meest voor de hand liggende manieren om ruimte te winnen is ballast verwijderen door middel van het in Windows ingebouwde programma Schijfopruiming. Open het menu Start, typ Schijfopruiming en klik op OK. Je selecteert de schijf waar je ruimte wilt vrijmaken en daarna vink je de onderdelen aan die weg mogen.
De meeste defecten aan een harde schijf gebeuren niet plotseling maar na verloop van tijd. Symptomen van een defecte harde schijf zijn een computer die steeds langzamer wordt, niet meer goed opstart of vastloopt. Ook als uw harde schijf tikt is dat een signaal dat de harde schijf kapot is of gaat.
Om zeker te weten welke SSD past in je apparaat zoek je het modelnummer op van je pc op, of bekijk de handleiding van je apparaat. De meeste apparaten ondersteunen 2,5 inch SSD's, daarmee zit je vrijwel altijd goed.