Croquet is een balsport met als doel als eerste een bal, met behulp van een houten hamer, door poortjes te slaan tot men bij de eindpaal komt. Het wordt doorgaans op een goed onderhouden, kort geschoren grasmat gespeeld.
Het Chambers woordenboek noemt croquet een Noord-Franse dialectvorm van crochet, wat een kleine kromming betekent . Men is het er over het algemeen over eens dat het spel croquet rond 1850 uit Ierland is ontstaan, waar het bekend stond als crookey, een woord waarvan de wortel haakvormige stok betekent.
De officiële spelling van de naam van de snack is kroket. Tot 1995 was croquet ook juist, maar sindsdien heeft alleen kroket een officieel stempel. Croquette is in het Nederlands nooit een (officieel) juiste spelling geweest. Dat betekent natuurlijk niet dat je dit Franse woord niet zou mogen 'lenen'.
Een lange krokante geschiedenis
De kroket komt waarschijnlijk uit Frankrijk. Daar werd in 1705 een eerste recept neergeschreven in Le cuisinier royal et bourgeois, het kookboek van de kok van Lodewijk XIV. Het is het oudste, bekende recept van de vleeskroket.
kroketten (meerv.) bepaald gefrituurd voedsel. 1) Aardappelcilinder 2) Aardappelgerecht 3) Bijgerecht 4) Etenswaar 5) Frituurproduct 6) Gefriteurd gepaneerde vleespastei 7) Gefrituurd gerecht 8) Gefrituurd voedsel 9) ...
Croquet is een balsport met als doel als eerste een bal, met behulp van een houten hamer, door poortjes te slaan tot men bij de eindpaal komt. Het wordt doorgaans op een goed onderhouden, kort geschoren grasmat gespeeld.
Het woord croquette is Frans, afgeleid van croquer, wat 'knarsen' betekent. In de 18e eeuw werd het in het Engels meestal gespeld als croquet .
De roots van de kroket liggen in Frankrijk. Het woord 'kroket' komt van het Franse 'croquer', dat knabbelen betekent. In een receptenboek uit 1651 (Le cuisinier royal et bourgeois) van de kok van Lodewijk XIV werd hij al beschreven.
Het woord 'kroket' komt van het Franse 'croquer', wat knabbelen betekent. Na wereldoorlog II wordt de kroket een echte snack, waarin restjes verwerkt worden. De aardappelkroket vind je in verschillende vormen en maten.
De traditionele Nederlandse kroket is de rundvleeskroket, dus gevuld met rundvlees. Daarnaast komen kalfsvleeskroketten en satékroketten ook vaak voor in Nederland. Wanneer je thuis zelf kroketten wil maken, kun je het beste runderpoulet of kalfspoulet gebruiken.
Dit werd al in de zeventiende eeuw gedaan. De snelle snack met vleesragout die wij kennen als kroket is echt een Nederlandse uitvinding. De kroket doet rond 1860 zijn intrede bij restaurants, bakkerijen-kokerijen en zogenaamde confiseurs in met name de steden in de Randstad. Op dat moment is het nog een delicatesse.
Elke speler kiest een houten hamer en een bal met een bijpassende kleur en hij plaatst zijn bal 25 cm voor de eerste pin. Croquet wordt gespeeld door de volgorde van de kleuren op de pinnen te volgen: elke speler probeert op zijn beurt te slagen door zijn bal door de eerste hoepel te slaan.
Kroketten worden meestal nog steeds als ongezond gezien wat te maken heeft met het feit dat een kroket wordt gefrituurd. Vroeger was frituren heel ongezond. Het frituurvet zat vol met transvetzuren die het slechte cholesterol in je bloed verhogen, en het goede cholesterol verlagen.
Het woord klapper staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
De bakermat van tennis is Frankrijk.Daar werd in de Middeleeuwen 'Jeu de paume' gespeeld en veel onderdelen van tennis zoals wij dat nu kennen, zijn voortgekomen uit dit spel. Eerst sloegen spelers de bal terug met de hand.
Geschiedenis. De vleeskroket komt waarschijnlijk oorspronkelijk uit Frankrijk. In een druk uit 1705 van Le cuisinier royal et bourgeois, (eerste druk 1691) dat werd geschreven door François Massialot, de kok van Lodewijk XIV, staat al een recept voor kroketten ('croquets').
Regel de temperatuur naar 175 graden en bak de kroketten voor ongeveer 8 minuten tot ze mooi verkleurd zijn en warm van binnen.
Er zit 11,6 gram vet in 1 grote (70 gram) kroket, gefrituurd, waarvan 4 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten.
Dit voorgerecht vindt zijn oorsprong in Frankrijk, waar een aristocraat genaamd Louis de Bechamel, die verantwoordelijk was voor de keuken van koning Lodewijk XIV, de "vader" van de kroketten was.
De naam voor zijn product werd hem door een vrouwelijke snackbarhouder van Duitse afkomst ingefluisterd: daar bestond de Frikadelle, een platte gehaktbal. De Vries nam die naam over: frikadel (zonder N).
Vlaams friteshuis Van Gogh in Amersfoort komt met verschillende kroketten voor in bijna alle categorieën van de Hall of Fame 2021, die op oudjaarsdag werd gepubliceerd. De klassieke rundvleeskroket deed het het allerbest: met een 9.07 werd de kroket nummer 1 in het Klassiek Klassement.
De kroket komt oorspronkelijk uit Frankrijk. In een boekje uit 1705 van Le cuisinier Royal et bourgeois, (eerste druk 1691) dat werd geschreven door François Massialot, de kok van Lodewijk XIV, staat al een recept voor kroketten (croquets).
Water, rundvlees 14%*, tarwebloem, paneermeel (tarwebloem, volkoren tarwemeel, zout, gist, zonnebloemolie), plantaardige oliën (palm, raap, zonnebloem), kippenei-eiwit, natuurlijk aroma (selderij), zout, rundergelatine, groenten (ui, knoflook), getextureerd tarwe-eiwit (tarwe-eiwit, tarwegluten, tarwebloem, kleurstof: ...
De voedingswaarde van een kroket
Over het algemeen bevat een standaard kroket van ongeveer 60 gram gemiddeld: Calorieën: Ongeveer 150-200 calorieën. Vetten: Ongeveer 10-15 gram vet, waarvan een groot deel verzadigde vetten zijn. Koolhydraten: Ongeveer 15-20 gram koolhydraten.