De betekenis van 'cava' in het Catalaans is 'kelder'. Dit verwijst naar de kelders waarin de wijn ligt te rijpen. De achtergrond daarvan kan je terugvinden in de geschiedenis. Cava wijn wordt geproduceerd sinds het jaar 1872.
Zoiets als 'ik ben niet overenthousiast, maar ik kan ermee leven'. Maar ondertussen betekent 'ça va' in Vlaanderen veel meer dan 'ik kan ermee leven', want een 'ça va kleedje' dat is er eentje dat je echt wel graag wil hebben! Met andere woorden: een 'ça va kleedje is nice'.
Cava is een mousserende witte (en soms rosé) wijn die wordt gemaakt in vele delen van Spanje, voornamelijk in Penedès. Er mogen vele soorten druiven worden gebruikt maar de meest gebruikte druiven zijn Macabeo, Xarello en Parellada. Voor rosé cava wordt hier vaak de blauwe druif Garnacha aan toegevoegd.
Spaanse mousserende wijn heet Cava. Cava is de meest bekende mousserende wijn uit Spanje. Deze wijn wordt van oudsher gemaakt met behulp van druiven van drie rassen, te weten Macabeo (Viura), Xarel-lo en Parellada. Soms wordt er echter ook gebruikgemaakt van andere druivensoorten zoals Chardonnay.
Daardoor is de champagne zelf goedkoper. De champagne uit Italië die op deze wijze wordt gemaakt is de bekende Prosecco.
Cava is een mousserende wijn uit Spanje die wordt gemaakt van inheemse druiven als macabeo, xarel-lo en parellada. Prosecco komt uit de regio Veneto in het noordoosten van Italië en wordt gemaakt van de Glera-druif.
Dus, is cava gezond? Over het algemeen geldt: hoe droger het drankje, hoe minder suikers het bevat. Ga je voor een cava extra brut, dan hoef je je heus geen zorgen te maken over de lijn, al blijft het gevaarlijk om te zeggen dat een alcoholhoudend product 'gezond' is.
Hoe drink je cava het best? Cava kan best geserveerd worden rond 6 tot 8 graden, niet te koud dus. Dit geldt voor alle schuimwijnen. Vaak wordt de fles cava of champagne al vroeg op de avond in de ijsemmer geplaatst.
Cava is een mousserende wijn die op dezelfde wijze als Champagne gemaakt wordt. De naam is afgeleid van het Spaanse woord voor ondergrondse kelder en werd de term voor de productiemethode die tegenwoordig beschermd is.
= Hoe gaat het? Antwoord (afhankelijk van hoe je je voelt): Ça va [spreek uit: Saa va] = het gaat. Ça va bien [spreek uit: Saa va bjèn] = het gaat goed.
de cava zelfst. naamw. (m.) Verbuigingen: cava'sVerbuigingen: cavaatje Spaanse mousserende wijn, vooral geproduceerd ten zuid-westen van Barcelona Voorbeeld: `Elk zichzelf respecterend restaurant biedt vandaag een Spaanse cava, een witte of rode rioja,...
Cava is een Spaanse mousserende wijn. Veruit de grootste hoeveelheid cava wordt geproduceerd in de Spaanse regio Penedès.
Cava is over het algemeen niet zoet. De meeste cava's worden gemaakt als Brut. Een Brut heeft een laag suikergehalte, waardoor deze wordt ervaren als niet zoet. Door de veelzijdigheid kan cava door iedereen gesmaakt worden.
Net als bij champagne heb je verschillende cavavarianten; van brut (zeer droog) tot dulce (zeer zoet) Productiemethode: net als bij champagne wordt er gebruik gemaakt van de 'Methode traditionelle'. De cava rijpt wel korter op de fles, namelijk maar 9 maanden.
Een lekkere en goede Cava is bijvoorbeeld Mastinell Cava, een Cava Reserva met langere flesrust en een uitgesproken karakter. Mijn eindoordeel over deze Mastinell Cava, een top Cava Brut Reserva: Deze Spaanse Cava behoort tot de beste Cava merken. Een top wijnhuis die deze brut wijn heeft gemaakt.
Zo zit je met een ¡H!
Om even de balans op te maken: een gemiddeld glas cava bevat ongeveer 80 calorieën. Vergelijk je dit met rode wijn, dan zit je al snel aan de 120 calorieën. Droge witte wijn scoort rond de 100 calorieën en een zoete witte wijn maar liefst 145 calorieën.
Wil je geopende fles Champagne of Cava toch bewaren? Gebruik dan een vacuümstop en bewaar de fles horizontaal in de koelkast. Beweeg de fles zo min mogelijk, anders gaan de bubbels er nog sneller uit. Een fles bubbels is zo'n 3 dagen houdbaar in de koelkast.
Nee, alcohol is niet gezond. Eventuele voordelen van alcohol wegen niet op tegen de nadelen voor de gezondheid. Een glas alcohol per dag kan het risico op bepaalde ziektes, zoals borstkanker, vergroten. Het advies is daarom om geen alcohol te drinken of in elk geval niet meer dan 1 glas per dag.
Het cava alcoholpercentage valt namelijk in de groep van laag-, tot medium. Wijnen die onder de noemer laag tot medium vallen, zijn in veel gevallen afkomstig uit de wat koelere gebieden in Europa. Denk hierbij aan Duitsland, het noorden van Italië en Frankrijk.
Een glas alcohol per dag lijkt de kans op bepaalde ziekten te verkleinen, maar verhoogt tegelijkertijd de kans op borstkanker bij vrouwen. De eventuele voordelen wegen niet op tegen de nadelen van alcohol voor de gezondheid. Het advies is daarom om geen alcohol te drinken, of in elk geval niet meer dan 1 glas per dag.
Als het je echt puur om het aantal calorieën te doen is, dan maakt het eigenlijk helemaal niet uit of je champagne, cava of prosecco neemt. Alle drie de drankjes bevatten namelijk gemiddeld zo'n 77 calorieën per glas.
Een fles champagne kost al snel 20 euro of meer. Rond de 10 euro heeft u al een fles cava. De prosecco is het meest voordelige, deze kunt u al aanschaffen voor niet meer dan 5 euro per fles. Het prijsverschil zit hem in de exclusiviteit dat champagne heeft.
Brut is een droge mousserende wijn waar bij de botteling, 6 tot maximaal 12 gram aan suiker per liter mag toegevoegd worden.