Uit Grieks Achilleus; de betekenis is onbekend. Het is de naam van de dappere held van de Grieken voor Troje. Er zijn enkele heiligen van deze naam, onder andere Achilleus en Nereus, Romeinse martelaars onder de vervolgingen van Diocletianus, omstreeks 304. Vermoedelijk waren het bekeerde soldaten.
Herkomst en betekenis Achilles
De naam Achilles komt uit het Grieks. De betekenis is onzeker. Mogelijk is het afgeleid van het Griekse woord 'achos', dat 'pijn' betekent. Ook kan het een verwijzing zijn naar de rivier Achelous.
Als je iemands achilleshiel hebt gevonden, ben je erin geslaagd de zwakke plek van een verder sterke tegenstander op te sporen. Deze zegswijze vindt zijn herkomst in de Griekse mythologie.
Achilles was de zoon van Peleus, de koning van de Myrmidonen in het Griekse Thessalië, en de Nereïde Thetis, de dochter van Nereus, de kleinzoon van Aiakos (Aeacus) en hierdoor een afstammeling van Zeus. Hij wordt vaak "Peleide" of "Aiakide" genoemd, epitheta die herinneren aan de afkomst van de snelvoetige Achilles.
Achilles was volgens de Griekse mythe de zoon van koning Peleus en de zeenimf Thetis en de belangrijkste held uit de Trojaanse Oorlog. Om Achilles onkwetsbaar te maken had zijn moeder hem, toen hij nog klein was, in de rivier de Styx ondergedompeld.
Toen Achilles het nieuws vernam was hij furieus. Hij wilde zich wreken en doodde Hector en bond het lichaam van Hector achter zijn wagen en sleepte het rond de stadsmuren. Maar Achilles had 1 zwakke plek en dat was zijn hiel. Op aanwijzing van God Apollo, schoot Paris een pijl af op zijn zwakke plek en doodde Achilles.
In de Trojaanse oorlog wist Achilles uiteindelijk in een duel Hector te verslaan. Hector was de grote held van de Trojanen. Achilles bond het lichaam van Hector achter zijn paardenkar en reed rondjes om de stadsmuren van Troje.
Achilles was een zoon van Thetis de zeenimf. Hij werd geboren uit het huwelijk tussen koning Peleus en Thetis.
Het archeologische complex van Troje heeft 4000 jaar aan geschiedenis. Schliemann begon zijn opgraving in 1870, dit kan worden gezien als het begin van de moderne archeologie. Onderzoek heeft uitgewezen dat in het gebied al 8000 jaar geleden mensen aanwezig waren. Troye was vanaf 2500 v.
Het paard van Troje
Wel zijn er latere bronnen die schrijven over het verhaal van de soldaten die in een houten paard de stadmuren van Troje weten binnen te komen om in de nacht er weer uit te glippen en de poorten open te zetten voor de Grieken. Vaststellen dat dit verhaal waargebeurd is kan men dus niet.
De achillespees is een stevige pees in het onderbeen die de kuitspieren met de hiel verbindt. Het is de dikste en sterkste pees in ons lichaam en is ongeveer 15 cm lang, begint ongeveer in het midden van de kuitspieren en hecht aan op de bovenkant van het hielbot.
De kuitspier zit met de achillespees vast aan de hiel. De achillespees is de grootste en sterkste pees in ons lichaam. Deze pees zorgt ervoor dat uw voet zich met kracht kan afzetten van de grond als u springt, hardloopt of wandelt. De achillespees kan geïrriteerd raken als u (opeens) veel loopt of springt.
(m.) Uitspraak: [a'donɪs] Verbuigingen: adonis|sen (meerv.) 1) heel erg mooie jongeman Voorbeeld: `In de Griekse mythologie was Adonis de geliefde van de godin Aphrodite.
Er is weinig bekend over de taal die in Troje werd gesproken. Sommige wetenschappers vermoeden het Luwisch, anderen het Lydisch. Kloekhorst kwam tot de slotsom dat de oorspronkelijk taal van Troje mogelijk een voorloper van het Etruskisch was.
Helena werd gedwongen te trouwen met Menelaüs, die altijd zijn broer Agamemnon volgde en steunde in alles. Bij Menelaüs kreeg ze een dochter, Hermione.
Nadat Paris Helena mee had genomen naar Troje, trokken alle Grieken gezamenlijk ten strijde tegen Troje. Na een tienjarige strijd verloren de Trojanen de oorlog van de Grieken door de list met het paard van Troje.
Achilles, eigenwijs als hij was, ging toch naar Troje want hij was immers onsterfelijk. Tijdens de oorlog kregen Achilles en Agamemnon ruzie om een mooie slavin. Achilles had haar gewonnen bij een veldslag en meegenomen. Toch vond Agamemnon dat hij het recht had haar van Achilles af te pakken.
Phthia (Φθίη), bij Homerus naam van de landstreek waar de Myrmidoniërs woonden, kern van het gebied waarover Peleus, Achilles en Neoptolemus heersten. Die lag volgens de Ilias (23, 141-151) in het dal van de Spercheus. Het is niet uitgesloten dat ook het later Achaia Phthiotis geheten deel van Thessalië tot P.
Ilias. In de Ilias krijgt Hektor vaak het epitheton de 'helmboswuivende' mee. Hij is een zoon van de Trojaanse koning Priamos en Hekabe, en daarmee een broer van Paris, Helenos, Troïlos en van Kreousa, Kassandra en Polyxena.
Het verlies van zijn vriend Patroclus die door de Trojaanse krijger Hector was gedood bracht Achilles ertoe zich opnieuw te mengen in de strijd van de Trojaanse oorlog en zijn kameraad te wreken. In een tweegevecht doodde hij Hector. Het gevecht tussen Grieken en Trojanen bereikte hiermee een hoogtepunt.
Hektoor 'hij die houdt, vasthoudt, overwint', van dezelfde Indogermaanse stam als Nederlands zege. Zoon van Priamus, voornaamste leider der Trojanen. In de Renaissance kwam de naam ook hier als voornaam voor. In Italië handhaafde hij zich in de vorm Ettore.
Het was een oorlog tussen de bewoners van de stad Troje en de Grieken die de stad Troje wilden veroveren. De mythe is gebaseerd is op ware gebeurtenissen in het oude Griekenland rond het jaar 1180 voor Christus. De bekendste Trojanen waren Hector en Paris en de bekendste Griekse helden waren Achilles, Odysseus en Ajax.
Ajax was een held die meevocht in de oorlog om Troje. Na de dood van zijn vriend Achilles wilde Ajax het mooie harnas van de overleden Achilles hebben. Maar de sluwe Odysseus vond dat hij ook recht had op het harnas. Uiteindelijk kreeg Odysseus zijn zin en Ajax was zo boos dat hij zich voornam om wraak te nemen.
De eerst bekende opgetekende Griekse verhalen over het ontstaan van hemel en aarde komen voor in de 8e eeuw v. Chr. en zijn geschreven door Hesiodos. De Griekse mythen en sagen zijn verzameld en doorgegeven door Homerus, die leefde in de 8e of 9e eeuw v.
Hij had deze schapen door toedoen van Athena voor de Griekse aanvoerders aangezien, waarop hij zijn woede willen koelen, en pleegde daarop zelfmoord. De Grieken zagen na tien jaar vechten in dat ze Troje alleen met een belegering nooit zouden kunnen innemen.