Een auto in het A-segment, of autoklasse A, is een model in de miniklasse. Een compacte of kleine auto. Het zijn vaak goedkopere auto's. Het is dé klasse waarin je je auto zoekt als je een bescheiden budget hebt.
A-Klasse. De A-Klasse is de goedkoopste autoklasse, ook wel de miniklasse genoemd. Hierin vind je de kleinere auto's met een relatief geringe topsnelheid, zonder al teveel luxe. Deze autoklasse wordt vaak genoemd als stadsauto omdat zij veelal te zien zijn in en rondom de stad.
B-segment (compacte klasse)
De B-klasse bij auto's wordt meestal de compacte klasse of de 'economy' klasse genoemd. Dit type auto is net iets groter dan het A-segment, maar valt nog steeds onder de kleinere en goedkopere wagens. Een andere veelgebruikte term voor auto's in de B-klasse is 'Hatchback'.
Een B-segment auto wordt ook wel aangeduid als een compact klasse auto en heeft net wat meer ruimte. Veel auto's uit dit segment zijn hatchbacks, oftewel auto's zonder afgesloten bagageruimte. Met een hatchback heb je een vastere wegligging, voldoende ruimte en meer vermogen.
Segment C: Compacte middenklasse (kleine middenklasse)
De autoklasse waarin de auto's vallen die kleiner en goedkoper zijn dan de auto's uit de middenklasse. Vaak zijn de auto's in dit segment hatchback-modellen, hoewel ook de stationwagen-variant vaak voorkomt (en verkocht wordt).
A-segment. Dit zijn de allerkleinste gupjes op de markt. Auto's als de Volkswagen Up, Opel Karl, Hyundai i10 en de Citroën/Peugeot/Toyota-drieling. Maar ook de Fiat 500 en de Opel Adam rekenen we hiertoe.
Gelukkig kun je deze informatie online wel eenvoudig opvragen. Op de website milieuzones.nl vind je na invulling van je kenteken snel je 'emissieklasse' ofwel de Euronorm. Opvragen via het Kentekenregister van de RDW kan ook, al staat de informatie daar iets meer verstopt onder 'Motor & Milieu – Uitstoot'.
C-segment: kleine middenklasse (Ford Focus, Volkswagen Golf, Audi A3) D-segment: middenklasse (Audi A4, Peugeot 508, Opel Insignia) E-segment: hogere middenklasse (Volvo S90, BMW 5 Serie, Mercedes-Benz E-Klasse)
Een auto 'zonder rijbewijs' moet verzekerd zijn
Een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid is genoeg. Dit is dus geen grote kost, in tegenstelling tot de aankoopprijs van deze wagens. Deze kan variëren van 10.000 tot meer dan 15.000 euro!
De microcar of dwergauto
In wezen is het gewoon een erg kleine auto. De eerste modellen zijn al erg oud.
Mitsubishi Space Star – 13.990 euro
Verreweg de goedkoopste auto op de markt momenteel is de Mitsubishi Space Star. Voor een tientje minder dan 14 duizend euro krijg je één van de motoren met het grootste slagvolume uit dit lijstje.
De minst betrouwbare automerken zijn Seat (5,2), Citroën (5,8), Skoda (6,1), Peugeot (6,1) en Fiat (6,1).
Suzuki en Hyundai
Suzuki deelt de derde plek met het Zuid-Koreaanse merk Hyundai. Ook deze auto's haalde een score van 97,1 procent en behoren bij de top 3 meeste betrouwbare auto's.
Goedkoopste stadsauto voor 2021? De goedkoopste stadsauto voor 2021 is de Citroën Ami. Deze heeft u al voor 6.900 euro op de stoep staan, of voor 20 euro per maand als u besluit te leasen. Dat is geen geld.
Bekende merken die "premium" worden genoemd, zijn de Duitse drie BMW, Audi en Mercedes, de Japanners hebben vooral Lexus (en wat minder succesvolle/bekende pogingen als Nissan's Infiniti, Honda's Acura en Mazda's Xedos), de Koreanen (Kia/Hyundai) hebben Genesis.
In 2025 worden de regels aangescherpt. Vanaf 1 januari 2025 mogen alleen diesels met Euroklasse 4 of 5 en hoger de milieuzone in. Ook mag een stad vanaf 2025 voor vrachtverkeer een zero-emissiezone invoeren.
De Euro 6d standaard wordt pas in januari 2020 verplicht wordt voor nieuw gehomologeerde dieselvoertuigen en pas vanaf januari 2021 moet elke nieuw ingeschreven diesel eraan voldoen. Met andere woorden: een diesel die je in december 2020 koopt, riskeert zes jaar later, in december 2026 z'n functie te verliezen.
Vanaf 2022 wordt het verbod uitgebreid naar euro 4-voertuigen en vanaf 2025 naar euro 5-voertuigen.